[...] Wysiłek fizyczny w pewnym stopniu może pomóc utworzyć deficyt energetyczny, ale łatwo jesteś w stanie to zepsuć niewłaściwą dietą. Najpierw rozwiązuj problemy w kuchni, później dopiero na sali treningowej. Odwrotnie to nie zadziała. Po drugie, nie wierz przesadnie w EPOC Od kilkunastu lat temat EPOC (ang. excessive post-excercise [...]
[...] w wodach jest bardzo różna. Bezmleczny posiłek? Często ludzie, zazwyczaj ci, którzy usłyszeli diagnozę np. Hashimoto czy AZS, mają wiele obaw, jak poradzą sobie w kuchni bez nabiału i innych produktów mlecznych. Przedstawię kilka prostych przepisów na dania, które zapewnią sporą dawkę wapnia w posiłku i nie będą skomplikowane, dlatego [...]
Suplementy to uzupełnienie naszej diety - mają wspomagać nasze zdrowie i dążenie do formy. Zwykle nie działają z taką siłą jak leki, ale nie mają też skutków ubocznych, jeśli spożywamy je zgodnie z zaleceniami. Jest jednak grupa substancji, która jest na tyle silna, iż jest porównywalna z lekami. Podsumowanie Suplementy, bez względu na to jak [...]
[...] na witrynach sklepowych lądują rogale Świętego Marcina, zwane rogalami marcińskimi lub też rogalami świętomarcińskimi. Ci bardziej ambitniejsi poznaniacy sami we własnej kuchni próbują swoich sił, by poczęstować rodzinę tymi cudownymi wypiekami. Jaka jest historia tego święta? Jak robi się rogale świętomarcińskie? Na te pytania postaram się [...]
[...] czekoladę, trochę ciasta, i wiesz, co się stanie? Odłożysz kolejne kilogramy tłuszczu! Bo cała ta ciężka praca nie jest w stanie zniwelować błędów, jakie popełniasz w kuchni. To tak, jakbyś jechał rowerem, dla zdrowia, do pracy, a później w ciągu dnia wypalał 20 papierosów, lub biegał, a po treningu sięgał po zaporowe dawki alkoholu. [...]
[...] trening aerobowy pozwala trzymać w ryzach przyrost tkanki tłuszczowej. Zgadza się, ale należy stwierdzić, iż nie jesteś w stanie naprawić na treningu błędów popełnianych w kuchni. Jeśli w menu regularnie goszczą pączki, ciastka, batoniki, słodzone napoje, chipsy, frytki, smażone w grubej panierce mięso, potrawy obficie polewane oliwą z oliwek [...]
[...] z tłuszczem podskórnym i wisceralnym, pewna doza aerobów z pewnością pomoże nie tylko Twojej wydolności, ale też sercu. Ale od razu ostrzegam, iż największą pracę wykonasz w kuchni, nie na sali treningowej. Redukcja tkanki tłuszczowej zależy od przyjętego bilansu kalorycznego, trening ma często znikomy wpływ na jej zmniejszanie. Ponadto z badań [...]
[...] jeśli chodzi o receptę na szczupłą sylwetkę, to nie ma tu żadnych tajemnic. Jej zdaniem wszystko sprowadza się do ilości pracy, jaką się wkłada - zarówno na siłowni, jak i w kuchni. Chrysti podczas redukcji zmniejsza ilość spożywanych kalorii, a kiedy osiągnie upragnioną wagę, stara się trzymać zerowy bilans. Nie waży się i uznaje to za zbędną [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
Wiele osób próbuje aktywnością fizyczną naprawiać błędy popełniane w kuchni, co się z reguły nie udaje. Naukowcy wzięli pod lupę zmiany w masie ciała względem wydatku energetycznego wyrażanego w MET. Obserwacje były prowadzone w określonym punkcie czasowym i nieco ponad 6 lat później. Dane dotyczyły 15 237 chodziarzy i 32 216 biegaczy. Na początku [...]
Ludzie nie lubią ciężko trenować. Przekroczenie progu mleczanowego wiąże się z rosnącym dyskomfortem (zakwaszeniem mięśni, zmęczeniem układu nerwowego i bólem). Pośrednio można używać pomiaru tętna również do monitorowania intensywności treningu siłowego. Jeśli nie wchodzisz chwilowo na pułap 160-180 uderzeń serca na minutę, to znaczy, że: [...]
[...] 25 g zawiera sporo białka, (w zależności od producenta) jest to nawet 6,5 g. Tahini Tahini jest robione z prażonych i łuskanych nasion sezamu. Stanowi podstawowy składnik kuchni bliskiego wschodu, wschodniej części Morza Śródziemnego i niektórych kuchni północnoafrykańskich. Ma lekką kremową konsystencję i bogaty orzechowy smak z gorzkim [...]
Łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą, która polega na przewlekłym zapaleniu stawów towarzyszącemu chorobie skórnej. Choroba ma różnorodny przebieg - od postaci łagodnych (które występują najczęściej) do ciężkich, które prowadzą do uszkodzenia stawów i ich niesprawności. Aloes Żele z dodatkiem aloesu są jednym z najbardziej znanych dodatków, [...]
W poprzedniej części tekstu opisałem typowe pułapki związane z treningiem siłowym. Również aeroby mogą być całkiem dobry narzędziem, niestety często są nieefektywne. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiegać? Czy lekarstwem na brak postępów jest trening na czczo, a może sesja interwałowa? A może trening aerobowy nie jest niezbędny i da się go [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]
[...] itd.), tylko ile tłuszczu masz w warstwie podskórnej. A na to z reguły trening ma mały wpływ lub nie ma kompletnie żadnego wpływu. „Docięcie” zależy od tego, co robisz w kuchni, a nie na treningu. Złą dietą jesteś w stanie zmarnować najlepszy plan treningowy. Jak myślisz, dlaczego najlepsi kulturyści obsesyjnie podchodzą do kwestii odżywiania [...]
[...] ból wynikający z niedostosowania ćwiczenia do danej osoby, przeciążenie aparatu ruchu itd.). Jeśli problemem jest dieta, a nie trening, to kolejne modyfikacje schematu treningowego na niewiele się zdadzą, jeśli wcześniej nie poprawisz błędów, jakie popełniasz w kuchni. Referencje, badania, literatura: Porady Doriana Yatesa, serwis Youtube
[...] dodatkowy ciężar podwieszony u pasa. Wyjściowo taka osoba ma problem, a zastosowanie dodatkowego ciężaru jest niemożliwe. Co robić? Właściwie to niewiele, poza interwencją w kuchni. Trzeba cierpliwie zmniejszać masę ciała, stosować dietę redukcyjną i czekać na spadek masy ciała do wartości bliskiej właściwej dla danej grupy wiekowej. Ponadto na [...]
[...] w białko grochu, a ponadto jest bogaty w błonnik. Łatwo się go przechowuje, gdyż jest zabezpieczony przed zepsuciem, a jego dodatkową wartością są uniwersalne zastosowania w kuchni. Chrupki chlebek proteinowy połączyć można na przykład z masłem orzechowym, które oprócz białka i błonnika zawiera sporo składników mineralnych i witamin, czy z [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]