Z badań wiemy już, że suplementacja wapniem i witaminą D3 przez 12 tygodni zwiększyła utratę tkanki tłuszczowej i trzewnej u osób spożywających bardzo mało wapnia podczas stosowania diety restrykcyjnej, związanej z ograniczaniem podaży energii. Niedobór witaminy D jest związany z występowaniem złamań (jest istotna dla zdrowia kości), uogólnionego [...]
[...] jest niskowęglowodanowym, wysokotłuszczowym, bogatym w białko pokarmem, który często występuje w diecie mieszkańców USA. Ser Cheddar ma dobrze scharakteryzowany profil aminokwasowy z wysoką zawartością leucyny (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu starzenia/dojrzewania, [...]
[...] dowolny produkt spożywczy, dostarcza się do organizmu mniej lub bardziej różnorodną i obfitą mieszankę związków, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Chociaż substancje z dwóch ostatnich wymienionych grup nie dostarczają bezpośrednio energii, to niezbędne są do przeprowadzania przemian [...]
[...] strony stoją osoby, które nie wyobrażają sobie jeść kilku porcji owoców i warzyw dziennie, natomiast z drugiej są ci, którzy wręcz boją się najmniejszej przekąski. Aby zminimalizować negatywny wpływ słodkich preferencji smakowych na skład masy ciała i jednocześnie wyrzuty sumienia zaprojektowano nowe ciastka bez dodatku cukru oraz oleju [...]
[...] nasycone i / lub tłuszcze trans jest obecnie wiele. Dotyczy to zarówno gotowych produktów, jak i półproduktów, które dodawać można do deserów, ciast, lodów czy naleśników i innych potraw na słodko. Dobrym przykładem produktu, który jest doskonałym dodatkiem do dań i przekąsek, a jednocześnie może być spożywany jako deser sam w sobie, jest krem o [...]
Z roku na rok rosną bazy danych dotyczące częstotliwości zachorowań na różne schorzenia zagrażające życiu. Równolegle do zbierania tych informacji odbywają się próby odnalezienia pewnych czynników zarówno wspierających, jak i osłabiających organizm w walce o zdrowie. Do czynników, które przykuwają dużą uwagę naukowców, zaliczyć można m.in. sposób [...]
[...] mogą być nowym ulubieńcem smakoszy słodyczy. Ciastka kakaowo-kokosowe Kakaowe ciasteczka MAGIC CARDS o smaku kokosowym pokryte są kremem z wiórkami kokosowymi oraz przypominającą lukier, jednak bez cukru, polewą. Dodawane mogą być do deserów i potraw na słodko, a także spożywane osobno. Spośród innych ciastek wyróżnia je smak, gdyż łączą [...]
[...] jeden z nich. Badanie naukowe - peptydy kolagenowe a regeneracja 24 mężczyzn spożywało 20 g peptydów kolagenowych 7 dni przed testem wysiłkowym oraz 2 dni po zakończeniu treningu. Druga grupa spożywała placebo. Po 7 dniach suplementacji kolagenem każdy z panów wykonał 150 skoków, w celu wywołania uszkodzeń mięśni (zadanie imituje trening siłowy i [...]
[...] więcej organizm musi się „napracować” nad ich wchłanianiem przed wykorzystaniem do specyficznych funkcji biologicznych. MCT to średniołańcuchowe triglicerydy (ang. medium-chain triglycerides), które zawierają od 6 do 12 atomów węgla. Do MCT zalicza się kwasy kapronowy (6 atomów), kaprylowy (8), kaprynowy (10) oraz laurynowy (12). Głównymi [...]
Stwierdzono, iż rozmaite preparaty hormonalne skutecznie zmniejszają ilość testosteronu wolnego i całkowitego u kobiet. A to może mieć wpływ na trening siłowy (przyrosty siły, mocy i masy mięśni), gdyż kobieta wytwarza ledwie 0,25 mg testosteronu dziennie (dla porównania mężczyzna 7-8 mg). Komentarz do badania Większą skuteczność od doustnych [...]
