SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość

  • [...] o 32% (czyli zachodziła rekompozycja), NPP nie wpłynął na pobór energii w żadnej dawce, maksymalna dawka NPP przyczyniała się do spadku przyrostu energii w ustroju, masa i zawartość białka w mięśniu brzuchatym łydki były istotnie zwiększone u zwierząt, którym wstrzyknięto NPP niezależnie od dawki, synteza białek mięśniowych również znacząco [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5520 Data: 2020-09-21 17:50:23
  • Dużo białka = mało tłuszczu podskórnego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] glukoneogenezę - okazało się, iż restrykcje kaloryczne zwiększyły hamowanie uwalniania glukozy z wątroby z 43 ± 4% do 74 ± 5% (w grupie kontrolnej supresja wynosiła 68 ± 5%) zawartość triacylogliceroli w wątrobie spadła z 12,8 ± 2,4% do 2,9 ± 0,2% w ciągu 8 tygodni odpowiedź pierwszej fazy na insulinę wzrosła z 0,19 ± 0,02 do 0,46 ± 0,07 nmol / [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4188 Data: 2019-03-10 12:43:51
  • [...] zakładający podaż ~ 400–800 ml / h; Dostosuj ilość wody oraz sodu w wodzie zgodnie ze swoimi indywidualnymi cechami oraz warunkami w których trenujesz/startujesz (potliwość, zawartość sodu w pocie, intensywność ćwiczeń, temperatura ciała, temperatura otoczenia, masa ciała, czynność nerek) Śledź mechanizm pragnienia, monitoruj parametry (masa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4043 Data: 2020-06-01 08:15:00
  • [...] w 25 g białka). Według innych źródeł jajka mogą dostarczać nawet 16,5 g EAA w 100 g, czyli 4,1 g EAA w 25 g. (b) Stefan H. M. Gorissen i in. podają o wiele mniejszą zawartość protein w 100 g. Źródło: Protein content and amino acid composition of commercially available plant-based protein isolates [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1570 Data: 2021-08-04 16:10:12
  • Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11985 Data: 2018-12-03 10:05:37
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7140 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • [...] Wyszukiwanie przeprowadzono przy użyciu PUB med, Medline i Embase w poszukiwaniu marihuany, marihuany, kanabinoidów i THC, w kontekście sportu i ćwiczeń. Uwzględniono zawartość czasopism o medycynie sportowej na przestrzeni 10 lat, jak również odsyłacze z czasopism i osobisty zbiór przedruków. Dokonano przeglądu wyłącznie literatury w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15568 Data: 2019-06-23 09:54:58
  • Diety dla kulturysty: masa, redukcja, gęstość i siła

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] siłę - musisz trzymać bilans zero lub nadwyżkę energii (u każdego działa to inaczej, więc sprawdź na swoim przykładzie). Czy ma znaczenie ilość protein? Tak, kolosalną. Duża zawartość wartościowego białka cechuje produkty o wyższej cenie, które mają większą wartość dla człowieka (np. dlatego tak drogie są białka serwatkowe, szczególnie izolaty i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20757 Data: 2019-05-29 09:15:06
  • Aktualizacja 13.12.2023 Obecnymi czasy na rynku suplementacji możemy spotkać się ze sporym rozwojem segmentu adaptogenów, w którym to ekstrakt z Ashwagandhy odgrywa czołową rolę. Oferowane suplementy ewoluowały przede wszystkim  pod względem jakości surowca, gdzie producenci prześcigają się w ilości standaryzowanych składników aktywnych. Swanson [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 218009 Data: 2019-01-09 08:57:19
  • [...] ceramidów w mięśniach szkieletowych a wrażliwością na insulinę, przynajmniej u zdrowych osób. Zgodnie z tym odkryciem, regularny trening wysiłkowy nie musi mieć wpływu na zawartość ceramidów, związanych z poprawą wrażliwości na insulinę. Jednak takie zależności obserwuje się czasem u uczestników z silną dysfunkcją metaboliczną. A czy warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2555 Data: 2022-04-04 13:00:45
  • EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9818 Data: 2020-03-06 18:20:34
  • Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4518 Data: 2021-05-04 10:48:45
  • [...] krytycznie uzależniony od utrzymywania pewnych ściśle określonych parametrów, takich jak: ciśnienie krwi, gazometria krwi tętniczej (pH, pCO2, HCO3, PO2, saturacja tlenem, zawartość tlenu itd.), tętno (praca serca), stężenie glukozy, stężenie insuliny, dowóz innych, niż glukoza składników odżywczych do tkanek, utrzymanie przepływu krwi przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2409 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 972 Data: 2024-04-01 08:58:22
  • Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1044 Data: 2022-08-11 07:10:24
  • [...] oraz mniejszą zawartością tłuszczu (1-3%). Szybko się wchłania i jest lekkostrawna Hydrolizolat (WPH) – także pochodzenia mlecznego, najszybsza wchłanialność, bardzo niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka. Jest to też najdroższa opcja i zwykle ma trochę gorszy smak, niż WPC i WPI. Więcej na temat białka: Tutaj BCAA Aminokwasy to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26399 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość błonnika w tych produktach, zachowując przy tym przyzwoity poziom węglowodanów. Podsumowanie Było wiele „dokumentów” w istocie zawierających propagandę. Film [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2100 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23893 Data: 2020-10-23 16:10:50
  • Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 470914 Data: 2017-10-10 15:00:28
  • [...] roślinna neutralna w smaku Innowacyjne wykorzystanie neutralnej w smaku odżywki białkowej w kuchni wegańskiej oferuje wiele możliwości dla tych, którzy chcą zwiększyć zawartość białka w swoich posiłkach i przełamać pewną rutynę. Ta odżywka staje się kluczowym składnikiem dla osób poszukujących sposobów na urozmaicenie diety roślinnej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 512 Data: 2024-04-05 08:18:06