Herbata z dzikiej róży lub jej wysokojakościowy ekstrakt charakteryzuje się kwiatowym lekko słodkimi i jednocześnie cierpkim posmakiem. Róża występuje w kilkaset różnych odmianach, natomiast jeśli chodzi o właściwości owoców dzikiej róży, to naukowcy skupili się na badaniu odmiany Rosa canina. Poznajmy korzyści zdrowotne, jakie daje nam Rosa [...]
[...] przypadku. Błąd nr 2: „Ni to redukcja, ni masa” Grafika: Bruce Lee i Arnold Schwarzenegger. Wiele osób uważa, iż Bruce miał wyjątkową muskulaturę, tymczasem był nieźle odtłuszczony (jak na tamtą epokę) i to wszystko. Wiele osób pisze prośby o porady w stylu: „Powiedz mi, czy kreatyna jest bezpieczna? A whey protein? Białko też mam brać?? [...]
Czy trening siłowy jest przydatny, jeśli naszym celem jest pozbywanie się tkanki tłuszczowej? Jakie są korzyści płynące z wykorzystania sztangi, hantli i innych obciążeń? Czy do redukcji nie wystarczy sam trening aerobowy? Jak cykl redukcyjny wpływa na spadek muskulatury? Na te pytania postaram się udzielić odpowiedzi w krótkim tekście. Cardio czy [...]
Nieważne czy artykuły, filmy, krótkie notki na facebooku, grafiki czy blogi są kierowanego do „hardkorowego pakera” czy kobiety. Bardzo często treści tam prezentowane są wręcz szkodliwe dla zdrowia. Oto kolejny z przykładów treningu, który może przynosić więcej szkód, niż pożytku. Mowa o codziennym wykonywaniu przysiadów. Pomijana kwestia [...]
Suplementacja aminokwasami w świecie sportu jest dość powszechną strategią, która pozwala nam na osiągnięcie większych rezultatów z treningu siłowego. Oznacza to, że stosując mieszanki aminokwasów, zwłaszcza tych, które nie są połączone wiązaniami, a stanowią postać wolną, dostarczamy naszym mięśniom paliwa, które pozwala im pracować efektywniej. [...]
[...] apetytu, regulację stężenia glukozy, insuliny, trójglicerydów, cholesterolu, a być może także ma wpływ na zwiększenie zasobów aktywnej metabolicznie brązowej tkanki tłuszczowej. Referencje: Zahra Ilyas, Simone Perna, Salwa Al-thawadi, Tariq A. Alalwan, Antonella Riva, Giovanna Petrangolini, Clara Gasparri, Vittoria Infantino, Gabriella [...]
[...] mg miedź 0,2 mg mangan 0,3 mg selen 0,8 ug Wartości odżywcze: W 100 g słodkich ziemniaków znajduje się 114 kcal. węglowodany 27 g (w tym 6 g cukrów prostych i 4 g błonnika) tłuszcz 0 g białko 2 g Plusy: ogromna zawartość karotenoidów-377% dziennego zapotrzebowania, większa zawartość wapnia (istotne dla osób na diecie bezmlecznej), ciekawy smak, [...]
[...] przez około 6 miesięcy. Pierś z kurczaka – wartości odżywcze, wady i zalety Wartości odżywcze: W 100 g piersi z kurczaka znajduje się 110 kcal, w tym: białko 23 g tłuszcz 1 g węglowodany 0 g Witaminy: A 0 mg C 1,2 mg E 0,1 mg K 0,2 ug tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,1 mg niacyna 11,2 mg B6 0,5 mg foliany 4 ug B12 0,4 ug kwas pantotenowy [...]
[...] przede wszystkim mięsa i przetwory mięsne, podroby, jaja, nabiał, w tym sery, jak i ryby i przetwory z ryb. Ważne jest przy komponowaniu diety, aby uwzględniała ona wszystkie źródła białkowe, ale minimum 3-4 z nich, co zapewni nam zróżnicowany poziom aminokwasów, jak i pozostałych związków przydatnych w naszej diecie, jak choćby kwasy tłuszczowe.
