Często słyszy się, że należy jeść sezonowe owoce i warzywa. Co to znaczy? Są to produkty dostępne i zgodne z daną porą roku. Sezonowe owoce i warzywa są świeże, stosunkowo tanie i smaczne. Późniejszą wiosną korzystamy z nowalijek, truskawek, szparagów, latem natura obdarza nas pysznymi malinami, pomidorami, cukinią i zieloną sałatą. Jesień z [...]
[...] z jałowymi dodatkami nie każdemu może przypaść do gustu, dlatego warto rozważyć, sięgnięcie po gotowe sosy do dań na ciepło, które mogą zniwelować monotonność smaków w kuchni. Jak dobrze wybrać? Jednak wybór takich produktów nie jest prosty, rynek oferuje szeroki asortyment sosów, jednak składy ich mogą być małowartościowe. Najczęściej na [...]
[...] (PEACH IN JELLY) malina (RASPBERRY IN JELLY) czerwona porzeczka (RED CURRANT IN JELLY) śliwka (PLUM IN JELLY) truskawka (STRAWBERRY IN JELLY). Podsumowanie Tak wiele smaków pozwala praktycznie każdemu znaleźć swój ulubiony owoc. Najlepiej mieć w kuchni kilka frużelin, bo nigdy nie wiadomo, na jaką akurat najdzie nas ochota. Anna Zięba
[...] smaków. Liście te są doskonałym źródłem witamin A, C i K, a także minerałów takich jak wapń i potas. Portulaka Portulaka to wyjątkowa roślina, która często występuje w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Ma soczystą, półmięsistą konsystencję o łagodnym, cytrynowym smaku. Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę c, witaminę [...]
U mężczyzn umiarkowana ilość estrogenów sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, a ich duży nadmiar oraz znaczący niedobór (sztuczne zbicie ich stężenia np. przy wykorzystaniu inhibitorów aromatazy) sprzyjają raczej otłuszczeniu ustroju. U kobiet rola estrogenów w utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz ich wpływ w trakcie redukcji jest ciągle [...]
[...] nie tylko ze względu na wysoką zawartość białka oraz niską zawartość węglowodanów i tłuszczy. O wartości tego produktu stanowi również wszechstronność wykorzystania go w kuchni. Najprostszą metodą na spożycie WPI jest wymieszanie go w wodzie i wypicie w wybranej indywidualnie porze dnia, np. po treningu, lub jako drugie śniadanie. Ponadto [...]
[...] ćwiczyć, bo formę mają dobrą, ale czy na pewno? Masz zadyszkę przy czynnościach wymagających minimalnego wysiłku Czy zdarzyło Ci się sapać po wstaniu z kanapy i przejściu do kuchni? A może złapała Cię zadyszka, kiedy wchodziłeś/aś po schodach? Bycie w formie oznacza, że układ sercowo-naczyniowy dobrze pracuje i jesteś w stanie utrzymać częstość [...]
[...] z niego płyny, które wnikają w głąb deski. To powoduje, że trudno ją domyć - do pokrojonych na niej warzyw mogą przedostać się trujące bakterie. Najlepiej wyposażyć kuchnię w przynajmniej dwie deski lub zainwestować w deskę szklaną. Gotowanie warzyw zbyt długo W tym wypadku warzywa co prawda nie stają się niezdrowe, jednak tracą one [...]
Po zakończeniu wieku produkcyjnego zmiany w organizmie stopniowo mogą zacząć utrudniać codzienne życie. Z wiekiem przyspiesza wtedy ryzyko wystąpienia różnego rodzaju schorzeń i stopniowo ogranicza się samodzielność. Wspierając jednak organizm od strony żywieniowej, można się w pewnym stopniu zabezpieczyć, Co zatem warto mieć na uwadze, kupując [...]
[...] o umiarkowanej zawartości tłuszczu. Poza sezonem mówi, że nie liczy kalorii, ale również spożywa mniej węglowodanów, ponieważ wtedy czuje się najlepiej. Lubi dania kuchni śródziemnomorskiej, a na cheat meala wybiera… naleśniki. Nie zapomina też o suplementacji. Stosuje izolat białka, BCAA, multiwitaminę oraz spalacz tłuszczu. Ashley [...]
