Refluks, inaczej choroba refluksowa przełyku, przypadłość, która polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z pokarmem do przełyku wraca również wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, co powoduje jego podrażnienie, pieczenie - zgagę. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Refluks jest chorobą przewlekłą, która [...]
Peskatarianizm to rodzaj diety, który ogranicza jedzenie białego i czerwonego mięsa. Od wegetarianizmu różni się tym, że pozwala na jedzenie ryb i owoców morza. Istnieje wiele powodów, dla których ludzie rezygnują z mięsa, ale postanawiają dalej jadać ryby. Zwykle wynika to z korzyści zdrowotnych, jakie oferują. Czyli co jada peskatarian? [...]
Budowanie masy mięśniowej nie jest możliwe, gdy nasze dobowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest pokrywane z diety. Oznacza to, że aby mięsień mógł rosnąć, potrzebuje dostatecznie dużo energii do "załatania dziur energetycznych", powstałych w wyniku treningu siłowego, jak i aktywności dobowych. Nadwyżka musi spełniać dodatkowo pewne kryteria [...]
Trenujesz regularnie i dbasz o jakość swojej diety? Dopiero zaczynasz swoją przygodę z siłownią? Niezależnie od od tego, na jakim etapie jesteś, to z pewnością Twoim celem jest dobrze ukształtowane ciało, sportowy wygląd i sprawność fizyczna. W takich sytuacjach odpowiednio dobrana dieta i suplementacja są bezcennym wsparciem Twojego organizmu. To [...]
Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). [...]
Nie ma w tym nic złego, że staramy się wyglądać lepiej i chcemy być lepszą wersją samego siebie. Jeśli chcemy poprawić swoją kondycję i wznieść ją na wyższy poziom, musimy wykonać dużo pracy, ale nie jest to tylko praca na siłowni czy w klubie fitness. Sporym wyzwaniem jest także zaplanowanie i utrzymanie odpowiedniej diety. Jak dawkować? [...]
Hipercholesterolemia, czyli stan, w którym poziom cholesterolu we krwi przekracza normy, jest czynnikiem znacząco zwiększającym ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Do najważniejszych czynników wpływających na regulację gospodarki lipidowej organizmu zalicza się dietę oraz szeroko pojęty styl życia, a także czynniki genetyczne. W kontekście [...]
Zielona herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Oferuje różne korzyści zdrowotne, takie jak utrata masy ciała i poprawa zdrowia serca. Matcha to szczególna, sproszkowana forma zielonej herbaty. Nazwa ta wydaje się nam bardzo egzotyczna i nie każdy wie jak się za nią „zabrać". Czym jest matcha? Matcha to drobna zielona herbata w [...]
Awokado to popularny owoc, który dostarcza wielu wrażeń smakowych i cennych składników odżywczych, między innymi witaminę E, potas, cynk czy kwas foliowy. Jest doskonałym źródłem dobrego tłuszczu, a włączenie awokado do diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych i śmiało można je zaliczyć do produktów superfoods. Niższy poziom cholesterolu [...]
[...] w zawodach, Heath spożywał około 4500 kalorii dziennie. Obecnie utrzymuje wysoką zawartość białka, ale objętościowo spożywa mniej i zwykle są to trzy lub cztery posiłki. „Dieta zdecydowanie się zmieniła. Kiedy brałem udział w zawodach, zjadałem znacznie ponad 4500 kalorii dziennie. Białka jest bardzo dużo, ale trzymam się tego samego rodzaju [...]
Johimbina jest alkaloidem - organicznym związkiem uzyskiwanym z kory drzewa johimby lekarskiej, występującego głównie na obszarach między Kongo a Kamerunem oraz krzewu zwanego "zgrzyn żmijowy", który występuje na obszarach od Indii do Chin. Jakie działanie kryje w sobie ten egzotyczny suplement? Czy stosowanie johimbiny może dać nam efekty takie [...]
Fitness sylwetkowe to kategoria, która wymaga kilku lat treningu, aby prezentować dobry poziom sportowy. Życie w reżimie (trening, dieta) przynosi jednak efekty, sylwetka stopniowo nabiera pożądanych proporcji, staje się pełniejsza, mięśnie są coraz bardziej gęste, separacja wyraźniejsza. Joanna to zawodniczka, której rozwój możemy śledzić już od [...]
Kwas L-askorbinowy znany również potocznie pod nazwą witamina C - jest jednym z najważniejszych mikroelementów naszej diety. Witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Możemy znaleźć ją głównie w pokarmach roślinnych takich, jak warzywa czy owoce (np. cytrusy, papryka, pomidory, owoce leśne), jak również w licznych suplementach. [...]
Niejednokrotnie spotykam się z osobami, które twierdzą, iż mimo znacznych restrykcji kalorycznych nie tracą na wadze. Zazwyczaj osoby takie doszukują się u siebie problemów zdrowotnych lub zrzucają wszystko na geny. Prawda jest jednak taka, że prawdopodobnie najzwyczajniej w świecie jedzą za dużo. Brak wytrwałości Oczekujesz efektów natychmiast. [...]
Diety wegetariańskie cieszą się coraz większą popularnością nie tylko ze względu na modę, ale również pozytywne skutki zdrowotne. Wiele badań sugeruje, że obniżają one także poziom cholesterolu całkowitego. Wysoki poziom cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol) jest związany ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej. Co mówią badania na [...]
Czy platforma wibracyjna jest lepsza od klasycznego treningu aerobowego i ćwiczeń oporowych? To sugerują wyniki badania belgijskich naukowców pod wodzą Dirka Vissersa. Celem badania było określenie wpływu wibracji całego ciała (WBV), w połączeniu z ograniczeniem kalorii, na wagę, skład ciała i metaboliczne czynniki ryzyka u otyłych dorosłych. [...]
Wszyscy słyszeliśmy o suplementacji sportowej m.in. przy wykorzystaniu kreatyny, jednak obecnie naukowcy sugerują, że ludzie stale dostarczają jej za mało i że ma to negatywny wpływ na ustrój. Grupą szczególnego ryzyka są weganie. Kto zyskuje najwięcej? Rośliny praktycznie nie zawierają kreatyny. Dlatego też osoby, które jedzą wyłącznie pokarmy [...]
Nasze ciało zmienia się wraz z wiekiem i nie chodzi tu tylko o pojawienie się zmarszczek. Spada masa mięśniowa, wzrasta poziom tkanki tłuszczowej, a przyczynami m.in są: malejące zapotrzebowanie na energię, unikanie aktywności fizycznej i mniejsza uważność w wyborze produktów spożywczych. Warto zatem na każdym etapie swojego życia weryfikować [...]
[...] nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2017;00:1–7 JOURNAL OF MEDICINAL FOOD, J Med Food 00 (0) 2015, 1-9, DOI: 10.1089/jmf.2015.0022, Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. Michael Schunck, 1 Vivian Zague, 2 Steffen [...]
Obliczenia naukowców i wyniki badań przeprowadzonych na reprezentatywnych grupach ludności sugerują, że w 2021 r. cukrzyca atakowała 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotykać blisko 1 miliarda ludzi. Dość płynnie staje się ona jednym z najważniejszych problemów naszego stulecia. Podsumowanie Podaje się również, że u pacjentów z cukrzycą na jakość [...]