SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

Dieta

  • Zbliżamy się do nowego roku, a wraz z nim przyjdą postanowienia, wyzwania, podejmowanie diety i treningów. Nowy rok - nowa ja. Jeśli podejdziesz do tematu z rozsądkiem, nie będzie w tego typu zmianach nic obciążającego, wręcz przeciwnie. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać zaczynając dietę i treningi. Unikanie węglowodanów Z drugiej strony [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6778 Data: 2018-12-25 12:37:36
  • Historycznie rzecz ujmując, potencjał tuczący cukru stołowego (sacharozy) oraz szkodliwość nadmiernej konsumpcji glukozy i fruktozy dostrzeżono w latach 60. i 70. XX wieku. Debata rozpoczęła się w latach 70. i dotyczyła roli cukru w chorobach sercowo-naczyniowych. W podobnym czasie, Ancel Keys „wykazał”, iż główną rolę w chorobie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9999 Data: 2019-03-06 08:51:34
  • Co to jest karagen? Czy E407 jest szkodliwy dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Inflammation Is Reduced in Bcl10 Null Mice and Increased in IL-10-Deficient Mice” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3677668/ Kenshi Watanabe i in. „Effect  of Dietary  Undegraded  Carrageenan  on Colon Carcinogenesis   inF344 Rats Treated with Azoxymethane or [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4775 Data: 2020-06-10 07:13:04
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pieczywo chrupkie jest dość często spotykanym elementem w diecie osób dbających o sylwetkę. Jest to produkt mocno przetworzony i zdecydowanie lepiej wybierać pieczywo tradycyjne np.: żytnie na zakwasie. Choć spożywanie chrupkiego pieczywa, od czasu do czasu, nie powinno przynieść nam problemów z sylwetką, warto mimo wszystko zwracać uwagę, co ma w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13541 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • Wakacje all inclusive - jak nie zepsuć sylwetki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach.  Jeśli Twoje wakacje wymagają dużej zmiany stref czasowych, przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2464 Data: 2021-06-10 20:22:25
  • Czy cukier owocowy tuczy? Soki i napoje cola, co gorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zalewem wywołanym masowym spożyciem cukru lub HFCS. Eksperyment naukowy W dobrze kontrolowanych badaniach zastosowano diety: 60,4% węglowodanów, 29% protein, 10,6% lipidów. Dieta wysokofruktozowa zawierała: 60,4% węglowodanów, 29% protein, 10,6% lipidów – czyli tyle samo. Jednak z 60,4% węglowodanów w grupie kontrolnej nie było fruktozy, za to w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 828 Data: 2022-11-11 18:03:20
  • Wbrew opiniom głoszonym przez wielu guru treningu, np. na youtube czy na facebooku, przetrenowanie wcale nie jest nierealnym zagrożeniem. Wystarczy, że nie zapewniasz właściwej dziennej podaży kalorii (w tym odpowiedniej ilości białka, zdrowych tłuszczy, węglowodanów złożonych), nie śpisz wystarczająco długo, zbyt dużo pracujesz, nadużywasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4642 Data: 2017-03-28 11:42:19
  • Historia kulturystyki zaczęła się być może w czasach prehistorycznych, gdy ludzie codziennie musieli używać siły do dźwigania, polowań i innych czynności. Jak podkreśla Anssi H. Manninen na łamach „Sports Nutrition Review Journal”, dieta w okresie paleolitu zawierała 3-4 razy więcej protein, niż współczesna. Inni ludzie upatrują początków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12794 Data: 2018-11-08 13:53:03
  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 657 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • Jakie parówki są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50752 Data: 2017-08-30 09:40:14
  • Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10050 Data: 2017-09-05 10:21:13
  • Carb Cycling - Rotacja węglowodanami w praktyce

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zarówno budowanie masy mięśniowej, jak i redukcja tkanki tłuszczowej wymaga działań dietetycznych, które ukierunkowane będą na wybrany cel treningowy. Sprawia to, że dobór kaloryczny musi uwzględniać bilans dodatni lub też ujemny pod kątem energii. Jednak samo dostarczenie pokarmów zgodnie z ilością, jaką zbilansujemy, nie zawsze jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22213 Data: 2017-12-15 13:25:04
  • Coraz więcej osób ma problem z odkładaniem się nadmiarowej tkanki tłuszczowej. Jednocześnie czasopisma, filmy, reklamy, materiały internetowe prezentują szczupłe, niejednokrotnie atletyczne sylwetki. Bardzo często zdarza się, iż młodzi mężczyźni porównują się do zawodowców, którzy poświęcili 10,20 czy 30 lat życia na harówkę, niejednokrotnie przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9597 Data: 2020-05-17 14:52:24
  • Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7661 Data: 2021-05-31 11:13:30
  • [...] to gwarancja cukrzycy, raka i zaburzeń metabolicznych. Jeśli miałbym komuś układać dietę, to użyłbym powyższego schematu jako wzoru, i kazał odwrócić wszystkie proporcje. Dieta powinna składać się z węglowodanów o wolnej kinetyce, a nie o szybkiej. Powinno być sporo wartościowych tłuszczów, a tu nie widzę niczego o podobnej charakterystyce. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3022 Data: 2019-11-24 17:07:18
  • Kiedyś trening aerobowy nie był rutynowym elementem planu kulturysty. Jedna z największych legend kulturystyki Franco Columbu (4-krotny Mr. Olympia uwzględniając wszystkie kategorie wagowe i 2-krotny w klasyfikacji ogólnej, w tym jeden tytuł kontrowersyjny w 1981 r.) uważa, że bieganie jest dobre tylko dla biegaczy, a nie nadaje się np. dla osób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7626 Data: 2020-01-01 18:18:54
  • Okres jesienno-zimowy to czas, gdy łatwo zachorować i stracić kolejne tygodnie treningu. W związku z tym, czy opłaca się trenować, gdy warunki atmosferyczne nie sprzyjają zdrowiu? Zawieszać trening, gdy czujemy się źle? Czy mimo brania antybiotyków trenować? Postaram się odpowiedzieć na te pytania. Podsumowanie Nie opłaca się trenować, gdy źle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4901 Data: 2020-03-15 20:08:15
  • Czy każdy może stosować dietę ketogeniczną?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu podaży energii z węglowodanów (mniej niż 50 g dziennie), a zwiększeniu ilości tłuszczów. Budzi ona skrajne emocje i niejednokrotnie duże kontrowersje wśród naukowców. Czy jest się czego obawiać? Jak wygląda obecnie nasza wiedza na temat diety keto? W tym krótkim artykule podsumuję kluczowe aspekty. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1046 Data: 2022-06-15 12:39:50
  • Z niszy kulturystyka i fitness przeistoczyły się w gigantyczną gałąź przemysłu. Tę przemianę mogliśmy obserwować w ostatnich kilkudziesięciu latach. Niestety równocześnie pojawiło się dużo dezinformacji oraz wątpliwej jakości porad. Jeśli nie chcesz kolejny raz dać się nabrać, korzystaj ze źródeł naukowych, dobrej jakości książek, opracowań [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7700 Data: 2021-03-25 17:17:33
  • Większość ludzi wyolbrzymia mało istotne czynniki, a ignoruje lub nie dostrzega znacznie ważniejszych problemów. Oto najczęściej ignorowane kwestie, które mogą mieć kolosalne znaczenie dla procesu redukcji tkanki tłuszczowej, a tym samym zachowania zdrowej sylwetki, jak i samego zdrowia. Ustalono to w badaniu, którego wyniki opublikowano na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 538 Data: 2024-04-28 19:14:35