Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]
Z racji sporej kaloryczności z góry wyrzucamy takie dodatki jak majonez. Ale czy może on być ciekawym dodatkiem w naszej diecie? Spożywany od czasu do czasu? Majonez kojarzy się raczej z bardzo kalorycznym dodatkiem sałatek warzywnych, których na diecie zazwyczaj się wystrzegamy. Jaki wybrać majonez, by mógł gościć od czasu do czasu w naszej [...]
Dżem to zazwyczaj jeden z głównych gości na śniadaniu, choć osoby dbające o sylwetkę z aktywnym trybem życia raczej go unikają. Czy rzeczywiście ciężko znaleźć taki z dobrym składem? Na co zwrócić przede wszystkim uwagę przy zakupie dżemu? Czego dobry dżem powinien nie mieć w składzie? Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok [...]
[...] odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną zawartość minerałów i witamin. Korzyści dla naczyń krwionośnych Owoce jagodowe są dobre dla naczyń krwionośnych. Ściany wewnętrzne naczyń krwionośnych to największy organ w [...]
[...] i porzucenie windy na rzecz schodów. Jedz tłuste ryby morskie przynajmniej dwa razy w tygodniu lub suplementuj kwasy omega 3 – EPA i DHA. Utrzymuj prawidłową wagę ciała i zawartość tkanki tłuszczowej. Nadmiar tkanki tłuszczowej sprzyja stanom zapalnym, które wpływają na gorszą odpowiedź anaboliczną. Podsumowując Wraz z wiekiem zapotrzebowanie [...]
[...] nasyconych (poza kokosowym) i kalorii niż mleko krowie i zapewniają niektóre korzyści odżywcze roślin, z których zostały wykonane. Wiele z napojów roślinnych ma dużą zawartość wody, co może sprawiać wrażenie, że pijemy lekko zabielaną wodę. Dla jednych jest to plus, dla innych minus. Podsumowanie Które mleko jest zdrowsze? Krowie czy [...]
Skomponowanie odpowiedniej diety jest opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej [...]
Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Nie dostarczymy odpowiednich składników, jeśli ciągle będziemy jeść to samo. Nawet jeśli będą to produkty odżywcze to może się okazać, że nie zawierają wszystkich witamin mikroelementów, które my potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy [...]
Powszechnie uważa się, że większość diet zawodzi. Jednak powodem tego wcale nie jest brak utraty wagi. W rzeczywistości większość diet jest pod tym względem skuteczna, jeśli korzystający z diety uprawia jakąkolwiek dyscyplinę sportu. Powodem, przez który większość diet zawodzi jest to, że korzystający z diety nie może utrzymać swojej wagi. [...]
Najbardziej popularne nasiona pojawiające się menu wielu osób, to nasiona słonecznika i nasiona dyni. Oferują one pewne korzyści zdrowotne. Są przede wszystkim dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 6, w mniejszej ilości omega 3. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak magnez i cynk, a także przeciwutleniacze [...]
[...] mniejsze znaczenie, skoro większość cholesterolu w pokarmie pochodzi z innych źródeł. Na koniec dodam, iż jajka produkowane przemysłowo mogą być szkodliwe dla zdrowia i zawartość cholesterolu jest najmniejszym problemem. Nie należy słuchać opinii „szamanów XXI wieku”, którzy głoszą, że stężenie cholesterolu w ogóle nie ma znaczenia [...]
[...] mają działanie przeciwzapalne. Dieta DASH, z kolei, skupiająca się na bilansie sodu-potasu i wysokim spożyciu błonnika, efektywnie obniża ciśnienie krwi. Ponadto wysoka zawartość błonnika w diecie DASH może pomóc w hamowaniu apetytu. Obie diety mają silne podstawy naukowe i są wszechstronnie korzystne dla zdrowia, co czyni je dobrym wyborem [...]
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
Niedawno pewna propagatorka wątpliwych tez, dotyczących treningu stwierdziła, iż przed wyjazdem na urlop nie należy trenować aerobowo, gdyż powoduje to nadmierną retencję (zatrzymywanie w ciele) glikogenu i konsekwencji opuchnięcie mięśni. Nikt nie udowodnił, by zmagazynowanie niewielkiej, fizjologicznej ilości wody miało wpływ, na estetykę [...]
[...] dużą ilość wody, więc świetnie nawadnia organizm. Grejpfrut Grejpfrut to kolejny idealny wybór dla wegan, którzy szukają prebiotycznych pokarmów wśród owoców. Ma wysoką zawartość błonnika oraz witaminy A i C. Ziarna zbóż o wysokiej zawartości prebiotyków Otręby Otręby zawierają błonnik, który odżywia pożyteczne bakterie jelitowe. Sprzyjają [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]