[...] energii w formie płynnego koktajlu. Zazwyczaj są to odżywki, które podzielone są ze względu na ilość procentową białek, a najbardziej popularnym przedziałem jest ich 10-20% zawartość. Wysoka koncentracja węglowodanów w produktach tego typu sprawia, że są chętnie wykorzystywane, jako element diety lub też zamiennik posiłku. Czym jest gainer? [...]
[...] znacznej ilości tłuszczu i węglowodanów. Co więcej, spotykamy również mięsa pochodzenia wołowego czy wieprzowego. Jednak sportowcy celują raczej w mięsa chude, gdzie zawartość tłuszczu nie przekracza 10-15%. Innymi, również wartościowymi źródłami białek, są jaja, podroby, nabiał i ryby. Wszystkie te źródła pokarmowe obfitują w białka [...]
[...] dwukrotnie większe stężenie kortyzolu po 30 minutach treningu (75% intensywności) w porównaniu do stężenia po 10 minutach treningu. Im dłużej trwa trening, tym większa jest zawartość kortyzolu i tym wolniej będzie on opadał do normalnego poziomu. Staje się to widoczne, kiedy porównamy poziom kortyzolu u wytrzymałościowych sportowców – amatorów z [...]
[...] czym jest? Serwatka białkowa idealna dla sportowca? Serwatka suszona – a może ona się nadaje? Chcę stosować serwatkę białkową, bo jest tania! Serwatka białkowa a zawartość laktozy Laktoza jest podwójnie szkodliwa! Jak to rozumieć? Jak wyjaśnić powiązanie podaży glukozy z nowotworami? Laktoza a zaburzenia żołądkowe Czy sprzedawanie [...]
[...] nie są sobie równe. Produkty mają inną gęstość energetyczną, inaczej oddziałują na odczuwanie sytości, stężenie insuliny, zaburzenia metaboliczne, funkcjonowanie jelit (np. zawartość tłuszczów, błonnika). Dla odchudzania kluczowe jest utrzymanie ujemnego bilansu energetycznego. Bez tego najlepsze diety nie przyniosą rezultatów. Stosowanie diety [...]
[...] rzekomego wywoływania przez białka serwatkowe agresji. Białko serwatkowe wydaje się mieć odwrotne właściwości, niż głosi nieznana tuba propagandowa. Białko serwatkowe, a zawartość rtęci i ołowiu Idźmy dalej, może faktycznie białko serwatkowe zawiera rtęć i ołów? A więc po pierwsze, najbardziej znaczącym źródłem rtęci w otoczeniu człowieka [...]
[...] i nabiał, które będą elementem zasobnym w aminokwasy egzogenne, jak i wapń. Ryby również są istotnym elementem diety sportowca, ze względu na wysokiej jakości białko, jak i zawartość kwasów tłuszczowych omega 3. Jednak sportowcy dodatkowo korzystają z suplementów białkowych, które obfitują w szereg aminokwasów EAA i BCAA. Kto może korzystać z [...]
[...] od jej rodzaju. Zbadano związki przeciwutleniające i ich aktywność przeciwutleniającą w 4 różnych kolorach (zielonej, żółtej, pomarańczowej i czerwonej) papryki. Całkowita zawartość związków fenolowych w papryce zielonej, żółtej, pomarańczowej i czerwonej wynosiła odpowiednio 2,4, 3,3, 3,4 i 4,2 odpowiednika katechiny na 1 gram świeżej masy. [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] a w innych przypadkach sprawdza się bardzo dobrze. Wyniki pomiaru zależą od stanu nawodnienia oraz oporności poszczególnych tkanek, a szczególnie mięśni (tam zmienia się zawartość składników mineralnych oraz wody). Urządzenie pokazuje więcej mięśni niż posiadam To też tłumaczy fenomenalne i niezwykłe „przyrosty mięśni” rzekomo odnotowywane [...]
[...] tłuszcze 15,1 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 11,8 g). Plusy: bardziej miękka konsystencja, kremowy smak, cena, drugie pod względem najniższej zawartości tłuszczów, niska zawartość kcal Minusy: trzecie pod względem najwyższej zawartości cukrów Podsumowanie Lody pod względem składu nie różnią się znacznie. Najciekawszym urozmaiceniem wydają się [...]
[...] ale smak i aromat posiada równie ciekawy, natomiast cena jest zdecydowanie wyższa niż Wieluńskiego. W tym zestawieniu najgorzej wypada chrzan firmy Urbanek, procentowa zawartość chrzanu sprawia, że człowiek zadaje sobie pytanie, co jest w składzie, poza tym. I jak widać, nic ciekawego. Sam fakt obecności przeciwutleniacza E223, który jest [...]
[...] protein” zdobyła 200 g tłuszczu. Podsumowanie Tuczy nadmiar węglowodanów i tłuszczów, nie podaż protein. Warto jednak pamiętać, iż bardzo często mięso ma określoną zawartość tłuszczów, które znacząco mogą podbić wartość energetyczną posiłku. Podobnie, smażenie powoduje „wzbogacenie” pokarmu tłuszczem. Niezależnie, czy będzie [...]
Niestety z licznych opublikowanych badań naukowych wynika, że osoby wykonujące tatuaże mogą cierpieć z powodu rozmaitych zaburzeń, kompleksów, niskiego poczucia własnej wartości lub po prostu nie lubią swojego ciała i chcą je „ulepszyć”. Więcej na ten temat: TUTAJ Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA) Pierwszorzędowe PAAs to jedno- lub [...]
[...] drodze ekstrakcji z wysuszonych koszyczków kwiatowych roślin Chrysanthemum cinerariaefolium (Bertram szarolistny, złocień, pyretrum) i Taracetum cinerańaefolium, u których zawartość tych związków waha się w granicach 0,7-3,0%. Pyretryny należą do najstarszych środków owadobójczych używanych przez człowieka. Powodem dużego zainteresowania tą [...]
[...] ogólnie im większe maksymalne pochłanianie tlenu tym lepiej. Kompozycja sylwetki to ilość tkanki tłuszczowej oraz mięśni. Im mniej tłuszczu tym lepiej, im większa % zawartość pod względem włókien mięśniowych tym lepiej. Referencje: 1. Sławomir Ławicki, Barbara Mroczko, Maciej Szmitowski „Markery nowotworowe raka piersi” [...]
[...] na które nie wszyscy zwracają uwagę. Wystarczy złe przechowywanie ryby, zły gatunek, niepewny wygląd i już możemy przysporzyć sobie problemów zdrowotnych. Głównie chodzi o zawartość metali ciężkich w rybach, a przede wszystkim o pasożyty, które bytują na surowej rybie. Zatrucie to może być wywołane od razu, ale pojawić się może nawet do dwóch [...]