[...] dostarczasz swemu organizmowi wszystkich składników pokarmowych, w odpowiednich proporcjach, wprowadzając go w anaboliczny stan. Dobre tłuszcze (głównie wielonienasycone), białko pochodzące z najlepszych źródeł, dostarczane w formie dostosowanej do pory jego spożywania - to nie wszystkie elementy Twojej dietetycznej układanki. Potrzebujesz [...]
[...] organizmu. Ma niewielkie zastosowanie energetyczne (efektywnie z 1 g białka można uzyskać niecałą 1 kcal gdyż organizm potrzebuje wydatkować ponad 3 kcal aby wykorzystać to białko w celach energetycznych) jednak nie jest to najistotniejsze. Białka maja za zadanie utrzymać dodatni bilans azotowy, chronić i odbudowywać naruszone podczas treningu [...]
[...] na padaczkę. Okazało się ze gdy chorych podano głodówce objawy choroby ustawały. Uczeni stwierdzili ze w przypadku osób podanych głodówce, organizm zaczyna spalać własne białko i tłuszcz, wydzielając do moczu duże ilości ciał ketonowych i kwasu moczowego. Uczeni odkryli powierz ze jeśli taka głodówkę zakończyć przejściem na dietę w której 40% [...]
[...] bardzo smaczna (ale wzdłuż jego bicepsu biegnie żyła większa od mojego karku, co może świadczyć o skuteczności tego rodzaju białka). Obecnie panuje moda na wysokiej jakości białko uzyskiwane z serwatki. Wypróbujcie wszystkie rodzaje białka i wybierzcie to, które jest dla was najlepsze. Czy słuszny jest pogląd, że jednorazowo można spożyć nie [...]
[...] niezwykle popularna grupa odżywek, znajdująca się w ofercie niemal każdej fi rmy produkującej suplementy diety i odżywki. Jest to oczywiście rodzaj odżywek, czyli preparatów białkowo-węglowodanowych, które wzbogacają dietę w takie składniki odżywcze jak: białka, węglowodany tłuszcze. Zawartość białka w takich odżywkach kształtuje się w [...]
[...] w postaci surówki lub kiszonej). Kukurydza- zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej. Kukurydza ma około 20 g cukrowców, dużo potasu, magnezu , fosforu, cenne białko. Maliny- dość trudne jest ustalenie, dlaczego są takie dobre i wartościowe. Wiadomo, że cukru zawierają od 6 do 9%, głównie glukozy i fruktozy, trochę kwasu jabłkowego [...]
[...] należy spożyć nie krócej niż półtorej godziny przed nim by nie czuć dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego w trakcie treningu. W posiłku takim powinno znaleźć się białko, węglowodany oraz niewielka ilość tłuszczy. W posiłku potreningowym należy uwzględnić białko oraz węglowodany. Posiłek powinien być jednym z najbardziej kalorycznych. [...]
[...] odchudzającej ? Zwiększenie udziału białek w diecie może w znacznym stopniu wspomóc odchudzanie. Spożycie białek jest korzystne z kilku względów. Po pierwsze dieta wysokobiałkowa podnosi poziom podstawowej przemiany materii. Wysokie porcje białek są w stanie podnieść poziom podstawowej przemiany materii nawet o 40 % . Podstawowa przemiana [...]
[...] zrobić jeśli ktoś dobrze czuje sie na wysokich ilościach węglowodanów? Plan postępowania jest podobny. Tez zaczynasz najlepiej od CPM -10,czy -20% maksymalnie. Też ustalasz białko na poziomie 2,3-2,5. Tylko nie zaczynasz od średnich ilości węglowodanów tylko od wysokich - np.500g w każdy dzień . Resztę kcal stanowić będzie tłuszcz . W trakcie [...]
[...] podstawowych zasad. Często na forum na pytanie ‘jaka dieta’ pada odpowiedź low carb. Uważam, że jest ok., jeśli ktoś dokładnie wie co robi. Dieta wysokotłuszczowa i wysokobiałkowa mają więcej negatywnych wpływów na organizm, niż ‘zwykła’ zbilansowana. Oczywiście proporcje składników można zmieniać, wręcz należy - lecz w granicach rozsądku. [...]
[...] niezwykle popularna grupa odżywek, znajdująca się w ofercie niemal każdej fi rmy produkującej suplementy diety i odżywki. Jest to oczywiście rodzaj odżywek, czyli preparatów białkowo-węglowodanowych, które wzbogacają dietę w takie składniki odżywcze jak: białka, węglowodany tłuszcze. Zawartość białka w takich odżywkach kształtuje się w [...]
Witam. Na podstawie artykułów na forum dotyczących diety, dziennika VITALMAX oraz innych materiałów, takich jak np. artykuły na menshealth.pl sporządziłem sobie dietę, z uwzględnieniem dni tygodnia. Na początek rzucę troche informacji, nie wszystkie mogą być przydatne (dla oceniających). Cel: przyrost masy Typ budowy: przy obliczaniu posługiwałem [...]
[...] gorzej to wróć tutaj i napisz mi, że pisze ludziom głupoty. Jeśli nie masz ochoty jeść tylko mięsa - sprawa wygląda następująco: -Pierwsze posiłki starasz się jeść głównie białko i małe ilości węglowodanów złożonych. Najlepiej mało albo wcale. -Tłuszczy już możesz zjeść więcej, ale też nie przesadzaj. -Warzyw dużo, chociaż się staraj. -Do [...]
[...] Opinie na temat jego składu są do dziś podzielone. Przez ostanie lata, za sprawą sportów sylwetkowych, utrwali się poglad, !e w ostatnim posiłku powinno dominować białko (a najlepiej, gdyby posiłek zawierał wyłacznie białko). Radzono unikać spo!ywania weglowodanów o tak póznej porze, poniewa. w czasie snu organizm wydatkuje mniejsze [...]
Pewnie nieraz slyszłes o tym ze mleko jest beee. Spozycie mleka ogolnie jest bee - a co dopiero mowic o spozyciu po treningu. Mleko po treningu? Tak - wlasnie po treningu! Zachecam do przeczytanie kilku badan na temat mleka. Pomijajac aspekt laktozy - bo nie wszyscy maja problemy z trawieniem laktozy - jesli ktos ma 'to' - to definitywnie jest [...]
[...] Zawiera wiele witamin z grupy B, C znacznie więcej niż owoce cytrusowe, a także beta-karoten, przeciwutleniacz powstrzymujący proces starzenia się komórek. Znajdziemy w nim białko wysokiej wartości i sole mineralne, m.in. żelazo. Jest zasadotwórczy, dlatego doskonały na zgagę i uczucie pieczenia w żołądku. A dzięki sulforafenowi zmniejsza ryzyko [...]
[...] ma miejsce gdy na krótko przed zawodami został zużyty w treningu glikogen mięśniowy i nie został on odbudowany z uwagi na krótki czas lub na małą podaż węglowodanów. (Dieta białkowa a nie węglowodanowa). Odbudowa zapasów glikogenu po ciężkim treningu lub zawodach może trwać 48 godzin a nawet dłużej. Istnieje możliwość zwiększenia ilości [...]
[...] energetycznych takich jak węglowodany i tłuszcze. Powinny one łącznie stanowić źródło aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o swoje mięśnie większość ćwiczących spożywa nadmiar białka przy niedostatecznej podaży węglowodanów i tłuszczów. To poważny błąd! [...]