Bardzo często spotykamy się pytaniami o najlepszy sposób na redukcję tkanki tłuszczowej. Niewątpliwie jednym z najważniejszych elementów skutecznego odchudzania jest dieta i eliminacja słodyczy. Najszybsze efekty osiągniemy jednak, stosując zarówno dietę, jak i odpowiednią suplementację, dbając o dobry sen i regenerację, a także włączając do [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] substancje zagęszczające, aromaty, emulgatory i wiele innych dodatków, dzięki którym trzymają swój kształt, mają kolor, zapach i smak. Warto też zaznaczyć, że mają dość dużo tłuszczu - aż 20,3 g w 100 g. W jaki sposób przyrządzić sojowe parówki? Tak samo, jak tradycyjne. Wystarczy je chwilę gotować w wodzie lub podsmażyć na patelni. Upierając [...]
[...] olej słonecznikowy, sól), olej słonecznikowy, emulgator: lecytyny , aromat, kawa. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 418 kcal Tłuszcz: 20,7 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6 g) Węglowodany: 71,4 g (w tym cukry: 3,4 g, poliole: 42,1 g) Białko: 2,5 g Błonnik: 0,07 g Sól: 0,22 g Nutlove Vegan Rolls to świetna alternatywa dla [...]
[...] budulec organizmu – nie tylko mięśni. Świadczy o tym fakt, że masa ciała człowieka jest zbudowane aż w 20% właśnie z protein. Jednocześnie białko – obok tłuszczu i węglowodanów – należy do grupy trzech najważniejszych makroskładników w diecie. Dostarczanie go organizmowi w odpowiednich ilościach pozwala mu na prawidłowe [...]
[...] 20 minut po spożyciu: następuje silny wyrzut insuliny. Wątroba wychwytuje cukier, część zostanie zużyta na cele energetyczne, jednak większość ma szansę trafić do tkanki tłuszczowej. Dlatego napoje słodzone mogą tuczyć, gdyż są bogatym źródłem bezwartościowych (w sensie prozdrowotnym dla sportowca) węglowodanów. 40 minut po spożyciu: wbrew [...]
[...] glukozy, niższe stężenia adiponektyny w osoczu, wyższe stężenia trójglicerydów w osoczu, poważne zaburzenia architektury komórek wysp trzustkowych i wyższy procent tkanki tłuszczowej. Czyli taka dieta pogorszyła tolerancję węglowodanów oraz skład ciała. Ponadto wysokie stężenie trójglicerydów we krwi sprzyja insulinooporności (poprzez różne [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
Kiedyś sądzono, iż kalorie są sobie równe. Dzisiaj wiemy, iż organizm kompletnie inaczej reaguje na węglowodany, białka oraz tłuszcze. Nawet, jeśli skomponuje się posiłki o identycznej wartości energetycznej, to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne [...]
[...] ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu zwolenników [...]
[...] – płakać. Tak mogę w skrócie opisać wrażenia z oglądania. Po jednej stronie przytacza się nieaktualne badania naukowe i mity wywodzące się z lat 70’ XX wieku (dotyczące, tłuszczów nasyconych, cholesterolu oraz szkodliwości jajek i mleka), a z drugiej podaje prawdziwe informacje odnośnie stosowania różnorakich środków, wspomagających wzrost, i [...]
[...] (jesz mniej, niż potrzebujesz). Wbrew temu popularnemu mitowi, można pościć przez większość dnia, jeść od 18:00 do 22:00 i… chudnąć. „Jeśli zamienisz węglowodany na tłuszcze, to schudniesz” Jest odwrotnie. Duża nadwyżka węglowodanów jest, choć w pewnej części, utylizowana (wg badań w 15%-25%). Z kolei dla przeciętnego człowieka tłuszcze [...]
[...] i siły, to dołóż obciążenia. Partie ciała, które mogą sprawiać problemy Większość kobiet ma takie swoje miejsca, których nie lubi i z których ciężko jest zgubić tkankę tłuszczową. Zwykle są to uda, pośladki, boczki czy tylna część ramienia tzw. triceps. Są na tyle uparte, że, nawet jeśli już waga ładnie spadła, to one dalej są. Nawet się [...]
Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu, przy jej zmniejszonym działaniu na (między innymi) mięśnie i tkankę tłuszczową. Od jakiegoś czasu, insulinooporność stała się słowem wytrychem. Mało kto wie, o co chodzi, a wszyscy chętnie się nim posługują. 28 otyłych kobiet po menopauzie, z cukrzycą typu [...]
[...] kompensacji. To znaczy, że przez długi czas ustrój broni się przed opornością na insulinę (nie do końca skutecznym działaniem np. na mięśnie, głównego odbiorcę glukozy i tłuszczów), dlatego zaburzenia są zamaskowane! Możesz mieć wstępną fazę cukrzycy i wcale o tym nie wiedzieć. Ten sam problem dotyczy serca, nerek i wątroby. Zdarzają się [...]
[...] każdy chce się aż tak katować na treningu. Według badania z 2014 roku, większość kulturystów odniesie najlepsze efekty, jeśli dostarczy: 2,3 – 3,1 g białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała od 15 do 30% podaży kalorii z tłuszczy pozostałą część kalorii z węglowodanów Czyli przykładowy zawodnik ważący 100 kg, przy 12% ilości tkanki [...]
Genetyka jest niesprawiedliwa, ale nie można uzasadniać nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w [...]
[...] subjects”. Jedyne, co jest prawdziwe, to fakt, iż picie soku (~112 g węglowodanów dziennie; ~1277 ml dziennie) w ciągu 4 tygodni spowodowało zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej o 1.0 ± 1.8 kg oraz to, iż jednocześnie w badanej grupie spadła wrażliwość na insulinę. Niestety nie wierzę w to, iż 100% sok [...]
[...] stanem przedcukrzycowym, nienormalnym stężeniem glukozy we krwi. O tym musisz wiedzieć Owoce i warzywa z reguły sprzyjają redukcji masy ciała, a nie przyrostowi tkanki tłuszczowej, jeśli nie są spożywane w postaci wysokoprzetworzonej i/lub w nadmiarze (np. soki, wsady owocowe w jogurtach, smażone z dużą ilością tłuszczu warzywa). Często [...]
[...] 140-200 mg/dL po 2 h uznawane jest za nietolerancję glukozy – często stan przedcukrzycowy, stężenie większe niż 200 mg/dL oznacza cukrzycę, „Na spalenie 1 kg tłuszczu potrzeba 3 godzin biegu?!” Największe błędne tezy Marion Grillparzer: „Kilogram tłuszczu to 7000 kcal. Takiej ilości organizm pozbywa się w ciągu 3 dni [...]