Do lata zostało kilka miesięcy, to idealny czas na rozpoczęcie procesu redukcji tkanki tłuszczowej. Przede wszystkim warto wyjaśnić kilka zasadniczych problemów, które się ciągle powtarzają i bywają źle interpretowane lub niewłaściwie wyjaśniane w mediach społecznościowych. Skąd ja mogę wiedzieć, czy akurat tu są napisane fakty, czy może mity? [...]
[...] na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. nasyconych i trans). Drugi kamyczek do ogródka – czyli badanie Hall i wsp. Hall i wsp. zbadali wpływ różnego rodzaju żywności u 20 zdrowych osób. Badali, czy [...]
[...] Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest czasochłonne. Zbyt niska kaloryczność diety Pomysł jest może i dobry [...]
Jak łączyć różne rodzaje treningów? Czy jest to potrzebne i czy ma sens? Ile należy trenować, by pozbyć się 10 kg tkanki tłuszczowej. Na te i inne pytania postaram się odpowiedzieć w krótkim tekście. Sam trening nie przyniesie efektów W czasie trwania treningu siłowego nie rozbudowujesz masy mięśniowej ani siły. Jak to możliwe? Sama sesja oporowa [...]
[...] dzisiejszym artykule poznasz różne rodzaje odstającego, zbyt dużego brzucha i dowiesz się, co zrobić, by pozbyć się tego problemu. Kortyzolowy brzuszek Cecha wyróżniająca: tłuszcz koncentruje się wokół pępka. Często kończyny ciała są szczupłe. Przyczyny: przewlekły stres (wysoki poziom kortyzolu), za mało posiłków, brak regularności w jedzeniu, [...]
Witamina D na dobrą sprawę nie jest witaminą… Po pierwsze, jest to grupa związków pod wspólną nazwą witamina D. Po drugie, jest de facto hormonem steroidowym o obudowie dość zbliżonej np. do testosteronu. Ten hormon (witamina D) jest wytwarzany z cholesterolu pod wpływem światła UV pochodzącego ze słońca. Z tego powodu czasami można spotkać się z [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek doświadczyć nudności, biegunki lub innych nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych podczas lub zaraz po treningu? Jeśli tak, to wiedz, że nie jesteś sam! Krwawienie z przewodu pokarmowego Niektórzy ludzie biegający na bardzo duże dystanse doświadczają mikroskopijnej utraty krwi przez przewód pokarmowy. Nie jest do [...]
Dla większości ludzi nie ma żadnych korzyści ze składowania nadmiaru zapasów energetycznych w postaci tłuszczu podskórnego. Wyjątek to zawodnicy zajmujący się np. długotrwałym pływaniem w zimnej wodzie, wtedy warstwa tłuszczu jest nie tylko źródłem energii, ale też pełni funkcję materiału izolującego. Dla innych utrzymywanie „tłuszczowych [...]
[...] typu kombinacje stosują sportowcy trenujący amatorsko, jak i osoby zaawansowane. D3+K2+ Omega 3 Ciekawym rozwiązaniem są również produkty, które posiadają mieszankę kwasów tłuszczowych Omega 3, Witaminy D3, jak i dodatku Witaminy K2. Jest to znakomite rozwiązanie dla osób, które poszukują tak uniwersalnego połączenia. Po preparat tego typu [...]
[...] uzyskały w sposób naturalny. Równie często zdarza się, że filmy i zdjęcia są cyfrowo poprawiane, co pozwala znacząco „zwiększyć” ilość masy mięśniowej oraz „zredukować” tłuszcz. W cytowanym eksperymencie odnotowano spadek tylko o 0,6 kg tkanki tłuszczowej, co jest bliższe błędowi pomiarowemu niż znaczącemu efektowi. Równie niezadowalający [...]