[...] będą progresywne, to znaczy nie będą odpowiednio przeciążały mięśni, to… też nie „urośniesz”. Możesz stosować najlepszą dietę kulturystyczną, ale problem nie będzie tkwił w kuchni, ale na sali treningowej. I odwrotnie najcięższy trening nie da większych efektów bez właściwej diety, dopasowanej do wagi, profilu hormonalnego, wieku, składu ciała, [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
[...] przetworzone, takie jak mleczna czekolada czy kakao w proszku z dodatkiem cukru nie mają wiele wspólnego ze zdrowiem. Quinoa Inaczej zwana, komosą ryżową, jest znana w kuchni wielu krajów od tysięcy lat. Jest bardzo wszechstronna w użyciu, można sporządzać z niej desery, dania główne, dodawać do shake'ów czy używać jako dodatek do mięs, ryb [...]
Dieta bez substancji słodzących bywa ciężka. Na szczęście mamy sporo dostępnych słodzików, które z powodzeniem możemy wykorzystać w swojej kuchni, aby umilić sobie codzienną dietę, ale także zadbać o nasze zdrowie. Ostatnio jednym z najbardziej popularnych słodzików jest ksylitol. Jakie ma właściwości? Gdzie z powodzeniem możemy go wykorzystać? [...]
Progresja jest sposobem zwiększania trudności ćwiczeń. Nie musi polegać wcale na zmianie ciężaru roboczego. Może dotyczyć objętości, sposobu wykonania ćwiczeń (tempo, pauzy) czy dodaniu dodatkowego utrudnienia (np. przysiady przed wybiciem sztangi na unik czy na nożyce). Mimo wielu dobrych publikacji dostępnych na rynku, wydaje się, iż większość [...]
[...] takim zestawom mamy możliwość zabrania posiłku w podróż, czy do pracy, co sprawia, że dieta jest prostsza w utrzymaniu i przygotowaniu, a my nie tracimy czasu na stanie w kuchni, bo nie każdy to lubi. Niska kaloryczność tego dania sprawia, że możemy dodatkowo zjeść porcję ulubionego deseru i to w dodatku bez wyrzutów sumienia. Z łatwością [...]
[...] jedną z tych osób, które codziennie obiecują sobie zacząć dietę i zmienić nawyki żywieniowe. Dlaczego sporo osób tak szybko się zniechęca? Nie da się ukryć, że rewolucja w kuchni to duże przedsięwzięcie. Ogromny wysiłek, jaki w to trzeba włożyć może nieco wystraszyć. Mamy jednak nadzieję, że już teraz wiesz, że to wcale nie musi być takie [...]
Wiele osób nigdy nie podejmuje próby pozbycia się tkanki tłuszczowej. Są to osobnicy niby wytrenowani, ale mający o wiele za dużo tkanki tłuszczowej. Tego typu "siłowniowy bywalec" kieruje się następującą logiką: „nie będę redukował, bo stracę mięśnie”. Paradoksalnie brak przeprowadzonej redukcji tkanki tłuszczowej skutecznie hamuje dalszy wzrost [...]
Dbając o swoje zdrowie oraz samopoczucie najczęściej sięgamy po sprawdzone suplementy. Jednym z nich jest kurkuma, znana nam przyprawa, która jest szczególnie mile widziana w kuchni azjatyckiej. Warto nadmienić, iż już od dawna wiadomo, że poza tym, że nadaje naszym potrawom różnych walorów smakowych, ma wiele ciekawych właściwości, które [...]
Gdyby ktoś płacił mi tylko 2 gr za każdym razem, gdy słyszę to pytanie, to ten artykuł pisałbym, leżąc na hamaku na Hawajach. Rzeczywistość, jest jednak trochę bardziej prozaiczna. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to z reguły pierwsze pytanie, które słyszę od osób, którym staram się pomóc i należy do najczęściej ogólnie zadawanych pytań. Sądzę [...]
[...] niż pożytku. Jeśli chcesz pozbyć się zbędnego tłuszczu, musisz zacząć od ułożenia diety. Nawet najlepszy trening interwałowy i aerobowy nie pomogą tu zbyt dużo, gdyż w kuchni bardzo łatwo jest skompensować wydatek energetyczny ponoszony na treningu. Kiedy wykonywać interwały? Najlepiej 2-3 h po posiłku, nigdy rano i na czczo. Jeśli celem [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
Podroby, często pomijane lub wręcz odrzucane w kuchni wielu osób, są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych. Spożycie podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia [...]
[...] metabolizm spoczynkowy o 3,5%. Podsumowanie Trening ma niewielki, doraźny wpływ na metabolizm spoczynkowy (RMR), więc nie nadaje się do naprawy błędów, jakie popełniasz w kuchni. Nie możesz liczyć na to, iż „spalenie” dodatkowych kilkunastu kcal na każdą godzinę zaowocuje zmianami w sylwetce. Bez najmniejszego problemu zaprzepaścisz te zyski [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Czy mogę jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic [...]
[...] coś takiego jak „tradycyjny trening spalający tkankę tłuszczową”. Pozbywanie się tkanki tłuszczowej zależy do deficytu energetycznego, a najskuteczniej zmiany wprowadzać w kuchni. Ma trzeciorzędne znaczenie, czy wykonamy trening ze sztangą, sztangielkami, kettlebells, pod warunkiem, iż osiągniemy odpowiednie tętno i stężenie mleczanów. Żadne [...]
[...] regularne spożywanie imbiru zmniejsza markery stanów zapalnych już po siedmiu dniach. Imbir jest świetnym dodatkiem zarówno na świeżo, marynowany - jako dodatek do potraw kuchni azjatyckiej, jak również w postaci sproszkowanej. Nadaje się on do deserów oraz napojów, takich jak herbata, kawa czy soki. Warzywa liściaste Warzywa liściaste są [...]
W ostatnim czasie otrzymuję niezliczone pytania dotyczące odchudzania, najlepszych sposobów, rodzajów diet, treningów. Postanowiłem odpowiedzieć, choć na kilka z nich. Część z tych kwestii jest już dobrze opisana, niektóre są mało znane lub opisywane w postaci półprawd, lub współczesnych baśni (siłowniowych legend). Warto odsiać fakty od mitów, [...]
[...] Gdyby tak faktycznie było, trening odpowiadałby tylko za 30% końcowych efektów. Czy na pewno? To wątpliwe. Znaczyłoby to, iż można silnie przykładać się do pracy w kuchni, prawie w ogóle nie przejmować się ciężkim treningiem, ćwiczyć byle jak, tylko na maszynach i odnosić sukces. Podsumowanie Nie można mówić, że dieta, trening czy [...]