Regularne spożywanie oliwy z oliwek (extra virgin) zmniejsza częstość występowania powikłań cukrzycy (np. związanego z cukrzycą przyspieszeniem procesu miażdżycowego), zapobiega wystąpieniu cukrzycy u osób podatnych na to schorzenie np. przez uwarunkowania genetyczne, zmniejsza stan zapalny w ustroju poprzez działanie związków antyoksydacyjnych [...]
To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz [...]
Gdyby zastanowić się na kilkoma suplementami niezmiernie istotnymi dla pracy naszych mięśni w czasie i po wysiłku fizycznym, to bez wątpienia znajdzie się wśród nich popularne BCAA, czyli aminokwasy rozgałęzione. Zaliczyć do nich można trzy najważniejsze aminokwasy wchodzące w skład aminokwasów egzogennych, czyli tych, których nasz organizm nie [...]
Bez względu na to, jak ciężko trenujesz, ważne jest również, to co robisz po treningu. Trening sam w sobie działa tylko jako bodziec do przyrostu siły i mięśni. Aby został on odpowiednio wykorzystany, ciało musi być prawidłowo odżywione, składnikami odżywczymi/związkami potrzebnymi nie tylko do ułatwienia regeneracji, ale także do zapewnienia [...]
Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] leku nie jest też bezwzględnym gwarantem jakości produktu, która bardzo często zależy od użytego do produkcji surowca, przykładowo ekstraktu roślinnego standaryzowanego na zawartość składników aktywnych. Mówiąc więc krótko: dla konsumenta nie ma żadnej różnicy – czy nabywa lek, czy suplement diety, jeśli jeden i drugi wyrób jest oparty na [...]
Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]
[...] typowym posiłku, a jego jakość nie będzie mocno zaniżona, poprzez udział suszonej serwatki, jako kiepskiego źródła białka, obarczonej sporą zawartością laktozy czy też znacznej przewagi cukrów prostych, które wybijają insulinę w kosmos. Kupując produkt, zwróć uwagę na skład i na ewentualne dodatki, mogące podbić sztucznie zawartość protein.
[...] zawartości szczawianów, takiej jak szpinak. Jeśli masz historię kamieni nerkowych na swoim koncie bądź nieco bardziej ostrożny. Wybieraj głównie te warzywa, które mają niską zawartość szczawianów, np. sałatę lub jarmuż. Szkodliwe działanie szczawianów możesz również zniwelować, łącząc je z nabiałem. To idealne rozwiązanie do zielonego szejka. [...]
Elektrolity to inaczej substancje, które są zdysocjowane w stanie krystalicznym lub dysocjujące w odpowiednim rozpuszczalniku (np. wodzie) i dzięki temu przewodzą prąd. Po co mi elektrolity? Ktoś może słusznie zapytać, po co mi elektrolity, skoro dostarczam węglowodany i białko czy piję wodę lub izotonik. Cóż, węglowodany są niesłychanie ważne [...]
[...] i 51,9/1000 u kobiet. Skąd się biorą żylaki? Dane sugerują, że czynnikami ryzyka mogą być: płeć żeńska (stężenie estrogenów, doustna antykoncepcja hormonalna, większa zawartość tkanki tłuszczowej?) wiek (mechanizm: niewydolność zastawek żylnych) ciąża (mechanizm: rozluźnienie mięśni gładkich i włókien kolagenowych pod wpływem progesteronu [...]
[...] minerałów w kapsułkach jest niewielka. Realnie mało prawdopodobne będzie przyjmowanie regularnie tak dużej ilości kapsułek. Niewątpliwie zalety dobrej multiwitaminy to duża zawartość witamin i minerałów w jednej tabletce. Rozważ reputację producenta i sprawdź opinie innych osób o danych produkcie. Zaletą będzie również obecność wyciągów [...]
Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]
[...] wyszła także naprzeciw wegetarianom i weganom, wypuszczając na rynek wersję wegańską. Bazą napoju jest owies, a o smaku decydują aromaty lub kakao. Zdecydowanym plusem jest zawartość witamin z grupy B, natomiast na tym zalety się kończą. Napój ma dużą zawartość cukrów prostych i bardzo mało białka. Ma też sporo kalorii, ale biorąc pod uwagę, że [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
[...] Te warianty skupiają się na wykorzystaniu białka pochodzącego z ryżu i grochu. Cenny błonnik i niezbędne dodatki Dodatkowo HUMMY SHAKE niezależnie od smaku zapewnia wysoką zawartość błonnika, który wspomaga trawienie, zapewnia uczucie sytości i reguluje poziom cukru we krwi. W każdej porcji znajduje się 12-15 gramów tego cennego składnika. Te [...]
Kolejnym, dość ciekawym suplementem, o którym w ostatnich latach dość głośno jest na rynku, jest Green Coffee, czyli Zielona Kawa. Popularna jest ona szczególnie wśród grupy ludzi będących na redukcji, chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. Wprowadzenie takiego suplementu może okazać się bardzo pomocne, dlatego warto się mu przyjrzeć bliżej. [...]
[...] spożywane codziennie, mogą dać pozytywne wyniki. Na rynku suplementacyjnym istnieje jednak wiele preparatów z bacopa monnieri. Wybierając konkretny, warto zwrócić uwagę na zawartość głównej substancji aktywnej zawartej w bacopa monnieri - bakozydów. Jeśli wybrany preparat ma ich około 50% ekstraktu (wybieramy ekstrakt, a nie susz) jest on już [...]
[...] 43% niższe stężenie cynku we krwi. U niektórych osób różnica wynosiła ponad 80%, zbyt dużo, by był to tylko zbieg okoliczności. W późniejszym badaniu przekrojowym zmierzono zawartość cynku i miedzi we krwi i włosach 126 dorosłych koreańskich kobiet. Tym razem grupa kobiet z najwyższym stosunkiem cynku do miedzi w surowicy i włosach miała [...]