[...] witaminy A C E , glutaminian itp ... w organizmie wciaz dzieją sie procesy powodujące powstawanie wolnych rodników (np jakies tam reakcje tłuszczy ... nie pamietam jakie) a wolne rodniki to potencjalne uszkodzenie inf genetycznej .... + to co reszta pisze a co do elektrowni u ruskich to nie wiem czy to czasem nie jakies CHŁONIAKI powstawały [...]
[...] odpornościowy, sercowo-naczyniowy, nerwowy oraz pomaga zachować prawidłową przemianę materii. Maxivit jest również źródłem antyoksydantów, dzięki którym możemy unieczynniać wolne rodniki i zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości witamin i składników minerałów warunkuje prawidłowy przebieg [...]
[...] w zgodzie z prawem sportowym, nie niesie zagrożenia, ale daje wymierny pożytek dla zdrowia, l tylko rozwija muskulaturę, również wzmacnia odporność na choroby, eliminuje wolne rodniki i wydłuża czas życia (u zwierząt laboratoryjnych aż o 60%). BV 159 frakcji WPI daje też wymierną oszczędność w konsumpcji białek, jeżeli WPI potraktować, jako [...]
bo gdy podgrzewasz tluszcz nienasycony (oleje roslinne) to powstaja wolne rodniki ktore sa bardziej szkodliwe niz tluszcz nasycony (w niewielkich ilosciach tluszcze zwierzece nie zaszkodza, a do smazenia nadaja sie tylko one) Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-01-06 18:46:33
a ja slyszalam ze jak ktos sie odzywia normalnie to nie powinien tego łykac, nadmiar wit B czy C wyszczasz, tamtego niby nie i potem jak przyjmujesz to masz za duze dawki i zamiast niszczyc wolne rodniki to same moga przyczyniac sie do ich tworzenia nie mowie ze masz ich nie kupowac Zmieniony przez - oska5 w dniu 2007-02-11 15:57:10
[...] poprzez wiązanie najbardziej reaktywnych chemicznie form O2 (są one szkodliwe) i neutralizację ich działania (wzmocnienie mechanizmoow obronnych organizmu). Innymi słowy wolne rodniki powodują niszczenie komórek i upośledzenie systemu odpornościowego. Możesz zakoopić sobie np. ACE Rolę Hi Tecu. 4. To dobrze. 5. Magnez - 10mg/1kg wagi ciała [...]
[...] warto również uwzględnić karnitynę jako korzystny czynnik antyoksydacyjny. L- Karnityna zmniejsza aktywnośc oskydazy ksantynowej - enzymu silnie generującego wolne rodniki po zaczeprnięciu długo tlenowego (we wspomnianych biegach waha sie on na poziomie 50-70%) oraz wzmaga aktywność natutalnych enzymów antyutleniających. [...]
[...] opisywane wcześnie , ecdysteron nie tworzy negatywnych efektów na funkcjonowaniu ciała . Działanie nie jest takie jak w sterydach anabolicznych i chroni wątrobę, niszczy wolne rodniki .Jes także o wiele bezpieczniejszy niż steryd anaboliczny ,do tego może mieć jeszcze szersze spektrum działania i może polepszyć wytrzymałość w krótkim czasie. [...]
[...] mówiłem... A teraz na poważnie: Odporność organizmu to bardzo szerokie pojęcie. GENERALNIE można rzecz ująć w ten sposób: za nadmierne utlenianie tkanek odpowiedzialne są wolne rodniki, znajdujące się w pokarmie i powstające wskótek przemian metabolicznych. Do efektywnych przeciwutleniaczy należą witaminy: A,E oraz C. Ta ostatnia jest [...]
faftaq pisałes, że nie jest najważniejsze picie od razu szejka po odłożeniu sztangi. też o tym ostatnio czytałem i założyłem nawet temat. Mowili w tym arcie, żeby poczekać z szejkiem 15 minut bo kortyzol usuwa wolne rodniki powstałe w czasie treningu. Uważasz, że warto tak robić? Ten szejk u mnie to węgle, białko i kilka gram leucyny.