[...] (Brazylia), Antitriol (Hiszpania), Anatrophill (Francja) oraz Protivar. Anavar został wycofany z rynku w USA w 1989 roku, powrócił dopiero w 1995 roku pod nazwą Oxandrin, wyprodukowany przez firmę Bio-Technology General Corp. (BTG). Oxandrolone należy do jednych z najchętniej nadużywanych SAA na rynku. Dlaczego? Bo cechuje go niewielka [...]
[...] jest zjawisko stopniowego spadku ilości testosteronu z wiekiem. Niekoniecznie muszą zachodzić duże zmiany, jeśli chodzi o stężenie testosteronu całkowitego. Zupełnie inaczej przedstawia się kwestia testosteronu wolnego, nie związanego z SHBG. Badania sugerują korzystne działanie endogennego i egzogennego testosteronu na zachowanie i [...]
[...] gdy mówię im, że przyczyną bólu kolan jest biodro. Zazwyczaj, aby wspomóc swój organizm z walce z dolegliwościami, wykonują oni działania ukierunkowane na staw kolanowy (m.in. mobilizacje), podczas gdy problem leży poza nim. Działania tego typu oczywiście nie przynoszą rezultatu, a problem dalej narasta. Referencje Cambridge, Edward D.j., et [...]
[...] zdrowie. W nadmiarze staje się szkodliwa, ze względu na proporcje kwasów tłuszczowych i znikomą zawartość kwasów z grupy omega-3 (w nadmiarze szkodzi nawet woda, więc nie powinno to nikogo dziwić). Jaki skład ma oliwa z oliwek? W 100 g OO znajduje się: 73.3 g kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy); inne źródła podają, iż 68.97 g, 13.5 g kwasów [...]
[...] że zielona herbata wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwrakotwórcze, które można wykorzystać w leczeniu różnych chorób skóry. Chociaż potrzeba więcej badań klinicznych, stosowanie produktów z zieloną herbatą może mieć wpływ nie tylko na tkankę tłuszczową, ale też na zdrowie skóry. Referencje: Säntosh K. Katiyar i in. „Green Tea [...]
[...] Aby ocenić czynność nerek, oznaczono ilościowo nowe biomarkery nerek, cząsteczkę-1 uszkodzenia nerek i białko chemoatraktanta monocytów-1 (MCP-1). Mierzono również albuminy w surowicy, kreatyninę w surowicy, mocznik w surowicy, szacowany współczynnik przesączania kłębuszkowego (eGFR), białkomocz i albuminurię. Czyli zastosowano klasyczny [...]
[...] stawów, w jelitach itd.). Wyniki masa ciała spadła o 3,8% po odwodnieniu i 0,4% po pobycie w saunie, jednak z dostarczaniem wody objętość osocza spadła o 7,5% po 60 minutach i o 5,7% po 120 minutach od ekspozycji na ciepło, bez uzupełniania wody szczytowy moment siły nie różnił się, uwzględniając dane po różnych protokołach odwadniania [...]
[...] Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele korzyści. Może łagodzić skurcze, kontrolować [...]
Marskość często wywołuje zmniejszenie masy i siły mięśni, co ogranicza zdolność do wykonywania codziennych czynności i wpływa na jakość życia. Trening siłowy może zwiększyć siłę i masę mięśni u starszych i przewlekle chorych pacjentów. Badanie naukowe Naukowcy przeprowadzili randomizowane, kontrolowane badanie, aby sprawdzić, czy trening oporowy [...]
[...] produktu jest miód, który charakteryzuje się nie tylko wyjątkową słodyczą, ale również uniwersalnym zastosowaniem prozdrowotnym. Miód i jego właściwości Właściwości poza kulinarne miodu odkryte zostały już w starożytności. Już wtedy zaobserwowano, że zastosowanie go jako okładu na rany może sprzyjać procesom gojenia oraz hamowaniu rozwoju [...]