Naukowcy porównali różne rodzaje diet, oceniali przy tym ich skuteczność dla redukcji tkanki tłuszczowej, poprawy parametrów metabolicznych itd. Istnieje bogata literatura odnośnie wspomnianego tematu - jest on zbyt obszerny nawet na cykl artykułów. Jednak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, warto zapoznać się z wynikiem badania porównującego [...]
Tłuszcz na brzuchu, a konkretnie na boczkach jest znienawidzony przez większość pań. Boczki nie wyglądają zbyt korzystnie, kiedy chcesz włożyć obcisłą sukienkę lub spodnie typu biodrówki. Nie zawsze da się je też zamaskować odpowiednią bielizną. Przyznaj, że upychanie wystających fałdek w spodnie nie jest zbyt komfortowe. Podpowiadamy, jak szybko [...]
[...] na uzyskanie najlepszego jakościowo produktu. Zdecydowanie jednak nie jest to jedyny słuszny sposób obróbki. Pod warunkiem stosowania się do podstawowych zasad pracy w kuchni, warto stosować różnego rodzaju metody. Chociażby po to, aby zmiany nawyków żywieniowych, które wprowadzamy, stały się dla nas przyjemnością, a nie męczarnią. [...]
[...] częstotliwość wypróżnień. Dlatego nie powinnaś jeść zbyt dużo śliwek, dopóki nie dowiesz się, jak radzi sobie z nimi Twój przewód pokarmowy. Jak wykorzystać śliwki w kuchni? Możesz zjeść kilka sztuk dziennie w takiej formie, w jakiej są, lub możesz je posiekać i dodać np. do owsianki czy jogurtu. Możesz ich użyć także zamiast rodzynek do [...]
Odżywka białkowa jest elementem diety, który jest typowo przeznaczony dla osób trenujących, aby uzupełnić niedobory protein w diecie. Osoby, które nie trenują, nie potrzebują takiej podaży białka, jak osoby, które regularnie trenują, stąd zazwyczaj to osoby aktywne korzystają z tego typu preparatów. Wsparcie dla masy mięśniowej Niestety w [...]
[...] zaraz po tym, jak kończy pracę o 6 rano. Następnie po smacznym śniadaniu udaje się na trening do legendarnego Gold's Gym. Bryant dba o swoje mięśnie nie tylko na siłowni i w kuchni, ale również przy pomocy odpowiedniej suplementacji, przyjmując codziennie witaminy i 180 gramów odżywki białkowej. "Nie jem tak dużo" - powiedział. "Nigdy nie jadam [...]
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, jakie są używane w kuchni sportowców. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z piersią z kurczaka i brokułem, jako „danie idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając [...]
[...] tematem na panelu dyskusyjnym, który ma miejsce, obok ławki do wyciskania leżąc, jest to, kto, ile suplementów bierze, jakie rodzaje oraz ile to trzeba natrudzić się w kuchni, aby wszystko ładnie się zgrywało, a nasza sylwetka zaczynała się rozrastać. Podsumowanie Budowanie sylwetki to nie jest zabawa na sezon. O ile w pół roku można [...]
Każdemu z nas marzą się widoczne mięśnie brzucha, które bez wstydu będziemy mogli pokazać na plaży czy basenie. Niestety działania, które podejmujemy, nie zawsze dają pożądany efekt i szybko zniechęcamy się. Co zatem zrobić, aby nasz brzuch najpierw zrobił się płaski, a następnie imponował tzw. kaloryferem? Poznaj 5 prostych kroków, które należy [...]
[...] głowę”. My już nie możemy doczekać się dnia, w którym panowie spotykają się w ringu. Tymczasem Bjornsson ujawnił, jak przygotowuje się do zawodów strongman od strony kuchni. Islandczyk spożywa około sześciu posiłków dziennie, które mają łącznie 10 000 kalorii. Udzielając wywiadu dla portalu stuff.co.nz, podzielił się swoją dietą. Jego [...]