Testosteron jest jednym z wielu hormonów, który został niesamowicie zmitologizowany w Internecie. Nie stało się tak przypadkiem, gdyż hormonalna terapia zastępcza to biznes warty setki milionów dolarów, a w skali świata miliardy dolarów. Producentom zależy na rozdmuchiwaniu problemu rzekomych niedoborów, a opłacani lobbyści sugerują, że prawie [...]
Istnieje wiele rodzajów suplementów diety, które mogą wspomóc odporność. Jednak podstawą zachowania zdrowia (w tym odporności na infekcje) jest racjonalna, zbilansowana dieta oraz rozsądny trening aerobowy, siłowy i interwałowy. Z pewnością na system odpornościowy silnie oddziałuje stres. Dwudziestu dobrze wytrenowanych mężczyzn dobrano wg [...]
Nie każdy dodatkowy kilogram na wadze jest tłuszczem. Kiedy wejdziesz na wagę i zobaczysz, że twoja waga wzrosła o kilogram lub dwa, nie panikuj. Możesz mieć do czynienia z retencją wody. Oznacza to, że w twoim ciele znajduje się nadmiar wody. Możesz nawet zauważyć, że czujesz się trochę spuchnięty lub cięższy, niż zwykle. Podsumowując W [...]
Witamina B3 w suplementacji sportowej wykorzystywana jest dość rzadko. Jednak jej odpowiednia ilość w organizmie nie powinna być zaniedbywana. Sportowiec powinien dbać o to, aby dieta lub dodatkowa jej podaż w postaci suplementu, pokrywała jej dobowe zapotrzebowanie. Rola w organizmie Witamina B3 - objawy i skutki niedoboru Witamina B3 - objawy i [...]
[...] długością i/lub jakością snu. Sen a wydolność Celem pracy było określenie wpływu 30-godzinnego pozbawienia snu na wydolność w trakcie powtarzanych sprintów oraz zawartość glikogenu w mięśniach. 10 mężczyzn trenowało w normalnych okolicznościach, a później w dwa kolejne dni, po normalnym śnie lub po braku snu. Biopsje mięśni pobrano [...]
[...] których klimat sprzyja rozwojowi grzybów pleśniowych. Badania krajowych przetworów zbożowych wykazały, że wprawdzie związki te występują w nich powszechnie, to nigdy ich zawartość nie przekracza ustalonej normy, powyżej której mogłaby się objawić ich aktywność estrogenna. Chociaż ich zawartość w mące kukurydzianej kształtowała się w górnym [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że tytuł niniejszego artykułu to klasyczny oksymoron, to w rzeczywistości temat można w sposób praktyczny rozpatrywać na poziomie jakościowym. Parówki dostępne w sklepach różnią się pomiędzy sobą składem i wartością odżywczą. W praktyce żadne parówki nie powinny być oczywiście podstawą diety, ale jeśli już [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Każdy z nas często zastanawia się, jakie śniadanie najlepiej zjeść. Jakie produkty sprawią, że będziemy syci, naładowani pozytywną energią na cały dzień? Co zapewni nam najlepsze efekty na treningach i dzięki czemu nie zaczniemy gromadzić tłuszczu wokół pasa? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz poniżej. Wniosek Sportowcy i osoby, które [...]
[...] na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? Zatrucia lekkie może wywołać 8-40 mg histaminy na 100 g produktu, umiarkowane: 40-100 mg, zaś ciężkie zawartość powyżej 100 mg histaminy na 100 g produktu. Jak obróbka pokarmu wpływa na zawartość histaminy? W badaniach naukowych ustalono, iż: grillowane owoce morza miały [...]
Wokół treningu dla kobiet krąży wiele mitów i niepotwierdzonych informacji. W największym skrócie postaram się przedstawić najskuteczniejsze sposoby na poprawienie tzw. formy. Jaki rodzaj treningu? Przy każdego rodzaju celu odpowiedni będzie schemat: FBW (całe ciało na jednej sesji) Gotowy trening znajdziesz w tym artykule: Trening FBW z samymi [...]
[...] ze spadkiem wagi ciała o 0.93 kg, zaś gruszek ze spadkiem o 0.84 kg. Z kolei w grupie ciastek waga wzrosła średnio o 0.21 kg. Podsumowanie Naukowcy sądzą, iż owoce przez zawartość błonnika, niską gęstość energetyczną, wpływ na zmniejszenie podaży energii, wydłużenie okresu sytości, wpływ na mikroflorę jelit, zawartość niezbędnych składników [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
Stres jest reakcją adaptacyjną (przystosowawczą) organizmu na zaburzenie jego równowagi życiowej, powodowane silnymi czynnikami psychicznymi lub fizycznymi, nazywanymi stresorami. Reakcja ta polega na wzmożeniu wydzielania hormonów rdzenia i kory nadnerczy: adrenaliny, noradrenaliny, kortyzolu i DHEA. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Czekolada to słodki smakołyk, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Jedni ją kochają, inni nawet nie patrzą w jej stronę, bojąc się, że skończy to się zjedzeniem całej tabliczki na raz. Czekolada to głównie kakao, cukier i kalorie (w uproszczeniu), ale w zależności od jej składu można wybrać mniej lub bardziej zdrowe pozycje. Podsumowanie [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów. Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]
[...] było różnic w wynikach próby czasowej ani pod względem stężenia mleczanów we krwi w żadnej z grup, niezależnie jakiego rodzaju węglowodany podawano kolarzom. Jak widać, duża zawartość amylozy (skrobia oporna, słabo przyswajalna u człowieka) upośledziła odtwarzanie zasobów glikogenu mięśniowego u kolarzy. W cytowanych poprzednio badaniach używano [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]
Wapń jest minerałem, którego jest najwięcej, w naszym organizmie. Jest jednym z 24 minerałów i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poziom wapnia we krwi, jest bardzo dokładnie kontrolowany tak, że ani zmniejszenie, ani zwiększenie spożycia nie mają wpływu na jego poziom we krwi. Z czym wiąże się zbyt [...]