SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość

  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] oświetlenie, temperatura oraz wilgoć. Te czynniki zapewnią odpowiedni rozwój i wzrost kiełków. Nie wystawiamy kiełków bezpośrednio na słońce, gdyż negatywnie to wpływa na zawartość niektórych witamin. Około 18-21 stopni Celsjusza jest zazwyczaj odpowiednią temperaturą do wzrostu naszych kiełków. Nasion nie wsypujemy zbyt dużo, gdyż może to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3440 Data: 2017-08-05 15:18:24
  • Celowo poruszam ten kontrowersyjny temat, ponieważ nadal wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż istnieje taka możliwość. Dla wielu osób jedyną znaną formą treningu mającego na celu poprawę definicji sylwetki czy wydolności są aeroby (bieżnie, rowerki, orbitreki, schody, rowerki spinningowe). W klubach maszyny aerobowe są notorycznie zajęte, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22039 Data: 2017-09-26 10:54:55
  • Kolagen - super anaboliczne białko?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] dole zestawiłem profile białka serwatkowego oraz kolagenu. Uwaga: poniższa tabela nie do końca jest zgodna z prawdą z przyczyn obiektywnych. J.E.EASTOE i wsp. wykazali, iż zawartość kolagenu w kościach, ścięgnach oraz w nerkach (retikulina) u człowieka jest różna. Dodatkowo uzyskane wyniki różnią się, w zależności od zastosowanych metod [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7119 Data: 2019-04-20 15:33:07
  • Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4212 Data: 2020-07-03 11:22:11
  • HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8942 Data: 2019-07-24 08:23:27
  • [...] typu I (w dyscyplinach siłowych, w wytrzymałościowych – odwrotnie) proporcjonalny wzrost partii duża ilość glikogenu we włóknach IIA, włókna powolne (typu I) mają niską zawartość glikogenu, fosfokreatyny oraz małą siłę skurczu, podczas gdy typ II cechuje się dużą zawartością glikogenu, fosfokreatyny i średnią (Fta) oraz dużą (FTb) siłą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12354 Data: 2019-09-29 11:06:42
  • Suplementy potreningowe, jest to grupa produktów, których celem jest dostarczenie wszystkiego co potrzeba organizmowi, aby maksymalnie wykorzystać okres okna anabolicznego, jak i wspomóc procesy związane z regeneracją i odbudową. Zazwyczaj ich składy bazują na mieszankach aminokwasów z węglowodanami, które wsparte są o dodatki funkcjonalne, mające [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20427 Data: 2018-11-21 13:05:42
  • [...] które są bardziej skuteczne w zwiększaniu utraty wagi i produkcji energii (zwłaszcza, jeśli przestrzegasz diety ketonowej), niż olej kokosowy. Tymczasem olej kokosowy ma zawartość MCT około 54%. Najlepiej stosuje się go jako olej do smażenia i może być wykorzystywany dla różnych zabiegów upiększających lub pomocny w leczeniu problemów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6596 Data: 2020-07-02 20:13:33
  • Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4620 Data: 2022-05-13 18:19:46
  • Płatki owsiane czy płatki jaglane?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Analizując oba produkty, stwierdzić należy, że zdecydowanie warto wprowadzać je w swojej diecie. Porównując jednak plusy i minusy obu, z uwagi na koszt, dostępność, wyższą zawartość składników mineralnych i mniejsze przetworzenie produktu, oraz więcej błonnika, płatki owsiane są bardziej wartościowym produktem. Nie warto jednak bazować tylko na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34415 Data: 2017-11-01 11:51:35
  • Kiedy brać białko?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] rzeźby, wybór zazwyczaj pada na białka typu WPI. WPI to izolat białek serwatkowych, który posiada jeszcze więcej białka na 100 g produktu. Dodatkowo izolat posiada obniżoną zawartość tłuszczu i węglowodanów, co będzie sprzyjało prowadzeniu diety redukcyjnej. Dzięki szybkiemu wchłanianiu, białko typu WPI maksymalnie podnosi poziom aminokwasów we [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11392 Data: 2018-09-02 15:01:08
  • O czym dowiesz się z tego artykułu: Ile białka potrzebuje sportowiec? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Ile potrzeba białka roślinnego, a ile tego pochodzenia zwierzęcego? W powiedzeniu „Jesteś tym, czym jesz” tkwi wiele prawdy. Niestety mimo dostępnej na wyciągnięcie ręki całej wiedzy ludzkości (w tym gotowych opracowań dotyczących [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2926 Data: 2021-01-05 17:37:51
  • Niemalże każdy zagalopował się kiedyś w ilości wypitego alkoholu, będąc na imprezie czy na mieście ze znajomymi. Nasz piwny maraton, podczas którego cały czas przybywały kolejne litry alkoholu, w większości przypadków wiązał się z kolejnymi kilogramy na wadze. Prawdopodobnie każdy po takim maratonie obudził się na kacu z bólem głowy i wzdętym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50041 Data: 2017-12-03 11:53:20
  • Jakie ciastka na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7991 Data: 2017-10-20 20:29:17
  • Nawadnianie: piwo kontra inne napoje

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] powysiłkowej zostały opisane w RPA w 1981 r. i dotyczyły sportowców biorących udział w zawodach wytrzymałościowych trwających ponad 7 h. Na przykład w Gatorade łączna zawartość sodu i potasu (potas jest tak samo aktywny osmotycznie, jak sód) to tylko 23 mEq/l w porównaniu z 145 mEq/l w osoczu. Nadmierne dostarczanie ww. napojów prowadzi do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14013 Data: 2018-07-24 09:24:55
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] znakomitym aminogramem, dostarczającym potężnej dawki aminokwasów egzogennych, w tym szczególnie cennej dla mięśni leucyny. Bardzo ważnym jej walorem jest stosunkowo wysoka zawartość kreatyny – najsilniejszej znanej substancji anabolicznej stosowanej w legalnym wspomaganiu wysiłku. Sięgaj po chude kawałki wołowiny 3-4 razy w tygodniu. Szpinak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10707 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • Mleko, testosteron i płodność. Czy mleko jest zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mleko jako produkt odzwierzęcy, znajduje się na czarnej liście wegan. Z różnych powodów na cel wzięli je także autorzy książek, poradników, artykułów. Dlaczego? Niektórzy wskazują, że krowie mleko zawiera za dużo laktozy, inni, iż dorośli nie powinni spożywać mleka, jeszcze inni sugerują, że mleko zawiera substancje uzależniające. Czytałem też [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5513 Data: 2019-11-09 16:31:38
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 14 – Jod

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym.  Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 383 Data: 2023-06-23 09:15:37
  • Jakie kabanosy wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wyprodukowania 100 g produktu. Jednak należy pamiętać, że nie jest to jedyny wyznacznik jakości, gdyż ilość użytego mięsa jest uzależniona od stopnia wysuszenia. Im wyższa zawartość mięsa, tym produkt bardziej wysuszony. Jeśli planujemy jakieś przyjęcie albo naszła nas ochota na przekąskę w postaci kabanosa, warto sięgnąć po te z firmy Konspol [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35446 Data: 2017-08-07 10:03:11
  • Białko serwatkowe i oporna skrobia: odchudzanie i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie ugotowanego białego ryżu zwiększyło zawartość skrobi opornej. Gotowany biały ryż schłodzony przez 24 godziny w temperaturze 4°C, a następnie ponownie podgrzany charakteryzował się wywołaniem słabszej odpowiedzi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1706 Data: 2023-01-02 07:32:20