SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość

  • Leksykon suplementacji: kofeina

    Artykuł
    Suplementy

    Kofeina w świecie sportu znalazła swoje miejsce jako legalny sposób na podniesienie możliwości układu nerwowego, poprzez jego stymulowanie do większej aktywności. Zazwyczaj spotykamy ją w suplementach przedtreningowych, które mają na celu znaczne podniesienie możliwości wysiłkowych, czy też spalaczach tłuszczu, przeznaczonych do redukcji tkanki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4958 Data: 2017-07-16 13:11:37
  • Czy błonnik obniża apetyt?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czy cukrzycy. Właściwości błonnika nierozpuszczalnego Frakcja błonnika nierozpuszczalnego jest odporna na enzymy ludzkiego przewodu pokarmowego i ma neutralny wpływ na zawartość kalorii w posiłku. Jego właściwości w dużym stopniu wpływają na perystaltykę jelit, konsystencję stolca, a co za tym idzie regularność wypróżnień oraz codzienny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1188 Data: 2021-09-24 15:29:38
  • Serca, żołądki i wątróbka - czy podroby są zdrowe? 

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] niekoniecznie sięgać po nie powinny kobiety w ciąży, czy przechodzące niektóre choroby i stosujące niektóre leki. Dla kobiet w ciąży nie do końca pożądana jest tak wysoka zawartość witaminy A oraz jej wysoce aktywnej biologicznie formy, czyli retinolu. Dla osób leczących się z dny moczanowej z kolei niekorzystnie mogą zadziałać zawarte w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1311 Data: 2022-05-31 17:36:32
  • Innowacyjność na rynku spożywczym nie polega wyłącznie na znajdywaniu nowych związków nadających specyficzne właściwości smakowe czy nowych technik obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych.  Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 687 Data: 2023-03-17 11:55:02
  • Czym różni się białko serwatkowe od białka kazeinowego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Odżywki białkowe stanowią skoncentrowane źródło białka. Służą do wzbogacania diety osób trenujących w ten makroskładnik. Na rynku, dostępnych jest wiele rodzajów odżywek białkowych. Najliczniejszą grupę stanowią produkty oparte na białkach mleka. Wymienić tutaj możemy białka serwatkowe, czyli WPC (koncentrat białka serwatkowego), WPI (izolat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2678 Data: 2018-04-18 11:00:52
  • Oliwa z oliwek zapobiega cukrzycy?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Oliwa z oliwek (OO) w umiarkowanej ilości może mieć cenne działanie na zdrowie. W nadmiarze staje się szkodliwa, ze względu na proporcje kwasów tłuszczowych i znikomą zawartość kwasów z grupy omega-3 (w nadmiarze szkodzi nawet woda, więc nie powinno to nikogo dziwić). Jaki skład ma oliwa z oliwek? W 100 g OO znajduje się: 73.3 g kwasów omega-9 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1393 Data: 2019-03-27 08:51:40
  • Ashwagandha, znana również jako żeń-szeń indyjski, jest bardzo cenną rośliną o wielu właściwościach stosowaną w celu poprawy funkcji poznawczych, zmniejszenia stanu zapalnego i przeciwdziałania skutkom starzenia. Wykazano, że Withanolide A i Withaferin A pochodzące z Ashwagandhy poprawiają odporność i mają właściwości przeciwnowotworowe.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2582 Data: 2021-01-12 14:59:22
  • Sok z kiszonych ogórków - zalety i właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1726 Data: 2021-03-23 16:03:54
  • [...] genetycznymi, a także kobiety w ciąży i karmiące. Ponadto warto zwrócić uwagę na fakt, że surowe białka jaj kurzych mogą ograniczyć przyswajanie biotyny ze względu na zawartość specyficznego białka, awidyny. Biotyna naturalnie występuje m.in. w podrobach, jajach, rybach, czy nasionach słonecznika oraz migdałach. Szacuje się, że ilością [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1073 Data: 2021-12-02 13:58:21
