[...] podbij udział białek w menu do około 1.8g na 1kg masy ciała, a poczujesz różnicę. Pamiętaj, że wzrost masy ciała będzie generował większe zapotrzebowanie również na białko. 2. Nie przeceniaj wartości białek W odróżnieniu od punktu pierwszego znamy również sytuację, gdzie osoby trenujące przeceniają wartość białek. Oznacza to, że skupiają [...]
[...] ziemniaków, kaszy czy makaronów. Równie dobrze można by rozpisać dietę opartą na białkach serwatkowych, tłuszczach i węglowodanach w formie płynnej (np. zmiksowane banany, białko serwatkowe, trochę oliwy, wody, przyprawy) i też reklamować ją jako „odchudzającą”. Twierdzenie, iż „zyskasz płaski brzuch i zredukujesz masę ciała” jest wierutną [...]
[...] skurczowe ciśnienie krwi (o 2,6%), zmniejszył się obwód talii (-3,7%), spowodowały wzrost szczytowej wydolności tlenowej (o 7,3%). Jednakże panie z grupy diety wysokobiałkowej: straciły więcej kilogramów (-4,4 ± 3,6 kg) vs -2,6 ± 2,9 kg w grupie wysokowęglowodanowej, straciły więcej tkanki tłuszczowej (-3,4 ± 2,7 kg), [...]
[...] odnosiły średnio 14.3% urazów więcej, a powyżej 6 km tygodniowo średnio 16.2% więcej w porównaniu do grupy przebiegającej 3 km. Porada nr 3 brzmi: „jedz więcej białka, białko odchudza”. Tylko nie wolno rozpatrywać białka, jako osobnego makroskładnika diety bez przemyślenia całości. Co z tego, że dorzucisz kilka porcji protein do diety [...]
[...] pojawienie się o 66,7% większej ilości niezbędnych aminokwasów w krwiobiegu i to w ciągu 60 minut. Ilość aminokwasów niezbędnych, jaką wołowina daje po 120 minutach, białko serwatkowe dało w ciągu ~20 minut! Po prostu mięso ma stosunkowo wolną kinetykę, odwrotnie niż białko serwatkowe (np. WPC). Jeszcze szybszymi formami są: izolat i [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
[...] na dwie grupy. Każdej zaproponowano dwie diety w układzie randomizowanym: grupa 1 (n 22): normalna zawartość protein (NP; 10% białka, 60% węglowodanów i 30% tłuszczów) wysokobiałkowa (HP; 30% białka, 40% węglowodanów i 30% tłuszczów) grupa 2 (n 23): normalna zawartość protein (10% białka, 60% węglowodanów i 30% tłuszczów); dodatkowo obniżano tu [...]
[...] obiegowym opiniom, wszyscy sportowcy mogą spożywać o wiele więcej białka, niż kiedyś sugerowano w podręcznikach. Dlaczego? Ile białka powinienem dostarczyć? A po co mi białko, skoro jestem biegaczem? Ile białka potrzebuję, gdy trenuję i jem za mało węglowodanów? Ile białka tracę w trakcie biegania? Czy duża ilość protein jest szkodliwa dla [...]
[...] Wykonali trening nóg w warunkach eksperymentalnych: 5 serii z ciężarem 60-70% maksymalnego, a później 4 serie po 10 powtórzeń z ciężarem 80% maksymalnego. Podawano im białko. W ciągu 12 godzin po treningu: część mężczyzn otrzymała 80 g izolatu białka serwatkowego (porcja 40 g WPI była dostarczana co 6 godzin) w drugiej grupie WPI podawano [...]
Znani bracia Stoltman, Luke i Tom niedawno opublikowali film na swoim kanale YouTube, w którym opowiadają jak aktualnie wygląda ich dzień pod względem odżywiania. Aktualnie przygotowują się do zawodów Arnold Strongman Classic 2023 i codziennie dostarczają łącznie ponad aż 10000 kcal! Zarówno Tom, jak i Luke Stoltman są znani w sporcie Strongman ze [...]
Wiele osób lekceważy wpływ alkoholu na wyniki sportowe, niektórzy nawet źle interpretują wyniki dotyczące picia alkoholu i poziomu testosteronu we krwi. Dziesiątki lat krążą mity o tym, iż piwo dobrze robi na „zakwasy” oraz o tym, iż alkohol chroni przed zatruciami pokarmowymi. Właściwie na ten temat mógłbym napisać książkę. Nie [...]
[...] cholesterolu lub po prostu są ciekawe efektów, a przy okazji uwielbiają warzywa. Najczęściej zadawane pytania Czy wegańskie potrawy są zawsze bezglutenowe? Nie. Gluten to białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu. Nie jest to składnik pochodzenia zwierzęcego, więc kwalifikuje się jako wegański, jednak wymienione produkty będą go [...]
[...] odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 1428 kJ/399 kcal, tłuszcz: 8,2 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,8 g, węglowodany: 59 g, w tym cukry: 43 g, błonnik: 6,5 g, białko: 4,1 g. Okaże się, iż 100 g tego „super produktu” ma aż 399 kcal. Innymi słowy dostarczasz w ten sposób bombę energetyczną. Dla niektórych osób potrzeba będzie 20-30 [...]
Niedawno Arnold Schwarzenegger zaprezentował swojego „super shake’a potreningowego”. W składzie znalazł się sok wiśniowy, banan, białko serwatkowe oraz sznaps (wysokoprocentowy trunek). https://youtu.be/VP2fPTnt7RY Arnold twierdzi, iż alkohol powoduje, że składniki odżywcze szybko trafiają do mięśni. Czy tak jest w [...]
[...] się dzieje z mięśniami przy treningu na czczo – jaka jest utrata suchej masy mięśniowej? Tego, iż tracisz termiczny efekt pożywienia oraz wpływu pokarmu na metabolizm (np. białko może znacząco wpłynąć na metabolizm). Słowo końcowe: włoscy naukowcy (Paoli i wsp.) w 2011 roku sprawdzili , czy trening na czczo oraz po posiłku wpływa na „spalanie [...]
Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]
[...] posiłek spożywany do 30 minut przed snem może być korzystny dla pozbywania się tkanki tłuszczowej. Najlepsze efekty odnotowano, gdy podawano proteiny, niezależnie, czy białko serwatkowe, czy kazeinę (WPC+WPI minimalnie przewyższało kazeinę w tym kontekście). Ale nawet „wyklęte i znienawidzone” węglowodany miały wpływ na RER. A co z [...]
[...] niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży białka, przy umiarkowanej podaży tłuszczów. W [...]
Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]