Oliwa z oliwek (OO) w umiarkowanej ilości może mieć cenne działanie na zdrowie. W nadmiarze staje się szkodliwa, ze względu na proporcje kwasów tłuszczowych i znikomą zawartość kwasów z grupy omega-3 (w nadmiarze szkodzi nawet woda, więc nie powinno to nikogo dziwić). Jaki skład ma oliwa z oliwek? W 100 g OO znajduje się: 73.3 g kwasów omega-9 [...]
Ashwagandha, znana również jako żeń-szeń indyjski, jest bardzo cenną rośliną o wielu właściwościach stosowaną w celu poprawy funkcji poznawczych, zmniejszenia stanu zapalnego i przeciwdziałania skutkom starzenia. Wykazano, że Withanolide A i Withaferin A pochodzące z Ashwagandhy poprawiają odporność i mają właściwości przeciwnowotworowe. [...]
Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]
[...] genetycznymi, a także kobiety w ciąży i karmiące. Ponadto warto zwrócić uwagę na fakt, że surowe białka jaj kurzych mogą ograniczyć przyswajanie biotyny ze względu na zawartość specyficznego białka, awidyny. Biotyna naturalnie występuje m.in. w podrobach, jajach, rybach, czy nasionach słonecznika oraz migdałach. Szacuje się, że ilością [...]
[...] wysokim poziomem aktywności fizycznej zapotrzebowanie jest wyższe. W tych przypadkach dzienny zalecany poziom spożycia kształtuje się na około 200 mg i więcej. Obliczając zawartość witaminy C w swojej diecie, należy pamiętać o tym, że poddawanie źródeł tej substancji odżywczej obróbce kulinarnej (a także przechowywanie po obróbce, np. przy [...]
[...] czerwców kaktusowych, a wykorzystuje przede wszystkim do produkcji słodyczy. Czy banany na pewno są wegańskie? Produktem spożywczym, który niewiele osób podejrzewa o zawartość związków pochodzenia zwierzęcego, jest banan. To popularne źródło węglowodanów i potasu rośnie tylko na terenach o specyficznym klimacie z wysokimi rocznymi [...]
Kofeina w świecie sportu znalazła swoje miejsce jako legalny sposób na podniesienie możliwości układu nerwowego, poprzez jego stymulowanie do większej aktywności. Zazwyczaj spotykamy ją w suplementach przedtreningowych, które mają na celu znaczne podniesienie możliwości wysiłkowych, czy też spalaczach tłuszczu, przeznaczonych do redukcji tkanki [...]
[...] czy cukrzycy. Właściwości błonnika nierozpuszczalnego Frakcja błonnika nierozpuszczalnego jest odporna na enzymy ludzkiego przewodu pokarmowego i ma neutralny wpływ na zawartość kalorii w posiłku. Jego właściwości w dużym stopniu wpływają na perystaltykę jelit, konsystencję stolca, a co za tym idzie regularność wypróżnień oraz codzienny [...]
[...] niekoniecznie sięgać po nie powinny kobiety w ciąży, czy przechodzące niektóre choroby i stosujące niektóre leki. Dla kobiet w ciąży nie do końca pożądana jest tak wysoka zawartość witaminy A oraz jej wysoce aktywnej biologicznie formy, czyli retinolu. Dla osób leczących się z dny moczanowej z kolei niekorzystnie mogą zadziałać zawarte w [...]
Innowacyjność na rynku spożywczym nie polega wyłącznie na znajdywaniu nowych związków nadających specyficzne właściwości smakowe czy nowych technik obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów [...]
[...] Wnioski i komentarz Spożywanie do trzech porcji wina dziennie wiąże się z niższym ryzykiem AD (Alzheimer's disease) u osób starszych bez allelu APOEε-4. Niestety zawartość alkoholu niweczy wszystkie korzyści wynikające ze spożywania wina. Alkohol jest jednym z najbardziej wyniszczających organizm substancji, jego metabolity powodują [...]
Orzechy stanowią wyjątkowo cenny dar natury, który towarzyszy człowiekowi od zamierzchłych czasów. Obecnie znajdujemy je w deserach, w formie masła orzechowego, w pralinkach jako samodzielny, czysty produkt do pochrupania, czy w formie słonych przekąsek. Orzechy z racji swoich prozdrowotnych właściwości znalazły swoje miejsce w wielu dietach, w [...]
[...] redukcja nadmiaru wody podskórnej. Bezpieczny produkt z dodatkiem opuncji figowej. Co znajdziemy w opuncji figowej? Owoc opuncji figowej charakteryzuje wysoka zawartość nie tylko wody, ale również błonnika, który stanowi nawet 50% suchej masy tego kaktusa. Znajdziemy tu głównie pektyny oraz beta glukan, które pozytywnie mogą [...]
[...] że batony te zawierają tylko naturalnie występujących cukry, dzięki czemu każdy z nich dostarcza zaledwie do 1 g cukru. Błonnik? Obowiązkowo! Dodatkowym atutem jest wysoka zawartość błonnika, który jest bardzo ważny dla odpowiedniej pracy układu pokarmowego, wspiera mikrobiotę jelitową, oraz wpływa na obniżenie po posiłkowej glukozy. Po prostu [...]
[...] białka w diecie wegańskiej? Aminokwasami egzogennymi, których przeważnie brakuje w wegańskich źródłach białka, są m.in. lizyna, treonina, metionina oraz tryptofan. Niska zawartość nawet 1 z tych aminokwasów w danym produkcie prowadzi do obniżenia jego wartości z punktu widzenia odżywienia białkowego. W celu optymalizacji wykorzystania [...]
[...] sobie pozycję na liście najpopularniejszych słodyczy. Słodycze bez szkodliwych dodatków Niestety za smakiem popularnych czekoladek różnego rodzaju zazwyczaj idzie spora zawartość dodanego cukru oraz przetworzonych tłuszczy. Składniki te pojawiają się zarówno w nadzieniu, jak i warstwie powlekającej wielu przysmaków. Sprawiają, że słodki smak [...]
[...] naleśniki czy desery, ale także posłużyć do zagęszczenia koktajlów, czy smoothie. Peanut Powder to również świetna propozycja dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ zawartość białka to prawie 50%. Bez dodatku cukru, soli i utwardzaczy... Produkt nie zawiera dodatkowych cukrów, utwardzaczy czy soli. Peanut Powder to wyłącznie naturalne [...]
[...] jadłospisów osób na diecie odchudzającej niskotłuszczowej, lub z zaleceniem zredukowania tłuszczów z przyczyn zdrowotnych. Kolejnym dużym plusem tego przepysznego dipu jest zawartość likopenu, związku naturalnie występującego w pomidorach. Likopen jest ważny, zwłaszcza dla zdrowia mężczyzn (prostata) obniża ryzyko chorób nowotworowych i układu [...]
[...] D, jednak w nieco innej formie chemicznej (D2 zamiast D3), obserwowane są w niektórych grzybach. Nie tylko forma ta jest mniej aktywna w organizmie, ale również sama jej zawartość w przeliczeniu na 100 g produktu nie robi wrażenia (7 – 18 IU). Jak sprawdzić, czy poziom witaminy D jest odpowiedni? Poziom witaminy D w organizmie można sprawdzić [...]
Koenzym Q10 szczególnie rozpoznawany jest przez osoby zainteresowane branżą anti-aging, a także przez osoby leczące np. chorobę wieńcową. Jest to związek o silnym potencjale antyoksydacyjnym, który powstaje w organizmie i może być dostarczany do niego z dietą. Niekiedy w celu wyciągnięcia maksymalnych korzyści z niego stosowany jest w formie [...]