SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość

  • Junk food - 6 powodów, by unikać śmieciowego jedzenia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4918 Data: 2019-05-30 18:23:57
  • Zgaga, refluks - dozwolone i przeciwwskazane produkty

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kwaśny smak w gardle... Palenie w klatce piersiowej... Przewlekły kaszel... Problemy z przełykaniem... Jeśli te dolegliwości są Ci znane, to z pewnością wiesz, czym jest zgaga i jaki dyskomfort powoduje. Na zgagę cierpi sporo ludzi, a dobrą wiadomością jest to, że w większości przypadków możliwe jest znalezienie i wyeliminowanie przyczyny. Guma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4608 Data: 2019-10-11 21:33:53
  • [...] może zniszczyć niektóre enzymy, ale kwasy żołądkowe mogą uczynić to samo. Zatem nie stawia to procesu gotowania w złym świetle.  Składniki odżywcze Gotowanie obniża zawartość niektórych składników odżywczych w żywności, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C i witaminy z grupy B. Jednak gotowanie wzmacnia inne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3199 Data: 2021-09-06 15:23:03
  • Cynk to minerał, który odgrywa kluczową rolę w zaskakującej liczbie reakcji chemicznych w naszym organizmie, które pomagają zarówno kobietom, jak i mężczyznom, zachować zdrowie. Bierze udział w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 638 Data: 2023-07-27 13:49:43
  • Naturalne antyoksydanty - gdzie jest ich najwięcej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 591 Data: 2023-12-04 12:33:11
  • Siedem powodów, dla których warto jeść czekoladę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chyba mało komu czekolada kojarzy się ze zdrową przekąską. W praktyce smakołyk ten, nawet jeśli przedstawiony bywa w sposób sympatyczny, to raczej przypisywane mu walory traktowane są z przymrużeniem oka. Tymczasem dobra jakościowo gorzka czekolada może stanowić cenny składnik diety, a jej regularna konsumpcja wcale nie musi prowadzić do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7183 Data: 2017-05-16 07:08:19
  • [...] w zachodniej Kanadzie. Były to całe nasiona konopi, mączka uzyskana tłoczeniem na zimno, obłuszczone lub łuskane nasiona konopi i łuski nasion konopi. Wyniki: średnia zawartość surowego białka wynosiła 24% dla całych nasion konopi, 30,4% dla mączki z nasion konopi oraz 35,9% dla obłuszczonych nasion konopi średnia zawartość tłuszczów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7326 Data: 2019-12-03 18:35:24
  • Grillowanie dla początkujących - mini poradnik grillowania

