Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
[...] (owoce te mają niski indeks glikemiczny), dzięki owocom Acai można skutecznie leczyć refluks, a także inne choroby żołądkowe, w tym wrzody żołądka oraz dwunastnicy, sok z jagód Acai reguluje ciśnienie krwi, regularne ich spożywanie obniża poziom cholesterolu frakcji LDL, a podwyższa poziom HDL, zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego, [...]
[...] się, iż osoby przydzielone do grupy „zdrowego jedzenia”, jak i te z grupy kontrolnej, zaserwowały sobie aż 120 g cukru! Jednorazowo wybierali oni porcje 500 ml soku (a nie powinni wybierać go w ogóle, bo soki owocowe nie są elementem zdrowej diety). W grupie „zdrowej” cukier pochodził głównie z owoców i soków owocowych [...]
Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
[...] Natural Bodybuilding over 60. Kulturystyką interesuje się od 40 lat z krótkimi przerwami. Zdecydował się na przejście na dietę wegańską ze względu na problemy z sercem i wysokim cholesterolem. Dusan mówi, że już 2 tygodnie później czuł się o wiele lepiej. Nie ma bólów głowy, nie choruje i nie zażywa żadnych leków na serce. „Z dnia na dzień [...]
Fatalne statystyki Nadmierna masa ciała to problem, który dotyka nie tylko osoby dorosłe, ale również coraz częściej dzieci i młodzież w wieku szkolnym. Zbyt wysoka ilość spożywanych kalorii, zły dobór jakościowy pokarmów oraz za niska aktywność fizyczna sprawiły, że nawet co piąty uczeń w Polsce ma problem z nadwagą lub otyłością (dane z [...]
Czego potrzebujemy: 220 g krewetek 10 g oliwy 80 g mleka kokosowego 100 g groszku cukrowego 100 g świeżego makaronu najlepiej tagliatelle 1 łyżeczka curry sól i pieprz sok z cytryny lub limonki Jak wykonać: Groszek cukrowy gotujemy w wodzie kilka minut i odcedzamy. Krewetki wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem na 2- 3 minuty. Odcedzamy, [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
[...] zwiększając wrażliwość tkanek na działanie hormonu insuliny. Gorzki melon - wykazuje właściwości sprzyjające regulowaniu cukru we krwi. Wykorzystuje się tutaj głównie sok z tego owocu, który posiada właściwości wspomagające walkę z insulinoopornością. Podsumowanie Wsparcie gospodarki insulinowej naszego organizmu jest kluczowym elementem [...]
[...] ocet jabłkowy jest powiązany z utratą tłuszczu trzewnego. Okazuje się, że ocet pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. W badaniach, w których uczestnicy zjadali posiłek o wysokiej zawartości węglowodanów, a do tego spożywali porcję octu, wykazano, że poziom cukru we krwi wzrósł mniej, niż u osób, które zamiast octu stosowały placebo. Inne [...]
[...] oraz mnóstwo innych prozdrowotnych składników. W dodatku świetnie smakują i są dostępne w różnych formach, surowe oraz suszone, idealnie nadające się do deserów czy jako sok, który możemy wypić gdziekolwiek, uzupełniając naszą dietę w świetne składniki. Goji Jagody rosnące na terenie Chin, Mongolii i Tybetu, wykorzystywane w medycynie krajów [...]
Na temat szeroko rozumianej „chemii” każdy człowiek potrafi się wypowiedzieć, ale nie zawsze z sensem. Wie, dwie rzeczy, po pierwsze, że „jest” i po drugie, że „jest zła”. Gdy zaczyna się pytanie o szczegóły, temat się kończy. Na nic tłumaczenie, że człowiek składa się z wody, która jest chemią, hormony, kwas solny, podstawowe rodzaje [...]
[...] mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są sugerowane niekoniecznie właściwe rozwiązania treningowe i dietetyczne. Podsumowanie [...]
Jeśli chcesz osiągnąć przyrost masy mięśniowej lub siły, to od tego, co robisz na sali treningowej, paradoksalnie może być ważniejsze to, co się dzieje później. Co jesz i kiedy? Ile i jak śpisz? Czy pijesz alkohol? Czy sięgasz po środki zmieniające długość i jakość snu? Po czwarte odpowiednio długi i jakościowy sen Alkohol i stymulanty wpływają [...]
[...] i moczyć 10 minut. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości, pozostawić do ostudzenia. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i z połowy owocu zetrzeć skórkę, a z całości wycisnąć sok. Gorącą wodą zalać rodzynki i moczyć kilka minut. Mak odsączyć i dokładnie zblendować z kaszą, bananami, jajkami i erytrytolem, tak aby nie było grudek. Dodać kakao, [...]
Odpowiednia masa ciała to jeden z czynników determinujących nasze zdrowie, niezależnie od wieku. No, ale jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego [...]
[...] pomiarowemu niż znaczącemu efektowi. Równie niezadowalający był wpływ treningu na stężenie insuliny, można dojść do wniosku, iż przetworzone węglowodany (baton, jogurt, sok pomarańczowy) nie służą zdrowiu, sylwetce ani stężeniu insuliny. Wzrost beztłuszczowej masy ciała świadczy tylko o tym, iż panie nie były wcześniej aktywne fizycznie. [...]