[...] one w prawie wszystkich produktach pochodzenia roślinnego. Problem polega na tym, że niektóre metody obróbki, szczególnie te związane z wysoką temperaturą, zmniejszają ich zawartość. Pod tym względem surowe warzywa i owoce mają przewagę. Warto jednak pamiętać, że gotowanie może zwiększyć uwalnianie niektórych składników odżywczych z pożywienia. [...]
[...] składników. To takie proste jeść łakocie bez szkody dla zdrowia. Ten proteinowy krem to same zalety: przepyszny smak powstający z najwyższej jakości pistacji, wysoka zawartość białka - aż 19 g w 100 g produktu, nie zawiera dodatku rafinowanego cukru, nie zawiera oleju palmowego, bez dodatku soli. Jeżeli jeszcze nie wiesz, jak wykorzystać [...]
Dzikie jaja – już sama nazwa powinna Was zaciekawić. Cóż to jest? Bez obaw, nie jest to żaden egzotyczny specyfik o niewiadomym pochodzeniu. Dzikie jaja to nic innego jak świeże białka kurzych jaj. Jedna butelka płynnego produktu to aż 32 białka kurzych jaj, czyli ok. 10 porcji. Płynne białko jaj - Podsumowanie Dzikie Jaja to duże ułatwienie dla [...]
Marka ALLNUTRITION nie raz już udowodniła, że jak nikt inny zna się na FIT-słodkościach i nie boi się łączenia niezwykłych smaków, aby sprostać wymaganiom swoich klientów. Nie inaczej jest i tym razem. Specjalnie dla najbardziej wybrednych łasuchów powstała nowa linia legalnych słodyczy – FRUTILOVE. Nowa linia słodyczy ALLNUTRITION to: FRUTILOVE [...]
[...] preparaty w kapsułkach ALLNUTRITION Collagen Pro 180 caps to preparat, który uzupełnia niedobory kolagenu, dodatkowo wpływa na zwiększenie jego naturalnej produkcji. Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że białko to jest bardzo dobrze wchłaniane. W ALLNUTRITION Collagen Pro 180 caps zawarto również inne substancje, które mogą wpłynąć na poprawę [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
[...] naleśniki czy desery, ale także posłużyć do zagęszczenia koktajlów, czy smoothie. Peanut Powder to również świetna propozycja dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ zawartość białka to prawie 50%. Bez dodatku cukru, soli i utwardzaczy... Produkt nie zawiera dodatkowych cukrów, utwardzaczy czy soli. Peanut Powder to wyłącznie naturalne [...]
[...] jadłospisów osób na diecie odchudzającej niskotłuszczowej, lub z zaleceniem zredukowania tłuszczów z przyczyn zdrowotnych. Kolejnym dużym plusem tego przepysznego dipu jest zawartość likopenu, związku naturalnie występującego w pomidorach. Likopen jest ważny, zwłaszcza dla zdrowia mężczyzn (prostata) obniża ryzyko chorób nowotworowych i układu [...]
[...] D, jednak w nieco innej formie chemicznej (D2 zamiast D3), obserwowane są w niektórych grzybach. Nie tylko forma ta jest mniej aktywna w organizmie, ale również sama jej zawartość w przeliczeniu na 100 g produktu nie robi wrażenia (7 – 18 IU). Jak sprawdzić, czy poziom witaminy D jest odpowiedni? Poziom witaminy D w organizmie można sprawdzić [...]
Koenzym Q10 szczególnie rozpoznawany jest przez osoby zainteresowane branżą anti-aging, a także przez osoby leczące np. chorobę wieńcową. Jest to związek o silnym potencjale antyoksydacyjnym, który powstaje w organizmie i może być dostarczany do niego z dietą. Niekiedy w celu wyciągnięcia maksymalnych korzyści z niego stosowany jest w formie [...]
