[...] podsmażone mięso… Większość z Was z pewnością ma w domu patelnię i z niej korzysta. Na czym smażymy? Żeby potrawa nie przywierała do patelni korzystamy z różnych tłuszczów. Jest wiele opinii na ten temat. Na jednych tłuszczach można smażyć, na innych nie powinniśmy. Jeśli dobrze poszukamy, to na temat każdego z tłuszczów znajdziemy [...]
[...] in the United States? Trends, patterns, disparities, and future projections for the obesity epidemic Czym grozi utrzymywanie nadmiarowej masy ciała? Wykazano, że składowanie tłuszczu jest związane ze zwiększoną częstością występowania cukrzycy typu II, refluksu żołądkowo-przełykowego, nadciśnienia, dyslipidemii (zaburzeń związanych ze stężeniem [...]
Nadmiar tłuszczów w diecie może być tak samo szkodliwy, jak picie dużych ilości napojów słodzonych. Stwierdzono, iż duża podaż sacharozy i fruktozy w diecie potrafią doprowadzić do stłuszczenia wątroby, w tym napoje słodzone mogą mieć wyraźny udział. Niestety, wielu „szamanów XXI wieku” głosi, iż tłuszcze są dla nas obojętne, nie szkodzą, nie [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]
Istotnym elementem, który będzie decydował o tym, jak dany trening będzie wpływał na rozwój muskulatury, są przerwy pomiędzy seriami. Otóż jak wykazują badania, dobór odpowiedniego czasu nie powinien być przypadkowy, a jego długość uwarunkowana powinna być celem naszego wysiłku. Ile powinny więc trwać przerwy między seriami, aby trening był [...]
Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]
Pływanie nie tylko pozwala nam równomiernie rozbudowywać nasze mięśnie, efektywnie redukować tkankę tłuszczową, ale również poprawia wydolność. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat pływania i poznać odpowiedź na pytanie, dlaczego warto zacząć pływać - przeczytaj artykuł. Pływanie jest dla każdego Nieważne czy doznałeś kontuzji, jesteś w [...]
[...] wg najnowszych opracowań odgrywa system odpornościowy, czyli leukocyty, limfocyty oraz makrofagi. Owszem, cholesterol jest elementem blaszki miażdżycowej, podobnie jak tłuszcz, zwapnienia i martwiczo zmienione komórki. Wg najnowszych badań białko serwatkowe może mieć wpływ na stan zapalny. Wiąże się je też z poprawą w przypadku symptomów [...]
Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]
[...] W trzeciej grupie zastosowano same węglowodany dostarczające takiej samej ilości energii. Efekty? 23 tygodnie podawania białka spowodowało spadek 1,8 kg masy ciała i 2,3 kg tłuszczu więcej, w porównaniu z węglowodanami. Warto pamiętać, iż nie ingerowano w pozostałe parametry, nie stosowano specjalnej diety itd. Uczestnikom nie udzielono żadnych [...]
Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]
Choć często czytamy bądź słyszymy o tym, jak dobre mamy samopoczucie na diecie redukcyjnej, tak niestety nikt nie powie, że deficyt kaloryczny długofalowo wpływa pozytywnie na nasz organizm. Mimo tego, że nasza dieta może być urozmaicona, smaczna, sycąca organizm w pewnym stopniu zacznie się buntować ku deficytowi. Często dodatkowymi negatywnymi [...]
[...] Wartości odżywcze: Cała tortownica to tylko 1250 kcal. Białko 150 g, Tłuszcz 25 g, Węglowodany 114 g. Ciasto daje wiele możliwości rotowania makro. Możecie użyć tylko jogurtu 0% zamiast 2%. Możecie do górnej warstwy dodać WPC/WPI. Jeśli wolicie wersję bardziej bogatą w tłuszcz użyjcie jogurtu greckiego/mascarpone lub mleka kokosowego. Smacznego!
[...] węglowodanów jest ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: 65% pacjentów stanowiły kobiety z niewielką masa mięśniową, dlatego zastosowano taką drakońską dietę. Biorąc pod uwagę idealną wagę [...]
[...] kiedyś nie były znane, a później nie zdawano sobie sprawy z ich znaczenia dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. W XXI wieku nadal spotyka się osoby, które uważają, że tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. Ignorują przy tym fakt, iż tłuszcze to potężna rodzina odrębnych związków, z których każdy wywiera inny wpływ na zdrowie, stan zapalny, [...]
[...] na metabolizm poprzez rozmaite, inne mechanizmy. Adrenalina poprzez wpływ na receptory beta rozlokowane w ustroju człowieka ma wpływ m.in. na mobilizację i utlenianie kwasów tłuszczowych. Dlatego sprzyja poprawie osiągów, redukcji tkanki tłuszczowej. Referencje: Ferreira G.A. i in. Does caffeine ingestion before a short-term sprint interval [...]
[...] Jeśli waga nie pójdzie mocno w górę, planuje wraz z trenerem podnieść jeszcze kaloryczność. Jego dzień diety wygląda następująco: Posiłek nr 1 (1073 kcal, 59 g białka, 47 g tłuszczu, 101 g węglowodanów) * Smoothie: sok z aloesu sok gruszkowy glutamina błonnik odżywka białkowa waniliowa ocet jabłkowy jagody maliny banan imbir olej MCT +chleb [...]
[...] zdrowsze i lepsze opcje, które zaspokoją Twój głód i przy okazji nie zmarnują zdrowia i sylwetki. Wszystko, co łatwo dostępne jest najczęściej przetworzone, bogate w cukier, tłuszcz i sól. Nie tylko nie zapewnia Ci wartości odżywczych, ale i w pewien sposób uzależnia, bo chcesz więcej i więcej. Bardzo łatwo jest wówczas zjeść przekąski o wartości [...]
[...] 100 g nasion sezamu - 23 g białka 100 g orzechów włoskich - 16 g białka 100 g pistacji - 21 g białka 100 g migdałów - 20 g białka Również masło wytworzone z orzechów ma sporo białka. Ale pamiętać należy, że orzechy mają także dużo tłuszczu. Jest to bardzo wartościowy tłuszcz, ale trzeba go koniecznie uwzględnić w swoim bilansie kalorycznym.
[...] diety, treningu aerobowego i klasycznych ćwiczeń masa ciała zmniejszyła się o 9,9 kg w grupie diety i klasycznych ćwiczeń na platformie wibracyjnej Wyniki, jeśli chodzi o tłuszcz trzewny i skład ciała, nie są wiarygodne, gdyż zastosowano fatalną metodę pomiarową (BIA). Czyli z tego wynika, że trening na platformie wibracyjnej jest lepszy od [...]