Przez dziesięciolecia specjaliści oraz osoby interesujące się kwestiami dietetycznymi próbowali znaleźć odpowiedź, która dieta jest najlepsza dla zdrowia i dla sylwetki. Dieta niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, a może wegetariańska? Podsumowanie Kiedy usłyszysz od kogoś, że zna najlepszą dietę na świecie, zapytaj go: "dla kogo?" Nie ma jednej, [...]
Katar większości z nas kojarzy się głównie z przeziębieniem albo alergią. Zdarza się jednak, że rozpoczynając trening, musimy się bardziej skupiać na strumieniu kapiącym z nosa i poszukiwaniem chusteczek higienicznych, aniżeli na samym treningu. Każdy, kto tego doświadcza, z pewnością na samą myśl czuje irytację. Podsumowanie Katar pojawiający [...]
Znacznie podwyższone stężenie kinazy kreatynowej może być wyznacznikiem rozpadu mięśni szkieletowych (Rabdomioliza) np. po zbyt ciężkim treningu. Znacznikiem rabdomiolizy jest poziom CPK, czyli enzymu (kinazy kreatynowej CK lub CPK) występującego głównie w mięśniach, sercu, mózgu. Podwyższony poziom CPK świadczy o uszkodzeniu mięśni. Normalna, [...]
Odkrycie roli witaminy D w procesach fizjologicznych oraz patologicznych stworzyło duże odgałęzienie w dziedzinie badań nad dietetyką, oraz suplementacją. Wykazano, że stanowi ona czynnik o pozytywnym, wielokierunkowym działaniu wobec m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy chorób nowotworowych. Ponadto w publikacjach [...]
Niezwykle często spotykamy się z pojęciami takimi jak: cukrzyca, cukrzyca typu 2, insulinooporność. Wszystkie te trzy pojęcia łączy wiele wspólnego, jednak pierwszymi skojarzeniami związanymi z nimi są dwa słowa: glukoza i insulina. Spróbujmy rozwikłać nieco te zagadnienia i pokazać, jak łączą się ze zdrowiem. Co powinno wzbudzić Twoją czujność? [...]
[...] tym, że starzejąca się populacja fibroblastów zaprzestaje produkcji tych białek. Otóż już dawno prowadzone badania dowiodły kluczowego znaczenia dostarczanej z zewnątrz proliny dla efektywności zadań życiowych pełnionych przez fibroblasty ludzkiej skóry (Tan, 1983). Gdy naukowcy zablokowali fibroblastom ludzkiej skóry możliwość pobierania [...]
[...] ketogeniczną, charakteryzuje się zwiększonym wykorzystaniem kwasów tłuszczowych, jako głównego źródła energii do funkcjonowania naszego ciała, ale także przeprowadzania treningów. W powszechnej świadomości utarło się, że musi zawierać głównie nasycone kwasy tłuszczowe pochodzące np. z jajek, nabiału oraz mięsa. Te produkty budzą jednak opór i [...]
[...] bierze udział w biochemicznym procesie krzepnięcia krwi i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Jest również niezbędny do przyswajania witaminy B w diecie. Zalecana dzienna ilość (RDA) dla osoby dorosłej wynosi 800–1200 mg. Wapń - waga i metabolizm Naukowcy chcieli zbadać, jaki wpływ ma wapń na przybieranie na [...]
Nowotwory są plagą, która występowała zawsze, ale z różnym nasileniem. Współcześnie choroby nowotworowe co roku eliminują na świecie ok. 10 mln osób. Styl życia, złe wybory żywieniowe (produkty wysokoprzetworzone i indukujące stan zapalny), otyłość, sięganie po papierosy i alkohol mają ogromne znaczenie dla występowania raka. Z niewiadomych [...]
Dieta zarówno młodych sportowców, jak i dzieci mniej aktywnych fizycznie, poza tym, że powinna być zdrowa i prawidłowo zbilansowana, to musi jeszcze zapewniać pewne walory smakowe. Otóż nawet najlepiej skomponowana pod względem zawartości substancji odżywczych dieta nie przyniesie oczekiwanych efektów, jeśli przez brak smakowitości potraw posiłki [...]
