[...] powstają mutageny i karcynogeny (heterocykliczne aminy i policykliczne węglowodory aromatyczne)” „Żelazo zawarte w czerwonym mięsie (hemowe) może w okrężnicy generować wolne rodniki uszkadzające DNA” „Substancje używane do obróbki mięsa (azotany lub azotyny i sól) przyczyniają się do tworzenia nitrozoamin uszkadzających DNA” Jeżeli to nie [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] 11.2014 – „Odżywianie prozdrowotne. Cz. I. Wolne rodniki tlenowe a metabolizm komórkowy.” http://www.aptekarzpolski.pl/2014/11/11-2014-odzywianie-prozdrowotne-cz-i-wolne-rodniki-tlenowe-a-metabolizm-komorkowy/ Hillstrom RJ1, Yacapin-Ammons AK, Lynch SM. „Vitamin C inhibits lipid oxidation in human [...]
[...] się, że w etiopatogenezie osteoporozy u mężczyzn większą rolę odgrywają estrogeny niż androgeny. U pacjentów z niewielką masą tkanki kostnej stwierdza się niskie stężenia wolnego 17b—estradiolu. Ponadto wykazano dodatnią korelację między stężeniami estrogenów a gęstością mineralną kości”. Choroba zwyrodnieniowa stawów w 80% występowała u [...]
[...] placebo Badani dostali dwie pigułki (500 mg witaminy C oraz 117 mg witaminy E) 1-3 h przed każdym treningiem oraz dwie pigułki godzinę po zakończeniu treningu. W dni wolne spożywali 2 pigułki rano oraz 2 wieczorem. W ciągu 10 tygodni badani trenowali intensywnie 4x w tygodniu, pobrano próbki mięśni, oszacowano wzrost siły oraz maksymalną [...]
[...] punktu pierwszego – świat jest wyjątkowo nieprzyjaznym miejscem. Liczne choroby powodują: oddychanie, promieniowanie słoneczne, kontakt z patogenami. Oddychanie (wolne rodniki, reaktywne formy tlenu) wywołuje starzenie się, nowotwory; ekspozycja na promienie słoneczne (UV) starzenie się, mutacje, nowotwory. Patogeny (bakterie, wirusy, [...]
[...] być ona dostarczana na bieżąco z pożywieniem. Witamina C, jako antyoksydant Silne właściwości przeciwutleniające witaminy C są dobrze udokumentowane - „wymiata” wolne rodniki i inne reaktywne formy tlenu i azotu, ma możliwość regeneracji innych antyoksydantów. W ten sposób chroni biomolekuły, takie jak lipidy i DNA, przed stresem [...]
[...] jest związane z TBG, prealbuminami i albuminami aż w 99%. Tylko wolna tyroksyna jest aktywna metabolicznie. Należy pamiętać, iż ostatecznie „efekty biologiczne wywołują wolne frakcje hormonów tarczycy w surowicy krwi, które stanowią tylko niewielki odsetek ich stężeń - 0,025% całkowitej T4 i 0,35% całkowitej T3.” Znane są liczne przykłady [...]
[...] potencjału redox - powiązano to zjawisko z nowotworami, schorzeniami neurodegeneracyjnymi czy chorobami o etiologii wirusowej, toksycznej lub zapalnej. Ale co mają wspólnego wolne rodniki, IGF-1, geny? No właśnie. Okazuje się, iż szlak sygnałowy związany z insuliną i IGF-1, aktywuje kinazę 3-fosfatydyloinozytolu (PI3K) oraz kinazę Akt. [...]
[...] piersiową, przy uginaniach ruch opuszczania ciężaru). Stosuje się obciążenie 15-20% większe od maksymalnego (które możemy podnieść samodzielnie). Tempo opuszczania ma być powolne (3-5 sekund). Trening tego typu powinien być realizowany niezbyt często (raz na 2-3 miesiące). Powtórzenia negatywne towarzyszą „tradycyjnym”. 2. Po okresie ćwiczeń z [...]
Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]
Starzenie się związane z upośledzeniem funkcji poznawczych to poważny problem zdrowia publicznego, wpływający na około 50% osób w wieku 60 lat i starszych na całym świecie. W wieku 80 lat około jednej na osiem osób dotyka demencja. Wciąż poszukiwane są skuteczne strategie wczesnej diagnostyki i leczenia. Potrzebne są również nowe podejścia [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
[...] zastępcza (ETZ, estrogen replacement therapy) z użyciem 2 mg dziennie zmikronizowanego E2 podawanego doustnie powoduje podwyższenie stężenia SHBG o 160% oraz obniżenie wolnego T o około 42%. Tego działania ubocznego nie wykazuje estrogenna substytucja transdermalna. A to znaczy, że taka terapia może znacząco wpłynąć na ilość aktywnych [...]
Kofeina (synonimy: metylteobromina, teina, guaranina,1,3,7-trimety-lo-3,7-dihydro-1H-puryno-2,6-dion, 1,3,7-trimetyloksantyna, 7-metyloteofilin) jest jedną z najczęściej używanych substancji ergogenicznych. Alkaloid jest spotykany w kawie, herbacie, kakao, napojach energetycznych i słodzonych (np. cola) oraz suplementach diety („spalaczach [...]
[...] będzie opierało się m.in. na tym mechanizmie. Wrócę do tego nieco później. Dlaczego nasz organizm musi walczyć z wolnymi rodnikami? To nie jest tak, że wszystkie wolne rodniki są złe. Ale zanim przejdę do rozwinięcia tej myśli - dosłownie hasłowo o tym, czym są wolne rodniki. Posługując się najprostszym przekazem, wolne rodniki to [...]
„Diety detoksykacyjne” są ostatecznym przejawem obsesji na punkcie „czystego jedzenia”. Ustalmy na początku, iż „detoksykacja” zdaniem osób, które mają o tym pojęcie (np. lekarzy) polega głównie na niedostarczaniu do organizmu kolejnych toksyn. Niestety, jesteśmy otoczeni wieloma szkodliwymi związkami, wiele z nich akumuluje się w ustroju. Ile [...]
[...] i przyłączania do receptorów postsynaptycznych w czasie pobudzenia włókien, ilością tryptofanu; szybkość syntezy serotoniny w mózgu jest regulowana przez transport wolnego tryptofanu, prekursora serotoniny, przez barierę krew-mózg. Istnieje hipoteza, że aminokwasy rozgałęzione (BCAA) łagodzą ośrodkowe zmęczenie, konkurując z tryptofanem [...]
[...] jesienno-zimowym. Drugą natomiast myślą najczęściej jest słynne działanie antyoksydacyjne witaminy C, czyli przeciwdziałające nadmiernemu uszkodzeniu komórek ciała przez wolne rodniki, które powstają w dużej ilości między innymi w wyniku treningów. Choć oczywiście nie tylko… Z czynników zewnętrznych mających wpływ na nadmierne wydzielanie [...]
Prowadząc zdrowy styl życia, liczymy na to, że spowolnimy proces starzenia organizmu, a to ostatecznie doprowadzi do długiego i zdrowego życia. Rodzi się jednak pytanie, ile tak naprawdę mamy kontroli nad procesem starzenia się? Chociaż nie można zatrzymać procesu starzenia się, istnieją dowody na to, że można spowolnić ten proces. Podsumowując [...]