[...] ciężko jest dbać fanom diet wysokoprzetworzonych i ubogich w owoce i warzywa. W codziennych jadłospisach tych osób często można zaobserwować ponad dwukrotnie wyższą zawartość sodu niż potasu, podczas gdy powinno być zupełnie na odwrót. Dobrym przykładem dania, które poważnie może zachwiać ten stosunek, są niepozorne kanapki. Otóż sól [...]
[...] spotykany w większych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i w czerwonym winie. Wbrew potocznej opinii ten ostatni produkt nie jest zalecany, ze względu na zawartość etanolu, przynoszącego liczne skutki uboczne dla ustroju człowieka. Referencje: Zheng, X., Hai, J., Yang, Y. et al. Effects of resveratrol supplementation on [...]
[...] białka w diecie wegańskiej? Aminokwasami egzogennymi, których przeważnie brakuje w wegańskich źródłach białka, są m.in. lizyna, treonina, metionina oraz tryptofan. Niska zawartość nawet 1 z tych aminokwasów w danym produkcie prowadzi do obniżenia jego wartości z punktu widzenia odżywienia białkowego. W celu optymalizacji wykorzystania [...]
[...] sobie pozycję na liście najpopularniejszych słodyczy. Słodycze bez szkodliwych dodatków Niestety za smakiem popularnych czekoladek różnego rodzaju zazwyczaj idzie spora zawartość dodanego cukru oraz przetworzonych tłuszczy. Składniki te pojawiają się zarówno w nadzieniu, jak i warstwie powlekającej wielu przysmaków. Sprawiają, że słodki smak [...]
[...] Wnioski i komentarz Spożywanie do trzech porcji wina dziennie wiąże się z niższym ryzykiem AD (Alzheimer's disease) u osób starszych bez allelu APOEε-4. Niestety zawartość alkoholu niweczy wszystkie korzyści wynikające ze spożywania wina. Alkohol jest jednym z najbardziej wyniszczających organizm substancji, jego metabolity powodują [...]
Orzechy stanowią wyjątkowo cenny dar natury, który towarzyszy człowiekowi od zamierzchłych czasów. Obecnie znajdujemy je w deserach, w formie masła orzechowego, w pralinkach jako samodzielny, czysty produkt do pochrupania, czy w formie słonych przekąsek. Orzechy z racji swoich prozdrowotnych właściwości znalazły swoje miejsce w wielu dietach, w [...]
[...] redukcja nadmiaru wody podskórnej. Bezpieczny produkt z dodatkiem opuncji figowej. Co znajdziemy w opuncji figowej? Owoc opuncji figowej charakteryzuje wysoka zawartość nie tylko wody, ale również błonnika, który stanowi nawet 50% suchej masy tego kaktusa. Znajdziemy tu głównie pektyny oraz beta glukan, które pozytywnie mogą [...]
[...] że batony te zawierają tylko naturalnie występujących cukry, dzięki czemu każdy z nich dostarcza zaledwie do 1 g cukru. Błonnik? Obowiązkowo! Dodatkowym atutem jest wysoka zawartość błonnika, który jest bardzo ważny dla odpowiedniej pracy układu pokarmowego, wspiera mikrobiotę jelitową, oraz wpływa na obniżenie po posiłkowej glukozy. Po prostu [...]
Kofeina w świecie sportu znalazła swoje miejsce jako legalny sposób na podniesienie możliwości układu nerwowego, poprzez jego stymulowanie do większej aktywności. Zazwyczaj spotykamy ją w suplementach przedtreningowych, które mają na celu znaczne podniesienie możliwości wysiłkowych, czy też spalaczach tłuszczu, przeznaczonych do redukcji tkanki [...]
[...] czy cukrzycy. Właściwości błonnika nierozpuszczalnego Frakcja błonnika nierozpuszczalnego jest odporna na enzymy ludzkiego przewodu pokarmowego i ma neutralny wpływ na zawartość kalorii w posiłku. Jego właściwości w dużym stopniu wpływają na perystaltykę jelit, konsystencję stolca, a co za tym idzie regularność wypróżnień oraz codzienny [...]