Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]
Z terapiami witaminowymi jest związana cała masa mitów, półprawd i niekiedy kłamstw. Wiele błędnych przekonań dotyczących witaminy C zostało utrwalonych przez dwukrotnego laureata Nagrody Nobla Linusa Paulinga. To, że ktoś jest wybitnym naukowcem, wcale nie oznacza, iż zawsze ma rację. Należy zachować szczególną ostrożność, jeśli ktoś tworzy [...]
[...] kojarzyły się ludziom z walką o przetrwanie, mogą obecnie sprawiać, że podświadomie dąży się do magazynowania energii w postaci tkanki tłuszczowej. Dobitnie pokazują to m.in. obserwacje prowadzone po II wojnie światowej w Holandii, kiedy to zakończyła się trwająca ponad pół roku tak zwana głodowa zima. Średnia wartość dziennej racji [...]
[...] jak i terapeutycznych (środki przeciwzapalne) w grypie, dzięki czemu nie jest to obecnie tak straszna choroba, jak jeszcze przed wiekiem. Dużo więcej wiadomo m.in. na temat czynników sprzyjających wystąpieniu powikłań osłabiających organizm. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że do tak wyraźnych zmian statystyk (prawie 20-krotna [...]
[...] ludzi bezkrytycznie sięga po rakotwórczy alkohol, odżywia się w sposób, który jest zachętą dla raka (cukry proste, produkty w rodzaju mleka nadmiernie stymulujące wyrzut insuliny i pobudzenie osi insulina-IGF-1). Jak działa zielona herbata? Istnieje wiele teorii na temat zielonej herbaty, jedna z popularniejszych mówi o wpływie substancji [...]
[...] życia i stanowią problem nie tylko dla danej osoby, ale również z punktu widzenia publicznej opieki zdrowotnej. Według raportu Global Burden of Disease Study z 2013 roku m.in. bóle głowy i bóle migrenowe mieszczą się w pierwszej dziesiątce czynników ograniczających sprawność w krajach rozwiniętych. Mikrobiota a układ endokannabinoidowy [...]
[...] nadrabiamy braki względem zachodniego świata, często powielając najgorsze wzorce żywieniowe. Skutkiem jest pojawienie się otyłości, upośledzonej tolerancji glukozy, insulinooporności (braku wrażliwości na insulinę w tkankach docelowych np. w mięśniach) i/lub hiperinsulinemii (podwyższonego stężenia insuliny), dyslipidemii [...]
Zaczynając przygodę z odchudzaniem, zazwyczaj zadajemy sobie pytanie, jaka aktywność fizyczna będzie najlepsza, aby szybko osiągnąć efekt. Wiele osób wybiera treningi typowo aerobowe jak bieganie, marsze czy jazda na rowerze. Nie brakuje też zwolenników treningu na siłowni, z ciężarkami. W pewnym momencie jednak zaczynamy się zastanawiać, co jest [...]
[...] Wprowadź te elementy do swojej codzienności, a z pewnością Twoja redukcja będzie bardziej uporządkowana i skuteczna. Źródła: Healthy Weight | Diabetes | CDC 10 behaviors for healthy weight loss - Harvard Health The Mayo Clinic Diet: A weight-loss program for life - Mayo Clinic High-intensity sweeteners and energy balance - PubMed (nih.gov)
[...] doi:10.4103/1947-2714.132935 Hoekstra, S. P., Bishop, N. C., Faulkner, S. H., Bailey, S. J., & Leicht, C. A. (2018). Acute and chronic effects of hot water immersion on inflammation and metabolism in sedentary, overweight adults. Journal of applied physiology (Bethesda, Md. : 1985), 125(6), 2008–2018. [...]
Kiedy celem jest zrzucenie kilku kilogramów, należy opracować rozsądny plan. Właściwa dieta, trening, suplementacja i nastawienie na długotrwałą pracę. Wiele osób wybiera jednak drogę na skróty, sięgając po kosztowne i wątpliwe w aspekcie zdrowotnym kuracje, albo drakońskie diety, myśląc, że jak trochę pogłodują, to szybko schudną i będzie „po [...]
[...] substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, skala ta miała służyć jako narzędzie umożliwiające obiektywne porównanie zdolności różnych [...]
[...] że wyższe spożycie jaj może zmniejszać ryzyko udaru… Jak więc podchodzić do konsumpcji jaj w świetle dostępnych danych? Czy aby na pewno “mit” obalono? Na internetowych forach, blogach i we wpisach pojawiających się w serwisach społecznościowych można spotkać się z twierdzeniami, iż “dawno temu już obalono mit mówiący, że [...]
[...] często we wrześniu i październiku. Aby uzyskać zadowalające efekty, musisz trenować bez dłuższych przerw, często wiele lat. Ale to pewnie już wiesz. W artykule przytoczę inne możliwe przyczyny, które utrudniają lub uniemożliwiają, osiągniecie rezultatów. SAA pozwalają także na szybsze pokonywanie barier ciężarów, co bez farmakologii może [...]
Każdy posiłek, który spożywamy, ma wpływ na nasz organizm. Poza proteinami, węglowodanami i tłuszczami w naszym pożywieniu występują również witaminy, minerały, antyoksydanty oraz masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, [...]
[...] sławę, a na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej zdrowych produktów. Co więcej, spożywanie wyłącznie gotowych posiłków w proszku wiąże się z dużym niedoborem witamin i minerałów, pogorszonym stanem samopoczucia oraz wieloma chorobami. Nic nie zastąpi zdrowej, zbilansowanej diety, dietetyczne posiłki mogą być jedynie dodatkiem do [...]
[...] u osób mających problem z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Do głównych składników miodu należą woda i węglowodany. Cukry stanowią 95–99% suchej masy miodu, a w ich składzie dominują łatwo przyswajalne monosacharydy t.j.: fruktoza (38,2%), glukoza (31,3%) oraz disacharydy (maltoza, sacharoza i izomaltoza). Wśród węglowodanów znaleźć można również [...]
[...] elastyczności, szczególnie ścięgna udowego i dolnej części pleców, jest prosty test, który można wykonać nawet w domu. Podsumowanie Okazuje się, że temat rozciągania powinien się stawać dla nas wraz z wiekiem coraz ważniejszy. Oczywiście warto pozostać aktywnym, a regularny stretching z pewnością pomoże zachować optymalną elastyczność. [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
Każdy wie, że owoce to cenny element diety, który dostarcza witamin, składników mineralnych, błonnika i wielu substancji prozdrowotnych. Owoce cechuje niska wartość energetyczna, a zarazem wysoka wartość odżywcza. To właśnie dzięki tej właściwości wraz z warzywami i aktywnością stanowią podstawę „Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej”. [...]