Jeśli nie chcesz czytać całego tekstu: współczesne, zachodnie modele żywienia długofalowo wyrządzają duże szkody metaboliczne. Kiedyś (w latach winą za całe zło, np. choroby sercowo-naczyniowe) obarczono tłuszcze nasycone. Diety spopularyzowane w Europie i USA w dużej mierze opierają się o węglowodany o różnej kinetyce. Wbrew obiegowym opiniom, [...]
[...] jednej nogi zwiększyła wzrost całkowitej zawartości kreatyny w ćwiczonej nodze, ale nie miała wpływu na stężenie kreatyny w drugiej kończynie. U tych osób średnia całkowita zawartość kreatyny wzrosła z początkowych wartości 118,1 ± 3,0 mmol na kg suchego mięśnia przed suplementacją do 148,5 ± 5,2 w nodze kontrolnej i do 162,2 ± 12,5 mmol w [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
[...] a 23% chciało utrzymać swoją wagę ciała. Pokazuje to, iż większość ludzi nie chce przytyć lub chce zrzucić zbędne kilogramy. Podsumowanie Naukowcy sądzą, iż owoce, przez zawartość błonnika, niską gęstość energetyczną, wpływ na zmniejszenie podaży energii, wydłużenie okresu sytości, wpływ na mikroflorę jelit, zawartość niezbędnych składników [...]
[...] o 32% (czyli zachodziła rekompozycja), NPP nie wpłynął na pobór energii w żadnej dawce, maksymalna dawka NPP przyczyniała się do spadku przyrostu energii w ustroju, masa i zawartość białka w mięśniu brzuchatym łydki były istotnie zwiększone u zwierząt, którym wstrzyknięto NPP niezależnie od dawki, synteza białek mięśniowych również znacząco [...]
[...] glukoneogenezę - okazało się, iż restrykcje kaloryczne zwiększyły hamowanie uwalniania glukozy z wątroby z 43 ± 4% do 74 ± 5% (w grupie kontrolnej supresja wynosiła 68 ± 5%) zawartość triacylogliceroli w wątrobie spadła z 12,8 ± 2,4% do 2,9 ± 0,2% w ciągu 8 tygodni odpowiedź pierwszej fazy na insulinę wzrosła z 0,19 ± 0,02 do 0,46 ± 0,07 nmol / [...]
[...] zakładający podaż ~ 400–800 ml / h; Dostosuj ilość wody oraz sodu w wodzie zgodnie ze swoimi indywidualnymi cechami oraz warunkami w których trenujesz/startujesz (potliwość, zawartość sodu w pocie, intensywność ćwiczeń, temperatura ciała, temperatura otoczenia, masa ciała, czynność nerek) Śledź mechanizm pragnienia, monitoruj parametry (masa [...]
[...] w 25 g białka). Według innych źródeł jajka mogą dostarczać nawet 16,5 g EAA w 100 g, czyli 4,1 g EAA w 25 g. (b) Stefan H. M. Gorissen i in. podają o wiele mniejszą zawartość protein w 100 g. Źródło: Protein content and amino acid composition of commercially available plant-based protein isolates [...]
Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]
[...] Wyszukiwanie przeprowadzono przy użyciu PUB med, Medline i Embase w poszukiwaniu marihuany, marihuany, kanabinoidów i THC, w kontekście sportu i ćwiczeń. Uwzględniono zawartość czasopism o medycynie sportowej na przestrzeni 10 lat, jak również odsyłacze z czasopism i osobisty zbiór przedruków. Dokonano przeglądu wyłącznie literatury w [...]
[...] siłę - musisz trzymać bilans zero lub nadwyżkę energii (u każdego działa to inaczej, więc sprawdź na swoim przykładzie). Czy ma znaczenie ilość protein? Tak, kolosalną. Duża zawartość wartościowego białka cechuje produkty o wyższej cenie, które mają większą wartość dla człowieka (np. dlatego tak drogie są białka serwatkowe, szczególnie izolaty i [...]
Aktualizacja 13.12.2023 Obecnymi czasy na rynku suplementacji możemy spotkać się ze sporym rozwojem segmentu adaptogenów, w którym to ekstrakt z Ashwagandhy odgrywa czołową rolę. Oferowane suplementy ewoluowały przede wszystkim pod względem jakości surowca, gdzie producenci prześcigają się w ilości standaryzowanych składników aktywnych. Swanson [...]
[...] ceramidów w mięśniach szkieletowych a wrażliwością na insulinę, przynajmniej u zdrowych osób. Zgodnie z tym odkryciem, regularny trening wysiłkowy nie musi mieć wpływu na zawartość ceramidów, związanych z poprawą wrażliwości na insulinę. Jednak takie zależności obserwuje się czasem u uczestników z silną dysfunkcją metaboliczną. A czy warto [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]
[...] krytycznie uzależniony od utrzymywania pewnych ściśle określonych parametrów, takich jak: ciśnienie krwi, gazometria krwi tętniczej (pH, pCO2, HCO3, PO2, saturacja tlenem, zawartość tlenu itd.), tętno (praca serca), stężenie glukozy, stężenie insuliny, dowóz innych, niż glukoza składników odżywczych do tkanek, utrzymanie przepływu krwi przez [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]
[...] oraz mniejszą zawartością tłuszczu (1-3%). Szybko się wchłania i jest lekkostrawna Hydrolizolat (WPH) – także pochodzenia mlecznego, najszybsza wchłanialność, bardzo niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka. Jest to też najdroższa opcja i zwykle ma trochę gorszy smak, niż WPC i WPI. Więcej na temat białka: Tutaj BCAA Aminokwasy to [...]