[...] skórka pomarańczowa. Cellulit to przypadłość, która występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn. Pojawia się w okresie dojrzewania. Jest to nieprawidłowe rozłożenie tkanki tłuszczowej, czego efektem jest pofałdowana i nierówna powierzchnia skóry. Najczęściej cellulit występuje w okolicach ud, pośladków, bioder i ramion. Występują głównie dwa [...]
[...] skoro trenujemy, to oznacza to, że musimy jeść dużo. Sytuacja ta sprawia, że dostarczamy znacznie więcej kalorii, niż potrzeba do budowania mięśni i zaczynamy magazynować tłuszcz. Niestety, więcej nie znaczy lepiej czy szybciej. Pewnych procesów fizjologicznych nie przeskoczymy. Nie da się przyspieszyć procesów budowania mięśni poprzez [...]
[...] kwas acetylosalicylowy) mają pewien potencjał antynowotworowy (przynajmniej, jeśli chodzi o niektóre rodzaje nowotworów). Inni autorzy sądzą, że wiele złego wyrządzają tłuszcze nasycone. Ciborowska i Rudnicka wskazują, że tłuszcz stymuluje wytwarzanie i wydzielanie żółci. Z kwasów żółciowych w jelicie grubym w wyniku rozkładu przez bakterie [...]
Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]
[...] typu 2. Naczynia krwionośne — cukrzyca może się przyczynić do rozwoju miażdżycy, co zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Wątroba — może wystąpić niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Oczy — na choroby takie jak jaskra czy retinopatia choruje ponad połowa osób z cukrzycą. Układ nerwowy — cukrzyca stwarza ryzyko uszkodzenia nerwów np. [...]
Zaczął się czerwiec a wraz z nim sezon na truskawki. Miłośnicy tych pysznych owoców z pewnością nie mogli się doczekać, aby skorzystać z ich dostępności. Są soczyste, bardzo smaczne i z powodzeniem można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Posiadają też wiele walorów zdrowotnych. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. [...]
[...] w dietach osób dbających o swoją sylwetkę, czyli brokuły i cukinię. Brokuły – wartości odżywcze, plusy, minusy W 100 g produktu znajduje się 34 kcal, w tym: białko 3 g tłuszcz 0 g węglowodany 7 g (w tym cukry proste 2 g, błonnik 3 g) Wartości odżywcze: Witaminy: A 623 IU C 89,2 mg E 0,1 mg tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,2 mg niacyna 0,6 mg B6 [...]
[...] Im więcej jesz, im bardziej przybierasz na wadze, tym bardziej stajesz się oporny na insulinę, co ostatecznie prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Wysoka zawartość tkanki tłuszczowej zwiększa oporność na insulinę, szczególnie jeśli jesteś genetycznie predysponowany. Jednak posiadanie prawidłowej masy ciała nie gwarantuje, że nie grozi Ci [...]
Większość osób zaczynających trening na siłowni ma na celu osiągnięcie ładnej sylwetki, część osób za priorytet obiera spalenie zbędnego tłuszczu, część wypracowanie masy mięśniowej. Jednakże obie grupy na pewnym etapie drogi do zgrabnej sylwetki spotykają się w jednym miejscu - na redukcji tkanki tłuszczowej. Kolejną ważną kwestią są mięśnie [...]
Wspólną nazwą witaminy E określanych jest 8 podobny cząsteczek, podzielonych na 2 kategorie – tokoferole i tokotrienole. Wszystkie te formy są aktywne biologicznie, chociaż za najbardziej bioaktywną formę i prawdziwą niezbędną witaminę uznawany jest jedynie alfa tokoferol, ponieważ tylko ta postać wiąże się preferencyjnie z odpowiednim białkiem [...]
[...] Czy trening na ergometrze wioślarskim jest skutecznym sposobem na spalanie kalorii? Tak, wiosłowanie na ergometrze wioślarskim to skuteczny sposób na redukcję tkanki tłuszczowej. Czy ćwiczenia na ergometrze wioślarskim są odpowiednie dla osób początkujących? Tak, wiosłowanie na ergometrze wioślarskim jest odpowiednie dla osób [...]
[...] określoną przez progi obwodu w pasie dopasowane do grupy etnicznej. Nie jest to pozbawione sensu, gdyż szereg problemów metabolicznych jest spowodowanych alokowaniem tłuszczu w głębszych warstwach jako tłuszcz trzewny, wisceralny. Okazało się, że tego rodzaju tkanka tłuszczowa jest aktywna metabolicznie, może mieć negatywny wpływ, [...]
Osoby początkujące wchodzące w okres budowania masy mięśniowej zazwyczaj popełniają szereg błędów, które sprawiają, że zamiast budować mięśnie, szybko obrastają w tłuszcz i dalsza masa nie ma sensu. Postaramy się przedstawić najczęstsze pomyłki tak, abyś miał możliwość ich eliminacji oraz działał z głową. O jakich błędach mowa? Brak konsekwencji [...]
Tkanka tłuszczowa spala się wtedy, kiedy nasz organizm zużywa więcej energii niż pobiera z pożywienia. Utrzymanie deficytu kalorycznego może być dla niektórych dość trudne, czasochłonne, a wiele osób ma trudności z organizacją czasu i przeznaczeniem jego części na regularne ćwiczenia i przygotowanie zdrowych posiłków. Podsumowanie Spalanie tkanki [...]
Dieta ketogeniczna nadaje się bardzo dobrze do redukcji tkanki tłuszczowej, niekoniecznie do „budowania masy”. Czytaj więcej: Dieta ketogeniczna: rodzaje, jadłospis - przewodnik dla początkujących Rozkład makroskładników w diecie ketogenicznej: 30%-35% białka, 5%-10% węglowodanów, 55%-60% tłuszczu. Z kolei w diecie VLCKD (ang. very low [...]
Przeglądając tematy pojawiające się na forach internetowych, w przeważającej ilości użytkownicy pytają, jak schudnąć, a ich główne rozterki toczą się wokół nadwagi. Jednak istnieje również grupa osobników, którzy mają problemy z tym, aby przybrać na masie, a wszelkie próby budowy muskulatury kończą się niepowodzeniem. Pamiętać należy o tym, że [...]
Obecnie z aminokwasami BCAA jest tak, że sporo osób krytykuje ich działanie. Jednak przeglądając literaturę fachową, zauważyć można pewne fakty, które wskazują, że ich wpływ na organizm człowieka bez wątpienia istnieje i jest niezbędny, aby zachodziło wiele reakcji biochemicznych korzystnych dla naszej muskulatury. Jak dawkować BCAA? Przyglądając [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej to doskonały sposób na to, aby poprawić wygląd sylwetki, ale również zadbać o zdrowie. Musimy jednak pamiętać, że o ile wybór aktywności fizycznej jest elementem kluczowym, tak bez odpowiedniej diety pozbycie się niechcianych kilogramów będzie niezwykle trudne. Jakim planem trenować? Co robić, żeby schudnąć? Czy [...]
Ciąża jest czasem, gdy kobieta dość często znacznie zwiększa masę ciała. Wszystko za sprawą rozwijającego się dziecka, wód płodowych, jak i wzrostu tkanki tłuszczowej, co ma za zadanie zapewnić jak najbardziej optymalne warunki do rozwoju dziecka. Jednak, gdy kobieta już urodzi, nadmiar energii zostaje w postaci tkanki tłuszczowej, którą trzeba [...]
W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]