[...] wycofać prawie 17,5 tony mielonego mięsa wieprzowego z Polski, w którym znaleziono 60 razy więcej antybiotyków, niż pozwalają przepisy. Osoby, które nabyły produkt, powinny zwrócić go do sklepu”. Czy jest to gra polityczna, czy może coś jest na rzeczy? Cóż, kiedyś w Polsce przebadano 16334 próbki mleka, okazało się, że nawet 22,4% próbek [...]
[...] substancje aktywne, a sięgali po nie przede wszystkim fani konopi w ogóle, nie tylko włóknistej. Z czasem potencjał kannabidiolu został odkryty na nowo. Pozyskiwanie kannabinoidów metodą ekstrakcji dwutlenkiem węgla to złoty standard w produkcji olejków CBD. Ekstrakt taki zawieszony jest w oleju z nasion konopi, które stanowią bogactwo [...]
[...] ciekawy przypadek, 22-letni kulturysta, od dwóch lat zażywający SAA, został przyjęty do szpitala po napadach toniczno-klonicznych powstałych w wyniku snu trwającego około minuty. Chociaż napad toniczno-kloniczny ustąpił samoistnie, pacjent po napadzie był zdezorientowany i agresywny, co wymagało podania midazolamu przez załogę ambulansu. [...]
[...] nowo napój izotoniczny jest wynikiem zaawansowanych badań nad optymalnym nawodnieniem i wsparciem organizmu w wysiłku. Ważnymi elementami są tu woda kokosowa oraz kompleks aminokwasów, jednak warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka ważnych składników, które mogą poprawić wydolność zarówno na ciężkich treningach, jak i w upalne dni, a także [...]
[...] przyczyną pogorszenia stanu samopoczucia, naszego wyglądu, jak również licznych, mniej lub bardziej, poważnych chorób, takich jak otyłość czy cukrzyca. Imbir Tak jak kurkumina, imbir jako naturalna substancja ma również przeciwzapalne działanie inhibicyjne przeciw enzymowi COX-2. Jak wskazują badania, regularne spożywanie imbiru zmniejsza [...]
[...] Ile razy w tygodniu musimy go robić, jak długo, czy wogóle jest on nam potrzebny? Niektórzy twierdzą, że cardio może doprowadzić do katabolizmu mięśniowego oraz zmniejszyć intensywność budowania masy mięsniowej. Za to trening siłowy całkowicie wystarczy, aby utrzymać serce i organizm w dobrej kondycji. Co więcej, cardio zostało ostatnio [...]
W poprzednim artykule zajęliśmy się konstrukcją stacka przedtreningowego. Tym razem przedstawiamy naszą propozycję na połączenie substancji, które mają na celu wesprzeć organizm w okresie powysiłkowym. Post workout, czyli stack potreningowy to kompozycja substancji aktywnych, które są wymagane dla naszego organizmu w okresie powysiłkowym. Oznacza [...]
SAA mogą aktywować szlaki sygnałowe, uwalniać peptydy opiatowe, modulować ekspresję GABA, wpływać na receptory 5-HT1 B oraz 5-HT2 (serotonina), wpływać na obszary mózgu odpowiedzialne za depresję, stres, złość i zachowania seksualne. Zaburzenia w funkcjonowaniu układów monoaminergicznych: noradrenergicznego, dopaminergicznego, serotoninergicznego [...]
Jak wiemy, trening siłowy może powodować skrócenie włókien mięśniowych, co jest powodem ograniczenia ruchomości w stawach. Wyraźnie widać to po osobach ze sporym stażem oraz znaczną ilością tkanki mięśniowej. Stają się one mniej gibkie, a ich ruchy wymagają większej koordynacji. Przenoszenie przez barki Rozciągany obszar: obręcz barkowa. [...]
Hormon wzrostu zyskał popularność po 1985 r. gdy pojawiła się wersja powstająca przy użyciu metod inżynierii genetycznej, czyli rekombinowany ludzki hormon wzrostu (rhGH). Nie należy go mylić z hormonem wzrostu endogennym, a także pozyskiwanym ze zwłok (jak działo się do lat 80. XX wieku). Tak naprawdę, GH jest stosunkowo słaby. W meta analizie [...]
