[...] i nabiał, które będą elementem zasobnym w aminokwasy egzogenne, jak i wapń. Ryby również są istotnym elementem diety sportowca, ze względu na wysokiej jakości białko, jak i zawartość kwasów tłuszczowych omega 3. Jednak sportowcy dodatkowo korzystają z suplementów białkowych, które obfitują w szereg aminokwasów EAA i BCAA. Kto może korzystać z [...]
[...] od jej rodzaju. Zbadano związki przeciwutleniające i ich aktywność przeciwutleniającą w 4 różnych kolorach (zielonej, żółtej, pomarańczowej i czerwonej) papryki. Całkowita zawartość związków fenolowych w papryce zielonej, żółtej, pomarańczowej i czerwonej wynosiła odpowiednio 2,4, 3,3, 3,4 i 4,2 odpowiednika katechiny na 1 gram świeżej masy. [...]
[...] rzekomego wywoływania przez białka serwatkowe agresji. Białko serwatkowe wydaje się mieć odwrotne właściwości, niż głosi nieznana tuba propagandowa. Białko serwatkowe, a zawartość rtęci i ołowiu Idźmy dalej, może faktycznie białko serwatkowe zawiera rtęć i ołów? A więc po pierwsze, najbardziej znaczącym źródłem rtęci w otoczeniu człowieka [...]
[...] czym jest? Serwatka białkowa idealna dla sportowca? Serwatka suszona – a może ona się nadaje? Chcę stosować serwatkę białkową, bo jest tania! Serwatka białkowa a zawartość laktozy Laktoza jest podwójnie szkodliwa! Jak to rozumieć? Jak wyjaśnić powiązanie podaży glukozy z nowotworami? Laktoza a zaburzenia żołądkowe Czy sprzedawanie [...]
[...] nie są sobie równe. Produkty mają inną gęstość energetyczną, inaczej oddziałują na odczuwanie sytości, stężenie insuliny, zaburzenia metaboliczne, funkcjonowanie jelit (np. zawartość tłuszczów, błonnika). Dla odchudzania kluczowe jest utrzymanie ujemnego bilansu energetycznego. Bez tego najlepsze diety nie przyniosą rezultatów. Stosowanie diety [...]
[...] dwukrotnie większe stężenie kortyzolu po 30 minutach treningu (75% intensywności) w porównaniu do stężenia po 10 minutach treningu. Im dłużej trwa trening, tym większa jest zawartość kortyzolu i tym wolniej będzie on opadał do normalnego poziomu. Staje się to widoczne, kiedy porównamy poziom kortyzolu u wytrzymałościowych sportowców – amatorów z [...]
[...] znacznej ilości tłuszczu i węglowodanów. Co więcej, spotykamy również mięsa pochodzenia wołowego czy wieprzowego. Jednak sportowcy celują raczej w mięsa chude, gdzie zawartość tłuszczu nie przekracza 10-15%. Innymi, również wartościowymi źródłami białek, są jaja, podroby, nabiał i ryby. Wszystkie te źródła pokarmowe obfitują w białka [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
[...] energii w formie płynnego koktajlu. Zazwyczaj są to odżywki, które podzielone są ze względu na ilość procentową białek, a najbardziej popularnym przedziałem jest ich 10-20% zawartość. Wysoka koncentracja węglowodanów w produktach tego typu sprawia, że są chętnie wykorzystywane, jako element diety lub też zamiennik posiłku. Czym jest gainer? [...]
[...] je do lodówki. Uwaga! Nie w każdym przypadku jest to dobry pomysł. Istnieje bardzo długa lista produktów spożywczych, które nigdy nie powinny znaleźć się w lodówce. Jej zawartość niejednokrotnie cię zdziwi. Banany Te owoce zachowują o wiele więcej właściwości odżywczych, kiedy są trzymane poza lodówką. Według CPMA (Canadian Product Marketing [...]
Obecne czasy niestety wymagają od nas wiele wysiłku nie tylko od strony fizycznej, ciężko pracując czy trenując, ale również od strony psychicznej, gdy z każdej strony atakowani jesteśmy różnego rodzaju czynnikami powodującymi stres i zaburzenia hormonalne organizmu. Jedni z nas są bardziej odporni, a inni niestety nie i wtedy mogą pojawić się [...]
[...] WPC koncentrat białek serwatkowych, jest to podstawowe białko wykorzystywane przez sportowców. Do jej produkcji wykorzystuje się skoncentrowane źródło białka serwatkowego, a zawartość protein mieści się w przedziale 75-80%. Osoby trenujące chętnie wykorzystują dodatek tego typu ze względu na wysoką zawartość aminokwasów egzogennych, jak i [...]
[...] większą część energii, która jest spłacana w procesach tlenowych w okresach odpoczynku. Podczas długotrwałego, ciągłego wysiłku, zużycie energii będzie raczej stabilne, a zawartość glikogenu w mięśniach szkieletowych zostanie zmniejszona o 50–70% po 60 minutach jazdy na rowerze przy 75% VO2max (Hermansen i in., 1967; Saltin i Karlsson, 1971). [...]
[...] w wyniku oddziaływania z H2O (wodą), a także z dodatkami, takimi jak kwas cytrynowy i kwas fosforowy. CO2 + H2O ↔H2CO3 ↔ H+ + HCO3- Należy podkreślić, iż zawartość dwutlenku węgla we krwi jest całkowicie normalna. Ilość kwasu węglowego i rozpuszczonego we krwi CO2 są niewielkie, zawartość dwutlenku węgla stanowi pośrednią [...]
[...] źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, jednak należy uwzględnić fakt, iż wiele gatunków ryb jest skażonych np. arsenem. Przykładowo, złowione w Chinach ryby miały znaczną zawartość metali ciężkich: kosatka pstra, czyli skrzypiąca, miała dużo arsenu, kadmu i ołowiu, karaś chiński oraz s. curriculum składowały miedź, żelazo, mangan i cynk. [...]
Glikogen i trening na czczo nadal są tematem, o którym większość ludzi nie wie zbyt dużo. Niestety, dotyczy to również autorów artykułów na portalach, Facebooku czy forach dyskusyjnych. Poniżej opiszę typowe nieprawdziwe stwierdzenia i błędne porady dotyczące treningu aerobowego i interwałowego, które wynikają z braku zrozumienia szlaków [...]
[...] w rodzaju: „wódka jest szkodliwa, a piwo nie”. Zarówno wódka, jak i piwo zawierają etanol. Oczywiście, wódka powoduje większe odwodnienie i łatwiej ją przedawkować (większa zawartość etanolu w 100 g roztworu). Jednakże nie zmienia to faktu, iż piwo także zawiera etanol – też może wyrządzać nieodwracalne szkody zdrowotne, zwiększać ryzyko [...]
[...] (czyli w środku był o wiele tańszy substytut). Wolno zastosować dodatek max. 5%, natomiast w badanych próbkach stwierdzono od 5,92 do 25,66% domieszki, stwierdzono obniżoną zawartość tłuszczu mlecznego, w piernikach w polewie czekoladowej zawartość polewy wynosiła 22,2% przy deklaracji 30%, w czekoladzie gorzkiej z nadzieniem marcepanowym [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]