[...] jest związkiem niezbędnym nam do życia. Niestety, według większości obecnych strategii leczenia nadal uznaje się zmniejszanie jego stężenia za zawsze korzystne dla zdrowia. Niektóre nowsze meta-analizy i badania wcale nie potwierdzają korzyści ze stosowania statyn. Starsze eksperymenty opracowane przez naukowców obficie „wspomaganych” [...]
[...] osób regularnie sięgających po fast-foody i przekąski spożywa omega-3 niewiele lub wcale, a w niektórych przypadkach kwasy te mogłyby mieć wręcz zbawienne znaczenie dla zdrowia. Łączenie omega-3 z witaminą D3 Dodatek witaminy D3 do preparatów zawierających kwasy EPA i DHA tworzy jedno z najbardziej prozdrowotnych połączeń obserwowanych wśród [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
[...] mineralną, kawę i herbatę bez cukru, bez mleka (lub w kontrolowanych ilościach). Czy prowadzenie dziennika jest dla Ciebie? Jeśli uważasz, że w Twoich decyzjach żywieniowych panuje chaos, nie potrafisz się odpowiednio zorganizować w kwestii tego, co i ile jesz, to dziennik jest pierwszym krokiem do osiągnięcia lepszego zdrowia. Naprawdę warto!
[...] Index, w skrócie DII. Co to jest indeks prozapalności diety? Chociaż pierwotnie w dietetyce skupiano się głównie na wpływie konkretnych substancji odżywczych na ogólny stan zdrowia i odżywienia, to obecnie bada się rolę zdrowotną wielu związków towarzyszących substancjom odżywczym, a także związków powstających podczas przetwarzania żywności. [...]
[...] sposób maślan może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego, IBS (zespół jelita drażliwego) i zmniejszeniu dyskomfortu żołądkowo-jelitowego, takiego jak wzdęcia. Jest ważny dla zdrowia jelit, ponieważ działa korzystnie na okrężnicę, umożliwiając jej prawidłowe i optymalne funkcjonowanie. Bierze również udział w sygnalizowaniu jelitom, aby [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
[...] Często takim ludziom wydaje się, iż mogą bez rozgrzewki podchodzić do prawie rekordowych ciężarów. Tak, możesz zrobić wszystko, tylko rzadko jest to opłacalne dla zdrowia. Ciężar należy dobrać tak, aby móc wykonać od 8 do 12 powtórzeń w serii. Jeśli z danym ciężarem jesteś w stanie wykonać więcej niż 15 powtórzeń, to z każdym kolejnym [...]
Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]
Prawdopodobnie każdy z nas doświadczył nieprzyjemnego, ostrego kłucia w boku podczas podejmowania wysiłku fizycznego, jakim jest bieganie. Czasem jego siła jest tak wielka, że konieczne jest przerwanie aktywności, a my łapiemy się za bok, aby odetchnąć i uspokoić organizm. Z czym związany jest tego typu objaw? Pamiętaj również o tym, aby do 2 [...]
Bardzo często się zdarza, że po redukcji tkanki tłuszczowej wiele osób dość szybko odzyskuje utraconą masę. Czasami w ciągu paru miesięcy, innym razem szybciej. Dlaczego tak ciężko jest nam utrzymać niższą wagę i zgrabną sylwetkę? Okazuje się, że jednym i dość mocnym winowajcą jest hormon odpowiedzialny za kontrolowanie uczucia głodu. Hormon, o [...]
Jak pokazują badania, probiotyki mogą wpływać na poprawę jakości życia osób chorujących na cukrzycę typu II. Dzieje się tak dzięki obniżeniu poziomu cukru we krwi i zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Podsumowanie Przyjmowanie probiotyków wpływa na poprawę stanu flory jelitowej, a tym samym usprawnia kontrolę poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu [...]
[...] W poście Wheeler wydaje się być teraz naprawdę przygnębiony i to zrozumiałe. Jednak w takich chwilach ważne jest, aby pamiętać, jaką wspaniałą ma za sobą przeszłość i jak wiele osiągnął. Czekamy na więcej informacji na temat stanu zdrowia Flexa Wheelera. Fitplota przesyła mu pozytywną energię i mamy nadzieję, że znajdzie siłę do walki.
[...] gotowego sosu. Jako ciekawostkę w tym miejscu warto dodać, że owoce pomidora są według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług uznane za warzywo. Dobry produkt to źródło zdrowia KECZUPOS to nie tylko smaczny dodatek kulinarny, to produkt, który może wspierać nasze zdrowie. O tym, że jedzenie pomidorów jest korzystne dla naszego organizmu, [...]
Dotychczas prowadzone badania nie dają ostatecznej odpowiedzi, co jest groźniejsze dla zdrowia, niemniej sugerowana jest bardzo silna zależność. Poznajmy jednak ten temat nieco bardziej. Wyniki CrossFit był obarczony 1,3 razy większym ryzykiem kontuzji, te osoby 1,86 razy częściej szukały pomocy medycznej, w porównaniu do grupy podnoszenia [...]
Znasz to uczucie radości i spełnienia pojawiające się np. po satysfakcjonującym treningu czy dobrym seksie? To uczucie pojawia się w naszym ciele dzięki endorfinom wytwarzanym w mózgu. W zależności od osoby i stylu życia produkcja endorfin w organizmie jest różna. Zbyt mała ilość wytwarzanych "hormonów szczęścia" może prowadzić do depresji i [...]
Nieustannie mówi się, jak ważny dla naszego zdrowia jest wysiłek fizyczny. Najczęściej jednak zdrowy wysiłek fizyczny kojarzy nam się z ćwiczeniami cardio, takimi jak bieganie czy rower, albo ze sportami drużynowymi. A co z treningiem siłowym? Czy podnoszenie ciężarów może pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie? Poza oczywistymi korzyściami [...]
[...] kofeiny – mniej niż 200 mg dziennie – nie wiążą się ze zwiększonym ryzykiem poronienia czy przedwczesnego porodu. Warto jednak nie przekraczać tej granicy i nie ryzykować zdrowia swojego i dziecka. Pomimo tego, że małe ilości kofeiny uznaje się za bezpieczne, to może się zdarzyć, że w niektórych przypadkach przyczyni się to do niskiej masy [...]
Jelita w istotny sposób wpływają na stan odżywienia, stan zdrowia, a nawet stan psychiczny. Wykazują one wielokierunkową komunikację z licznymi systemami regulacyjnymi w organizmie, która zachodzi między innymi za pośrednictwem specyficznych bakterii. Jednym z czynników potencjalnie zagrażających dobrej kondycji jelit i mikrobiocie jest stres, [...]
[...] być nadmiar wolnych rodników i co za tym idzie, nadmiar czynników prozapalnych. W tym momencie dochodzimy do możliwego zastosowania NAC - N-acetylocysteiny - we wspomaganiu zdrowia kobiety, borykającej się z endometriozą. Jak podają naukowcy, gdy pacjentkom podawano 1800 mg N-acetylocysteiny, 3 razy dziennie po 600 mg - największe stężenie NAC [...]