serce tez uszkadzaja ...mysle ze ta teoria jest troche przesadzona... zeby uszkodzic miesnie sie trenuje a nie czeka az wolne rodniki zrobia swoje... gdybym chcial wolnych rodnikoow to bym sobie kupil bar tlenowy ale to moja teoria
Tutaj masz trochę bardziej rozpisane Oliwki są dobrym źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości. Zawarte w oliwkach przeciwutleniacze, neutralizują obecne w organizmie wolne rodniki i w ten sposób przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na obniżenie we krwi poziomu [...]
[...] umożliwiając sprawniejsze funkcjonowanie centralnego układu nerwowego. Wykazuje silne działanie antyutleniające, skutecznie zwalczając, szkodliwe dla naszego organizmu, wolne rodniki. Posiada właściwości lipolityczne, a tym samym pomaga redukować zapasową tkankę tłuszczową. Jest insulinotropikiem – naśladuje działanie insuliny, [...]
o rany, smaż sobie na tym smalcu. Jak za długo smażysz na oliwie to się przypala i zamiast zdrowych kwasów tłuszczowych masz wolne rodniki. Kontroluj tylko dietę, żeby ilość nasyconych nie przekraczała 20% dziennego sporzycia tłuszczy
antyoksydanty w skrocie zmniejszaja uszkodzenia wywolane przez wolne rodniki spowodowane cwiczeniami o wysokiej intensywnosci poleca je sie brac odrazu po treningu antyoksydanem jest np.: wit.c lub e,omega 3 najbardziej polecam jednak Radox Syntraxu kosztuje jakos ok.100zl jak dobrze pamietam Zmieniony przez - DaroNigga w dniu 2006-09-16 15:55:20
[...] zapamiętywanie i skupienie, aż 250 mg ekstraktu, w tym standaryzacja na 125 mg bakozydów w jednej tabletce, bardzo dobry antyoksydant pomagający usuwać z naszego organizmu wolne rodniki, które są istotnym czynnikiem determinującym powstawanie stanów zapalnych i powstawanie nowotworów, regeneruje zmęczony ośrodkowy układ nerwowy, który wraz z [...]
[...] zapamiętywanie i skupienie, aż 250 mg ekstraktu, w tym standaryzacja na 125 mg bakozydów w jednej tabletce, bardzo dobry antyoksydant pomagający usuwać z naszego organizmu wolne rodniki, które są istotnym czynnikiem determinującym powstawanie stanów zapalnych i powstawanie nowotworów, regeneruje zmęczony ośrodkowy układ nerwowy, który wraz z [...]
[...] Stymuluje ona aktywność dysmutazy ponadtlenkowej (enzymu przeciwutleniającego) dzięki czemu ogranicza ilość uszkodzeń DNA i błony komórkowej wyrządzonych przez wolne rodniki, reaktywne formy tlenu i metale przejściowe. Przekłada się to na poprawę ogólnej tzw. bariery antyoksydacyjnej. Acetylokarnitynie przypisuje się także zdolność [...]
Teoretycznie tak!... Podnosi poziom cAMP, więc sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej i rozwojowi masy mięśniowej. Nieraz pojawia się w stackach termogenicznych. Eliminuje wolne rodniki, więc powinien ograniczać katabolizm. Nie sądzę, aby dał wiele jako pojedynczy suplement, ale na pewno wzmocni efektywność supli termogenicznych. Można np. dołożyć [...]
dyskusja chyba już dawno wygasła ale myślę, że mogę pomóc w rozwiązaniu zagadki Jak zapewne wiecie wszystko to co zjemy ulega strawieniu (biochemicznie jest to hydroliza) do substancji prostszych, które są następnie wchłaniane do krwioobiegu i rozprowadzane do każdej żywej komórki. Komórki wydobywają z tych prostych substancji energię w szlakach [...]