Kreatyna należy do najchętniej wykorzystywanych środków, szczególnie w dyscyplinach bazujących na sile, mocy i wytrzymałości lokalnej mięśni. Ze względu na zwiększanie zapasów materiałów energetycznych w mięśniach (fosfokreatyny) i regenerację ATP, kreatyna pozwala na dłuższą pracę z wysoką intensywnością, co z pewnością doceniają sprinterzy, [...]
Ginekomastia to przerost męskich gruczołów piersiowych. Dla mężczyzn, a szczególnie sportowców z dyscyplin sylwetkowych, to niezwykle poważny problem estetyczny. Za przerost gruczołów piersiowych odpowiadają żeńskie hormony płciowe – estrogeny. Problem w tym, że estrogeny są dosyć szeroko rozpowszechnione w pokarmach pochodzenia roślinnego, [...]
O zielonej herbacie (Camellia sinensis L.) powiedziano i napisano już wiele, ale moim zdaniem ciągle za mało. W 2020 na jej temat pojawiło się w bazie danych Google ponad 61 tys. tekstów, w 2021 r. ponad 51 tys. artykułów, w 2022 r. ponad 31 tys. Najwyraźniej zielona herbata ma w sobie „coś”. Od dawna jest składnikiem wielu preparatów i nie stało [...]
[...] Stwierdzono, że Ashwagandha przynosi obiecujące wyniki w leczeniu bezsenności i przywracaniu właściwych rytmów okołodobowych. Jednak każda osoba cierpiąca na bezsenność inaczej reaguje na różne stężenia witanolidów w suplementach z zawartością Ashwagandhy. Do badania wybrano łącznie 132 uczestników w wieku od 18 do 50 lat, cierpiących na [...]
[...] olejową. Obecnie stosowany przez sportowców synthol składa się z 85% oleju (z reguły olej o średniej długości łańcuchach MTC, ponieważ daje on najlepsze efekty), 7,5% lidokainy (środek przeciwbólowy) i 7,5% alkoholu benzylowego (do sterylizacji mieszanki). Synthol - jakie jest ryzyko? https://www.youtube.com/watch?v=Ytv3fKmbebA Film: ofiara [...]
[...] skutki, które przyczyniają się do wystąpienia choroby wrzodowej. Wspomniana choroba jest obarczona ryzykiem powikłań groźnych dla życia (krwotok, perforacja). Sportowcy powinni unikać palenia tytoniu ze względu na negatywny wpływ na wydolność, funkcjonowanie płuc i dostarczanie tlenu do tkanek. Niestety, podobnie jak o alkoholu etylowym, na [...]
[...] a jedno opakowanie placebo zawierało 25 g węglowodanów zamiast białka. Każdy uczestnik spożywał suplement białka serwatki lub placebo 3 razy dziennie: rano, po treningu i wieczorem. Wszystkie proszki były aromatyzowane czekoladą w celu zamaskowania ich zawartości i były dostarczane w nieoznaczonych opakowaniach, aby uczestnicy badania [...]
Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, wyróżnia się na tle innych witamin ze względu na kilka charakterystycznych cech. Istotności dodaje jej fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie może jej magazynować w dużych ilościach, przez co musi regularnie być spożywana. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest jej silne [...]
[...] w ramach aromaterapii) może potencjalnie wyostrzyć pamięć, koncentrację i poprawić dobre samopoczucie. Tak więc, gdy następnym razem będziesz mieć ochotę na coś bez kofeiny, co jednocześnie usprawni pracę Twojego mózgu, wówczas rozważ herbatę z rozmarynu, a jest duża szansa, że zauważysz poprawę koncentracji, nastroju oraz gotowość umysłu do [...]
[...] z ich konsumpcją. Zgodnie z treścią coraz głośniejszych „przykazów i zakazów” nie tylko gluten, nabiał, utwardzone tłuszcze i cukier, ale także owoce, ryby, oleje roślinne i wiele innych produktów, prędzej czy później doprowadzić mają nasz organizm do zdrowotnej ruiny. Efektem zawierzania takim plotkom może być wykształcenie niezdrowego [...]