
Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, wyróżnia się na tle innych witamin ze względu na kilka charakterystycznych cech. Istotności dodaje jej fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie może jej magazynować w dużych ilościach, przez co musi regularnie być spożywana. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest jej silne działanie antyoksydacyjne, jednak to nie jest wszystko.
Chociaż kwas askorbinowy to popularny suplement diety, to dużą popularność zyskują połączenia tego związku z ekstraktami roślinnymi, a także pod postacią innowacyjnych mikropeletek, które mogą zwiększać skuteczność suplementacji.
Funkcja antyoksydacyjna
Witamina C opisywana jest jako jeden z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy wśród substancji odżywczych, który pomaga neutralizować działanie wolnych rodników w organizmie i łagodzić ich negatywny wpływ na zdrowie. Wolne rodniki mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, takich jak choroby serca, nowotwory, a także przyspieszać starzenie się. Pojawiają się one w organizmie na przykład na skutek wdychania zanieczyszczeń powietrza, czy przy oparzeniach słonecznych, a także po spożyciu alkoholu oraz na skutek wielu innych czynników.
Funkcja budulcowa
Inną ważną, a zarazem unikalną, rolą witaminy C jest jej udział w syntezie kolagenu. Kolagen jest kluczowym składnikiem tkanki łącznej w organizmie, która stanowi strukturalne wsparcie dla skóry, naczyń krwionośnych, mięśni, chrząstek i innych tkanek. Brak wystarczającej ilości witaminy C może prowadzić do utraty elastyczności i sprężystości tkanek, co z kolei może prowadzić do zwiększonej podatności na uszkodzenia, problemów związanych z gojeniem się ran, czy funkcjonowaniem naczyń krwionośnych.
Funkcja odpornościowa
Witamina C odgrywa również istotną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Pomaga w produkcji i funkcjonowaniu białych krwinek, które są kluczowe dla zwalczania infekcji i chorób. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym witamina C działa jako modulator układu odpornościowego, sprzyjając prewencji infekcji i niektórych chorób związanych ze starzeniem się organizmu, czy złym stylem życia.
Funkcje metaboliczne
Warto też zwrócić uwagę na fakt, że witamina C bierze udział w wielu procesach metabolicznych organizmu. Dobrym na to przykładem jest fakt, że jest ona zaangażowana w syntezę karnityny, która jest niezbędna do metabolizmu tłuszczów. Witamina C wpływa również na produkcję hormonów, w tym hormonów steroidowych i może wspierać organizm w budowaniu odporności na stres. Ponadto kwas askorbinowy wspomaga absorpcję żelaza z pożywienia, przez co wpływa na stan odżywienia i dotlenienie tkanek.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C
Jedną z najważniejszych sytuacji, w których organizm potrzebuje więcej witaminy C, jest okres wzmożonej zachorowalności na infekcje górnych dróg oddechowych. Okresy te przypadają na miesiące, w których dostępność świeżych produktów spożywczych bogatych w kwas askorbinowy jest najmniejsza. Kwas askorbinowy przydatny może być również podczas rekonwalescencji po różnego rodzaju chorobach.
Kolejną przesłanką do zwiększenia poziomu konsumpcji witaminy C jest silny i długotrwały stres, zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Powoduje on wzrost stresu oksydacyjnego, który przy kiepskiej diecie i niehigienicznym stylu życia zagraża zdrowiu. Jako że witamina C jest antyoksydantem i sprzyja regulacji hormonalnej, może być przydatna między innymi w przygotowaniach do zawodów sportowych, czy przy nadmiernym obciążeniu pracą umysłową.
Niezwykle istotne jest zwiększenie zawartości witaminy C w diecie również u osób palących papierosy i wyroby tytoniowe. Jest to jeden z najsilniejszych czynników zaburzających potencjał antyoksydacyjny organizmu. Osoby palące mogą mieć nawet kilkukrotnie większe zapotrzebowanie na witaminę C.
Wrażliwość witaminy C
Obróbka termiczna oraz przechowywanie przetworzonych pokarmów prowadzą do stopniowego zubożenia zasobów witaminy C w danym produkcie. Kwas askorbinowy jest bowiem podatny na degradację w kontakcie z powietrzem, światłem i wysoką temperaturą. Między innymi dlatego stosowanie diety typu zachodniego stwarza zagrożenie niedoborami.
Istnieją jednak czynniki, które w połączeniu z witaminą C mogą ją chronić przed zbyt szybkim utlenieniem lub wydaleniem. Na przykład, dodanie ekstraktu z gorzkiej pomarańczy wspiera stopniowe wchłanianie witaminy C oraz optymalizuje jej działanie antyoksydacyjne. Związki te naturalnie występują obok siebie i pokrywają się niektóre ich funkcje.
Co dają bioflawonoidy?
Bioflawonoidy obecne w ekstrakcie z gorzkiej pomarańczy mają korzystny wpływ na zdrowie naczyń krwionośnych. Pomagają utrzymać elastyczność naczyń krwionośnych, zapewniają zdrowy przepływ krwi i zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Synefryna, alkaloid naturalnie występujący w gorzkiej pomarańczy, działa pobudzająco na układ nerwowy i pośrednio również wspiera krążenie. Może wpływać na procesy metaboliczne, takie jak termogeneza i lipoliza, przez co korzystna jest z punktu widzenia redukcji masy ciała. Właściwości przeciwzapalne związków z ekstraktu z gorzkiej pomarańczy mogą również brać udział w prewencji licznych schorzeń o podłożu zapalnym, takich jak miażdżyca.
Sposobem na obejście wysokiej wrażliwości witaminy C, który wykorzystano w nowym preparacie VITAMIN C SLOW RELEASE, jest dodatek 24 mg ekstraktu na każde 500 mg witaminy C w kapsułce.
Dlaczego VITAMIN C SLOW RELEASE?
Okres półtrwania witaminy C, czyli czas, w którym połowa spożytej witaminy C zostaje wyeliminowana z organizmu, wynosi około 2-3 godzin. Oznacza to, że po spożyciu witaminy C jej poziom w organizmie zaczyna stopniowo maleć i po około 2-3 godzinach zostaje zmniejszony o połowę. Jest to kolejny problem, obok wysokiej wrażliwości, który postanowili rozwiązać producenci suplementów diety.
W VITAMIN C SLOW RELEASE witamina C jest zamknięta w mikroskopijnych kapsułkach tzw. mikropeletkach, które rozpuszczają się powoli i chronią przed gwałtownym wzrostem stężenia substancji aktywnej w organizmie, a następnie przed szybkim jego spadkiem. Kapsułki chronią witaminę C przed szybkim rozpuszczeniem w żołądku i umożliwiają stopniowe uwalnianie substancji czynnej w przewodzie pokarmowym.
Z produktem mikropeletkowanym, który zawiera ekstrakt z gorzkiej pomarańczy nie trzeba już pamiętać o kilkukrotnym stosowaniu w ciągu dnia. 1 – 2 kapsułki dziennie zaspokoją zapotrzebowanie nawet najbardziej wymagających organizmów.
Źródło:
Comunian, T., Babazadeh, A., Rehman, A., Shaddel, R., Akbari-Alavijeh, S., Boostani, S., & Jafari, S. M. (2022). Protection and controlled release of vitamin C by different micro/nanocarriers. Critical reviews in food science and nutrition, 62(12), 3301–3322. https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1865258
