[...] nasyconych, których często dostarcza się większe ilości w dietach niskowęglowodanowych. Do dzisiaj dietetycy powtarzają mity, że tłuszcze nasycone (np. masło, sery, smalec, śmietana) są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia, powodują wzrost stężenia cholesterolu (całkowitego i frakcji LDL) oraz wzrost ryzyka zakrzepowo-zatorowego. Dopiero po [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
Większości osób, gdy wspomni się o diecie czy ćwiczeniach, pierwsze co przychodzi na myśl, to odchudzanie. Jednak dieta i treningi są związane nie tylko procesem redukcji, ale również budowania i utrzymanie masy mięśniowej, które wbrew pozorom, mogą być dużo trudniejsze niż odchudzanie. Podsumowanie Aby zbudować ładną sylwetkę, warto mądrze [...]
Do lata zostało kilka miesięcy, to idealny czas na rozpoczęcie procesu redukcji tkanki tłuszczowej. Przede wszystkim warto wyjaśnić kilka zasadniczych problemów, które się ciągle powtarzają i bywają źle interpretowane lub niewłaściwie wyjaśniane w mediach społecznościowych. Skąd ja mogę wiedzieć, czy akurat tu są napisane fakty, czy może mity? [...]
[...] i względnie bezpiecznych produktów Klasyfikacja według „Dietetyka sportowa" I kategoria Najbardziej kaloryczne są tłuszcze pokarmowe, np. masło (742-751 kcal w 100 g), smalec (900 kcal w 100 g), olej MCT (800-900 kcal w 100 g), oliwa z oliwek (820-900 kcal w 100 g). II kategoria Produkty w rodzaju czekolady, chałwy, orzechów, boczku [...]
Gdyby chcieć odpowiedzieć na to pytanie, powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w [...]
Przeglądając diety osób związanych z branżą fitness czy kulturystyki zauważyć można to, że w ich żywieniu często pojawiają się różnego rodzaju omlety. Jakie są plusy ich spożywania? Co powinno wchodzić w ich skład? Ostatecznie, jak przygotować taki posiłek, aby był dobry jakościowo? W tym artykule postaram się odpowiedzieć na te pytania. Czas [...]
[...] również pomiędzy wieloma specjalistami. Jednakże w sporze tym racji nie ma żadna ze stron. Najlepszymi źródłami tłuszczów są zarówno produkty zwierzęce - prawdziwe masło czy smalec gęsi, jak i oleje roślinne - takie jak oliwa z oliwek czy olej kokosowy. Pod żadnym pozorem nie należy sięgać po margarynę czy odtłuszczone masło - pomimo zapewnień [...]
Nie jest prawdą, że nawyki są tak silne, iż nie jesteśmy w stanie ich zmienić. Faktycznie, głębsza ingerencja w tryb życia i stosowaną dietę może nastręczać problemów. Dlatego proponuję metodę małych kroków. Nie musisz od razu wywracać wszystkiego do góry nogami, spróbuj powoli np. wdrażać spacery po posiłku, ograniczać ulubione niezdrowe [...]
Ilekroć toczy się jakakolwiek dyskusja dotycząca odżywek i suplementów diety, wysuwane są bezpodstawne argumenty o rzekomej szkodliwości dla nerek lub wątroby tego rodzaju środków. Jednak te same osoby nie dostrzegają zagrożenia, które jest realne i jest tuż na wyciągnięcie ręki. Podsumowanie DILI związane z ibuprofenem zwykle objawia się [...]
[...] zwrócić uwagę na to, czego używamy do smażenia. Idealnym rozwiązaniem byłoby tutaj zastosowanie tłuszczów stabilnych termicznie takich, jak: olej kokosowy, masło klarowane, smalec, oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Co jednak w sytuacji, gdy niekoniecznie zależy nam, aby w wyniku smażenia dostarczać dodatkowe tłuszcze? Prostym i zdrowym [...]
[...] jagody goji czarne mają wpływ na ochronę wątroby. Myszy otrzymywały: dietą wysokotłuszczową (HFD), prowadzi do różnych negatywnych zmian metabolicznych (przeważnie jest to smalec, olej sojowy itd.) dietę HFD uzupełnioną 2 g ekstraktu na kg masy ciała jagód goji dietę HFD uzupełnioną 5 g ekstraktu na kg masy ciała jagód goji Wyniki Podawanie [...]
[...] oraz zmniejszenie ekspresji genów prozapalnych i uwalnianie czynników prozapalnych. Zabójcze nawyki Oliwa z oliwek wydaje się o wiele zdrowszych wyborem niż np. smalec czy masło, co wynika z proporcji tłuszczów nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych. Ludzie posiadają jednak określone, mocno zakorzenione przyzwyczajenia i [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
"Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]
[...] tłuszczowych nasyconych do jedno i wielonienasyconych, są jak najmniej przetworzone, odporne na utlenianie i mają wysoki punkt dymienia. Do takich tłuszczów zaliczyć możemy smalec, olej kokosowy, masło klarowane i do krótszego smażenia np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Niezależnie jednak, co wybierzemy, to jednak tłuszcz jest tłuszczem i [...]
[...] prewencji chorób nowotworowych. Olej oliwny po raz kolejny obronił swoją pozycję tłuszczu o wysokim potencjale prozdrowotnym. Warto o tym pamiętać w czasach mody na masło, smalec i olej kokosowy… Referencje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3199852/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3199852/ [...]
[...] byłoby, gdyby promowali tylko ser, a na straty spisali masło. Moim zdaniem nie należy przesadzać z podażą tłuszczów nasyconych, niezależnie czy jest to śmietana, smalec, masło czy sery. Jednak z innych badań płyną podobne wnioski. 164 osoby z co najmniej 2 czynnikami zespołu metabolicznego zostały losowo przydzielone do 1 z 3 grup [...]
Nie mogę skopiować tabelki, zainteresowani znajdą ją tutaj: http://pawelwator.blog spot.com/2012/11/smalec-jako-zrodo-tuszczy-w-diecie.html Według raportu sporządzone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) procentowa liczba ludzi otyłych (BMI >25 kg/m2) w 2002 roku wynosiła 1 bilion. Z tej liczby, aż 300 milionów ludzi kwalifikuje się do [...]