[...] typowym posiłku, a jego jakość nie będzie mocno zaniżona, poprzez udział suszonej serwatki, jako kiepskiego źródła białka, obarczonej sporą zawartością laktozy czy też znacznej przewagi cukrów prostych, które wybijają insulinę w kosmos. Kupując produkt, zwróć uwagę na skład i na ewentualne dodatki, mogące podbić sztucznie zawartość protein.
[...] zawartości szczawianów, takiej jak szpinak. Jeśli masz historię kamieni nerkowych na swoim koncie bądź nieco bardziej ostrożny. Wybieraj głównie te warzywa, które mają niską zawartość szczawianów, np. sałatę lub jarmuż. Szkodliwe działanie szczawianów możesz również zniwelować, łącząc je z nabiałem. To idealne rozwiązanie do zielonego szejka. [...]
Elektrolity to inaczej substancje, które są zdysocjowane w stanie krystalicznym lub dysocjujące w odpowiednim rozpuszczalniku (np. wodzie) i dzięki temu przewodzą prąd. Po co mi elektrolity? Ktoś może słusznie zapytać, po co mi elektrolity, skoro dostarczam węglowodany i białko czy piję wodę lub izotonik. Cóż, węglowodany są niesłychanie ważne [...]
[...] i 51,9/1000 u kobiet. Skąd się biorą żylaki? Dane sugerują, że czynnikami ryzyka mogą być: płeć żeńska (stężenie estrogenów, doustna antykoncepcja hormonalna, większa zawartość tkanki tłuszczowej?) wiek (mechanizm: niewydolność zastawek żylnych) ciąża (mechanizm: rozluźnienie mięśni gładkich i włókien kolagenowych pod wpływem progesteronu [...]
Gdyby zastanowić się na kilkoma suplementami niezmiernie istotnymi dla pracy naszych mięśni w czasie i po wysiłku fizycznym, to bez wątpienia znajdzie się wśród nich popularne BCAA, czyli aminokwasy rozgałęzione. Zaliczyć do nich można trzy najważniejsze aminokwasy wchodzące w skład aminokwasów egzogennych, czyli tych, których nasz organizm nie [...]
Bez względu na to, jak ciężko trenujesz, ważne jest również, to co robisz po treningu. Trening sam w sobie działa tylko jako bodziec do przyrostu siły i mięśni. Aby został on odpowiednio wykorzystany, ciało musi być prawidłowo odżywione, składnikami odżywczymi/związkami potrzebnymi nie tylko do ułatwienia regeneracji, ale także do zapewnienia [...]
Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] leku nie jest też bezwzględnym gwarantem jakości produktu, która bardzo często zależy od użytego do produkcji surowca, przykładowo ekstraktu roślinnego standaryzowanego na zawartość składników aktywnych. Mówiąc więc krótko: dla konsumenta nie ma żadnej różnicy – czy nabywa lek, czy suplement diety, jeśli jeden i drugi wyrób jest oparty na [...]
Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]
[...] karmiąc je 21% fruktozą w wodzie. Rejestrowano masę ciała, spożycie pokarmu i wody, poziom glukozy we krwi na czczo, hemoglobinę glikozylowaną, poziom insuliny w osoczu, zawartość glikogenu w wątrobie i profil lipidowy we krwi, wykonano doustny test tolerancji glukozy (OGTT). Wyniki Karmienie fruktozą pogorszyło wszystkie mierzone wskaźniki [...]
Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.
Wiele osób ma dość ciężki "związek" z wagą. Jedni nie chcą się ważyć ze strachu, że zobaczą coś, co im się nie spodoba - inni z kolei robią to, zbyt często. Jak często należy się ważyć? Jakie są korzyści z regularnego ważenia się? Podsumowanie Liczba na wadze to po prostu… liczba, taką, którą warto zmienić zdrową utratą wagi, jeśli chcesz. Nie [...]
Regularne spożywanie oliwy z oliwek (extra virgin) zmniejsza częstość występowania powikłań cukrzycy (np. związanego z cukrzycą przyspieszeniem procesu miażdżycowego), zapobiega wystąpieniu cukrzycy u osób podatnych na to schorzenie np. przez uwarunkowania genetyczne, zmniejsza stan zapalny w ustroju poprzez działanie związków antyoksydacyjnych [...]
To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz [...]
Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]
[...] dostarczenie węglowodanów. Zazwyczaj bazują one na glukozie, dekstrozie i maltodekstrynie Jednak, aby ww. procesy zachodziły, kluczowe jest dobranie takich proporcji, aby zawartość węglowodanów wynosiła około 50 g na 1 l płynu, co zapewni izotoniczność roztworu. Co więcej, w składzie powinny być wyszczególnione minerały, jak sód, potas, magnez [...]
Istnieje grupa osób trenujących, która nie ma problemu z systematyczną mobilizacją. Jednak mijają miesiące, a nawet lata, a ich ciało nie zmienia się. Nie zmienia się ich poziom otłuszczenia czy ilość muskulatury, co sprawia, że sylwetka jak wyglądała przed pójściem na pierwszy trening, tak też wygląda obecnie. To sprawia, że zaczynamy wątpić w [...]
Rynek sportowych przekąsek obecnie się rozrasta, a jedną z opcji, jakie wykorzystać może osoba trenująca są fit ciastka. Są to zazwyczaj odpowiedniki rynkowych słodyczy, które zostały wyprodukowane zgodnie z fit normami, jak i przy użyciu dodatków wzbogacających ich wartość odżywczą, co sprawia, że są korzystniejszą opcją dla naszego zdrowia [...]
[...] E. Dodatkowo należy pamiętać, że ziarna sezamu obfitują w sezaminę, substancję, która zwiększa przyswajanie witaminy E. Co więcej, znajduje się ona również w wielu popularnych olejach roślinnych w tym oleju sojowym czy kukurydzianym, jednak ze względu na zawartość kwasów omega 6 w tego typu olejach nie są one mile widziane w diecie sportowca.