Witamina C jest jednym z najważniejszych elementów diety o znaczeniu odpornościowym. Jej działanie antyoksydacyjne sprzyja ochronie komórek i regulacji odpowiedzi komórek immunologicznych na infekcje, a jej niedobory mogą wiązać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami na tym tle. Witamina C w infekcjach gardła Witamina C w związku ze swoimi [...]
Diosmina jest jednym ze związków, które czynią owoce cytrusowe wyjątkowo wartościowym elementem codziennej diety. Należy ona do bardziej znanej grupy związków – flawonoidów. Jej właściwości badane były m.in. w kontekście funkcjonowania i ochrony układu sercowo-naczyniowego. Działanie diosminy Omawiany związek największą popularność zawdzięcza [...]
Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ brakuje nam końcowego enzymu w szlaku biosyntezy askorbinianu. Witamina C jest kofaktorem metaloenzymów niezbędnych do biosyntezy kolagenu (ma to ogromne znaczenie dla sportowców), l-karnityny, katecholamin, neuroprzekaźników i hormonów peptydowych, takich jak oksytocyna. [...]
[...] w obrębie jelita grubego) zbyt długi okres czasu. Zatwardzenia dotykają częściej kobiet, niż mężczyzn i mogą posiadać wiele przyczyn. Wyróżniamy różne rodzaje zaparć mi.in czynnościowe, które są spowodowane zaburzeniami funkcji jelit. Zaparcia nawykowe, które mają podłoże psychiczne np. dotyczą one osób, które mają problem z wypróżnianiem [...]
Wbrew opiniom wygłaszanym przez „szamanów XXI wieku” stężenie cholesterolu i cały profil lipidowy mają znaczenie dla zdrowia. To nie znaczy, że mechaniczne obniżanie cholesterolu (całkowitego) lub jego transporterów (frakcji) przynosi korzyści zdrowotne — co do tego wcale nie ma pewności. W skład profilu lipidowego wchodzi cholesterol całkowity, [...]
[...] z prac nad rolą odpowiednio wysokiej podaży białka w diecie oraz sposobami optymalnego go wykorzystania do celów zdrowotnych. Syntetyzowane są za jej pośrednictwem m.in. białka miofibrylarne, czyli takie, które biorą udział w skurczach mięśni i przy odpowiednio dużym nagromadzeniu i wsparciu układu nerwowego dają dużą siłę. Synteza nowych [...]
[...] jest z wieloma czynnikami ryzyka. Głównie pod uwagę bierze się takie elementy jak wiek, płeć i geny. Istnieją również czynniki, które zależą wyłącznie od nas samych, są to m.in. masa ciała i wykonywany zawód. Najczęściej zwyrodnieniom ulegają stawy kolanowe i właśnie w tym artykule skupimy się na wpływie nadwagi na zwyrodnienia stawów kolanowych [...]
Zaburzenia odżywiania, takie jak jadłowstręt psychiczny (anoreksja) i bulimia, definiuje się jako zaburzenia żywieniowe, które zagrażają zdrowiu i upośledzają normalne funkcjonowanie. Częstość występowania zaburzeń odżywiania w ciągu życia wynosi około 2% i jest częstsza wśród kobiet, szczególnie młodszych. Zaburzenia odżywiania prowadzą do [...]
Wahania masy ciała podczas odchudzania to dość powszechne zjawisko, o które pytają osoby redukujące. Zazwyczaj zaniepokojone są one tzw. efektem jojo, na który jesteśmy narażeni po zaprzestaniu trzymania się diety. Jednak nie jest to takie proste, gdyż wahania wagi pojawiają się nawet na wyraźnym deficycie kalorycznym. Skoro jemy mniej, niż [...]
[...] przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można suszyć w piekarniku? Jak najbardziej. Nadaje się do tego każdy gatunek, ale najlepsze są te o lekko kwaskowatym [...]