SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość

  • Która chałwa najlepsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27832 Data: 2017-09-09 11:13:39
  • Skrobia tuczy czy odchudza? Co to jest skrobia oporna?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niestety amerykańscy autorzy często nadinterpretują dane, tworzą własne bazy danych nie wiadomo, czym podparte („kreatywna księgowość”) lub wręcz wysuwają tezy, które nie są zbieżne z cytowaną pod artykułem literaturą. Wielokrotnie pokazywałem to zjawisko przy okazji omawiania tekstów TC Luomy, prawie identyczny zabieg dotyczy Rudy’ego Mawera. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2838 Data: 2019-09-26 10:05:11
  • Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków.  Przetworzone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4676 Data: 2020-01-02 22:18:30
  • Przetrenowanie a dieta wysokotłuszczowa w Ironman

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] energii) 40 g tłuszczów (14% energii) Zalecenia dietetyczne obejmowały ograniczenie węglowodanów i zwiększenie spożycia tłuszczu w diecie. W ciągu sześciu tygodni dzienna zawartość węglowodanów była stopniowo zmniejszana z 73% (475 g) do 12% (78 g) wszystkich kalorii, podczas gdy zawartość tłuszczu wzrosła z 14% podaży energii (40 g) do 75% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1206 Data: 2022-04-03 15:41:47
  • [...] niż dieta mieszana (zakładająca spożywanie zarówno produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego). W jaki sposób dieta roślinna pomaga w utracie masy ciała? Wysoka zawartość błonnika Błonnik to rodzaj węglowodanów, których organizm nie rozkłada. Jego większa zawartość w posiłkach nie tylko pomaga w walce z głodem, ale też zapobiega [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1016 Data: 2022-11-22 09:11:35
  • [...] cennym źródłem żelaza jest melasa – uboczny produkt wytwarzania cukru. Jedna łyżka melasy zawiera 3,2 mg żelaza Jak zwiększyć przyswajalność żelaza Należy pamiętać, że duża zawartość żelaza w danym produkcie nie zawsze wiąże się z tym, że jest ono dobrym źródłem tego pierwiastka. Bowiem przyswajalność żelaza jest uzależniona od wielu czynników, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10751 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Czy tłuszcz szkodzi? Rodzaje kwasów tłuszczowych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żyjemy w świecie, w którym rządzi pieniądz. Dlatego interpretując różne badania, należy pamiętać, iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1389 Data: 2020-04-14 09:22:36
  • Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.  W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 910 Data: 2023-03-26 21:22:00
  • [...] sytuacji, gdzie odpowiada nam, że na następnym treningu nam odpowie lub szuka w Internecie odpowiedzi, korzystając ze swojego smartfona, no, chyba że pytamy o szczegóły jak zawartość poszczególnych makroskładników w danym produkcie żywnościowym. Przyjaciel czy wróg? Zdecydowanie trener personalny jest to osoba, która chce nam pomóc. Nie można z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7487 Data: 2017-05-02 07:32:41
  • Suplementy, choć kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3807 Data: 2018-01-09 07:32:19
  • [...] było różnic w wynikach próby czasowej, ani po względem stężenia mleczanów we krwi w żadnej z grup, niezależnie jakiego rodzaju węglowodany podawano kolarzom. Jak widać duża zawartość amylozy (skrobia oporna, słabo przyswajalna u człowieka) upośledziła odtwarzanie zasobów glikogenu mięśniowego u kolarzy. Czyli po co komu amyloza, skoro daje takie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2632 Data: 2019-06-28 21:24:12
  • Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2343 Data: 2021-04-17 12:58:49
  • Dlaczego warto jeść wieprzowinę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5076 Data: 2017-05-08 08:03:08
  • [...] zwiększyła beztłuszczową masę ciała o 1.02% grupa wykonująca interwały i trening siłowy zwiększyła beztłuszczową masę ciała 1.26% nie odnotowano zmian, jeśli chodzi o % zawartość tkanki tłuszczowej nie odnotowano wpływu obu rodzajów treningu na skok ze zmianą kierunku ruchu (CMJ) maksymalne pochłanianie tlenu wzrosło o 4.4 ± 2.8% (absolutne) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4396 Data: 2019-03-20 08:00:00
  • Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1999 Data: 2020-09-18 07:59:18
  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5173 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 647 Data: 2023-10-29 18:54:46
  • Komórki skóry, które są zbyt często uszkadzane przez nadmierną ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1038 Data: 2024-01-05 09:08:18
  • Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6839 Data: 2019-12-17 16:45:52
  • Witamina C, nazywana bardziej fachowo kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przeciwieństwie do większości zwierząt, człowiek oraz inne naczelne oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8802 Data: 2020-11-11 15:36:01