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ponieważ nie ma w tym nic skomplikowanego.  Możesz też zacząć od dostępnych w sklepach jednorazowych zestawów, które mają już wszystko przygotowane. Wystarczy podpalić jego zawartość, poczekać aż ogień ustąpi i cieszyć się smacznym posiłkiem. Pamiętaj jednak, że te jednorazowe grille nadają się na szybkie pieczenie, więc najlepiej użyj cienkich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1963 Data: 2021-05-21 12:33:16
  • [...] wyglądające pierożki. Zdecydowałam się na Tortelloni z serii Vemondo z nadzieniem pomidorowo-bazyliowym. Produkt zachęca swoim wyglądem - estetyczne opakowanie oraz jego zawartość, no i oczywiście połączeniem smaków, jakim jest pomidor z bazylią. Oczywiście nie oczekujmy po tego typu gotowcach intensywnego aromatu bazylii zaraz po otwarciu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1355 Data: 2022-10-19 17:12:17
  • Czerwone rozstępy na udach, ramionach a niekiedy i na klatce piersiowej są częstym problemem u nastolatków, zwłaszcza podczas okresu dojrzewania. Rozstępy są to małe pęknięcia w skórze, które powstają, gdy skóra jest zbyt mocno rozciągana przez wzrost lub przyrost masy ciała. Nie są bolesne ani niebezpieczne, ale mogą być nieestetyczne i wpływać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 969 Data: 2023-10-23 12:00:52
  • [...] (szczególnie przydatne dla kobiet!). Efekt termiczny białka wynosi aż 35%, co przekłada się na 35% spalonych kalorii białka podczas procesu trawienia! Dziki łosoś Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 (EPA i DHA). Wysokiej jakości źródło białka. Zawiera selen (pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy). Jajka od kur wolnowybiegowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5692 Data: 2018-10-20 11:16:48
  • Osoby trenujące na siłowni zazwyczaj wyjątkowo dbają o dietę oraz suplementację. Doskonale zdają sobie sprawę, że aby osiągnąć cele, trzeba postawić na dyscyplinę i być w tym konsekwentnym. Za najbardziej prozdrowotny suplement uznaje się tłuszcz rybny, będący źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Wspiera zdrowie psychiczne Stres towarzyszy nam [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7247 Data: 2020-10-10 10:58:25
  • Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic.  Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Tłuszcze Spirulina to również źródło kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2168 Data: 2021-06-20 06:56:38
  • [...] to efekt jednorazowego zdarzenia, a bardziej sposób na przyspieszenie pojawienia się kontuzji. W wyniku nakładania się mikrourazów dochodzi do rozerwania tkanek, gdzie zawartość zaczyna wykraczać poza miejsce uszkodzenia. Klasycznym przykładem jest przepuklina pępkowa, gdzie trzewia wychodzą do powłok skórnych w okolicy pępka. Innym bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7741 Data: 2022-05-30 12:01:39
  • [...] niż jakiegoś sensownego posiłku. Czy gotowe danie Spróbuj Wege, to warta uwagi pozycja? Moim zdaniem tak. Już samo opakowanie wygląda zachęcająco: naturalne składniki, niska zawartość cukru, niska zawartość tłuszczów nasyconych, bez konserwantów, bez barwników, bez wzmacniaczy smaku. Wiadomo, że same hasła to nie wszystko, liczy się także skład, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 599 Data: 2022-11-02 09:48:38
  • Odżywka białkowa to jeden z najbardziej popularnych suplementów diety wśród osób aktywnych fizycznie, których celem jest poprawa jakości sylwetki. Niestety w czasach, kiedy to reklama odgrywa znaczną rolę w tym, co kupimy, często sugerując się nią, nie do końca wybieramy produkt najlepszy jakościowo lub odpowiedni dla naszego organizmu. Co więc z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5240 Data: 2017-07-19 09:40:03
  • Problem wieczornego podjadania

    Artykuł
    Odchudzanie

    Prawda jest taka, że większość osób będąc na diecie, podjada. Nawet ci, który mają silną wolę, mogą czasem ulec zachciankom lub uczuciu głodu podczas diet o niskiej podaży kalorii. Najczęściej problem pojawia się wieczorem. Cały dzień udaje nam się jeść zdrowo, nie podjadać. Głód pojawia się wieczorem, gdy w końcu możemy się wyluzować po całym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9574 Data: 2018-05-04 07:07:31
  • Przepuklina jest bardzo powszechna w świecie fitnessu. O przepuklinie mówimy wówczas, gdy zawartość dowolnej jamy ciała wykracza poza jej normalne granice. U wielu osób przepuklina przebiega praktycznie bezobjawowo. Przepuklina a siłownia Czy z przepukliną można trenować? Tak naprawdę wiele zależy od rodzaju przepukliny, z jaką mamy do czynienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23742 Data: 2018-07-06 12:17:30
  • Zdobycie kilku dodatkowych kilogramów w okresie świątecznym nie jest rzadkością, ponieważ wszystkie rodzinne kolacje i spotkania zwykle wiążą się z biesiadowaniem przy suto zastawionych stołach i spożywaniem najróżniejszych przysmaków. W rezultacie przy okazji noworocznych postanowień wiele osób wyraża chęć schudnięcia i zadbania o swoją formę. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2824 Data: 2019-12-30 21:11:42
  • Smaki jesieni — co warto jeść o tej porze roku?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 459 Data: 2023-11-01 21:06:58