To chyba jeden z największych mitów u kuchni. Uczono nas, aby każdy produkt przed przyrządzaniem posiłku umyć. Dotyczy to owoców, warzyw oraz mięsa. Okazuje się, że mycie mięsa przed przyrządzaniem nie jest konieczne, a nawet przeciwwskazane. Dlaczego? Przecież prócz mięsa przygotowujesz jeszcze inne produkty. Obierasz ziemniaki, myjesz warzywa, [...]
[...] Podsumowanie Trening HIIT może stanowić niezłe uzupełnienie lub alternatywę dla cardio. Nie należy oczekiwać po nim rewelacyjnych efektów. Największą pracę należy wykonać w kuchni, nie na treningu. Bez zastosowywania właściwej diety efekty HIIT będą mierne. Referencje: Roy M1, Williams SM2, Brown RC3, Meredith-Jones KA1, Osborne H1, Jospe M1,3, [...]
[...] mu plan dietetyczny, trening aerobowy i interwałowy. I odwrotnie, w niskim zakresie powtórzeń możesz znacząco poprawić wygląd mięśni, o ile wykonasz właściwą pracę w kuchni, nie obijasz się na treningu, a jego pozostałe parametry są właściwe. Podsumowanie Liczba powtórzeń, czas odpoczynku między seriami czy stosowany ciężar wcale nie [...]
[...] (rower, bieganie, pływanie) ma niewielki wpływ na powysiłkowe utylizowanie tłuszczu czy przyspieszanie metabolizmu spoczynkowego. Próba „wybiegania” błędów popełnianych w kuchni jest z góry skazana na porażkę. Referencje, badania, literatura: Da mota G.R. I in. Strength training and weight loss. Madzima TA i in. Night-time consumption of [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
[...] diecie mięsożerców są niezastąpione nie tylko podczas śniadania, ale także do wszelkiego rodzaju placków, wypieków itp. Aquafaba to prosty do uzyskania produkt, który jest wegańskim odpowiednikiem jaja kurzego i może bardzo ułatwić prace w kuchni. Z jego pomocą upieczesz wegańskie ciasto, bezę, zrobisz wegańskie naleśniki, lody, a nawet majonez!
Węglowodany dla zdecydowanej większości osób są głównym źródłem energii w diecie. To właśnie ich źródła stanowią sporą część posiłku, a my spożywając je, dostarczyć możemy nie tylko energii, ale również wiele cennych nutraceutyków. Analizując rozpiski diet różnych osób, spotkać można się dość często z obecnością w posiłkach ryżu, płatków owsianych [...]
Często dieta kojarzy się nam z jedzeniem suchego ryżu, kaszy czy ziemniaków, ale wcale nie musi tak być. Takie danie wystarczy wzbogacić jakimś sosem czy dipem i już całość potrawy nabiera innego charakteru. A co jeśli nie mamy czasu, chęci i produktów, by stworzyć swój sos? Czy na sklepowych półkach znajdzie się jakiś godny uwagi, który od czasu [...]
Wydawałoby się, iż temat redukcji tłuszczu i treningu aerobowego został już tylekroć opisany, iż zagadnienie nie sprawia żadnego problemu. Niestety, rzeczywistość przedstawia się trochę inaczej. Im masz większą wiedzę, tym pewne kwestie stają się dla Ciebie prostsze, nie wymagają wyjaśnień, są zrozumiałe z samego założenia. To może być wielką [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
[...] omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni orientalnej, a jest weganinem, powinien włączyć do swojego codziennego menu sałatkę z glonów. Zawsze pozostaje też alternatywa w postaci suplementu diety, albowiem [...]
[...] wymagające. Oleju lnianego nie wolno podgrzewać. Oleju lnianego nie można narażać na działanie promieni słonecznych. Siemienia lnianego można użyć w wielu wariacjach w kuchni. Siemię lniane należy kupić w ziarnach i zmielić samemu, co kosztuje nasz nieco czasu. Podsumowanie Gdy zależy nam na wzbogaceniu naszej codziennej diety, warto [...]
W kulturystyce ciągle powiela się różnorakie mity. W niektórych z nich tkwi ziarnko prawdy. Oto kilka z najczęściej spotykanych. Warto się im przyjrzeć, gdyż często przewijają się w dyskusjach (nie tylko internetowych) oraz w filmach w serwisie Youtube. Przetrenowanie to bzdura Realnie, przetrenowanie wcale nie jest bzdurą - może Cię to spotkać. [...]
Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]
W diecie sportowców i osób dbających o sylwetkę są częstym gościem, bo jak wiadomo, zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu, ponadto bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a także są bardzo dobrym źródłem białka. Niżej porównanie pod względem ceny, dostępności oraz walorów odżywczych: orzechów włoskich, [...]
Kiedy zaczynasz spotykać się z kimś nowym, łatwo jest zgodzić się na wszystko. Ona lubi wino? On też je pije! On serwuje bajgle z masłem orzechowym na niedzielne śniadanie? Ona chętnie je zjada! Jedno preferuje białą kawę z odrobiną cukru? Drugie też zaczyna taką pić. Kiedy zagubisz się w błogości nowo odkrytej miłości, ciężko jest powiedzieć NIE [...]
[...] zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana Mąkę jaglaną uzyskuje się z [...]
Trening interwałowy polega na zmiennej intensywności wysiłku. Wbrew mylnym opiniom powielanym w sieci, nie każdy trening interwałowy musi charakteryzować się wysoką intensywnością. Na zakończenie Drugi opisany w artykule interwał B: „30 sekund umiarkowana praca, 20 sekund szybka, 10 sekund maksymalna, powtarzasz sekwencję” wcale nie musi być [...]
Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]