  • [...] wysokim poziomem aktywności fizycznej zapotrzebowanie jest wyższe. W tych przypadkach dzienny zalecany poziom spożycia kształtuje się na około 200 mg i więcej. Obliczając zawartość witaminy C w swojej diecie, należy pamiętać o tym, że poddawanie źródeł tej substancji odżywczej obróbce kulinarnej (a także przechowywanie po obróbce, np. przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 972 Data: 2022-03-22 12:10:34
  • [...] czerwców kaktusowych, a wykorzystuje przede wszystkim do produkcji słodyczy.   Czy banany na pewno są wegańskie? Produktem spożywczym, który niewiele osób podejrzewa o zawartość związków pochodzenia zwierzęcego, jest banan. To popularne źródło węglowodanów i potasu rośnie tylko na terenach o specyficznym klimacie z wysokimi rocznymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1698 Data: 2022-08-29 16:48:13
  • Chyba już każdy miłośnik sportu oraz legalnych słodyczy skosztował królewsko smacznych batonów F**KING DELICIOUS Protein Bar. Dla entuzjastów tych wyjątkowych batonów mamy bardzo dobrą wiadomość. Te topowe łakocie doczekały się kolejnej odsłony w rodzinie słodyczy bez dodatku cukru. Nowe wersje smakowe ALLNUTRITION F**KING DELICIOUS SNACK BAR 40 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2717 Data: 2021-07-16 12:13:32
  • [...] najeść. Na większy głód polecam dodać trochę ryżu. Jak smakuje? Dla mnie osobiście nie ma nic wspólnego z chili con carne, jeśli chodzi o smak. Jedyna wspólna cecha to zawartość fasoli. Dodatek przypraw próbuje zbliżyć smak do oryginału, ale to wciąż nie to. Nie oznacza to jednak, że Chili sin carne Go Vege nie jest smaczny. Ot danie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2246 Data: 2022-03-13 19:11:01
  • [...] rozpadu prolaktyny wynosi 25 do 50 minut, a jej wydzielanie ma charakter raczej pulsacyjny, aniżeli ciągły. Metabolizowana jest przez wątrobę i nerki, a średnia jej zawartość w organizmach kobiet i mężczyzn szacowana jest na około 13 ng/ml i 5 ng/ml. Czym jest hiperprolaktynemia? Dzięki rozwojowi nauk o zdrowiu i medycyny, a także [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1698 Data: 2021-12-06 11:14:19
  • [...] cytruliny (grupa R-LEU) Nieco inaczej wyglądają wyniki dotyczące ilości białka kurczliwego w komórkach mięśniowych. Mniejsza ilość kaloryczna w diecie = mniejsza zawartość zgromadzonej tkanki mięśniowej, jednak wydaje się, że cytrulina była w stanie lepiej zapobiegać zmniejszeniu ilości białek kurczliwych, w porównaniu z leucyną, o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2956 Data: 2019-09-26 09:32:20
  • [...] niż u osób jedzących mięso. Przy czym naukowcy spekulują, że na intensywność zapachu ma jeszcze wpływ ilość tłuszczu w mięsie. Skąd się bierze ta różnica zapachów? Na zawartość naszych płynów ustrojowych, czy to potu, moczu czy nasienia, mają wpływ przetwarzane przez nas składniki odżywcze i uboczne produkty przemiany materii. Właśnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3875 Data: 2021-11-23 12:03:56
  • [...] ilościach, natomiast te, które oznaczono literą E, powinny raczej sporadycznie pojawiać się w jadłospisach. Za główne kryterium oceny w Nutri-Score przyjmuje się zawartość kalorii, tłuszczy nasyconych, cukrów prostych oraz soli. Wady Nutri-Score Francuski system oceniania żywności Nutri-Score budzi sprzeciw wielu specjalistów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 795 Data: 2022-06-15 20:27:10
  • Ryż brązowy - wady i zalety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czym się różni ryż brązowy od białego? Pierwsza podstawowa różnica to proces ich pozyskania. Ryż brązowy jest tylko częściowo obłuskany, dzięki czemu zawiera znacznie więcej witamin i minerałów, niż ryż biały, który jest oczyszczony. Ryż brązowy uznawany jest za doskonałe źródło węglowodanów, białka oraz błonnika. Rzeczywiście zawiera te wszystkie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5167 Data: 2018-06-09 11:26:01
  • Selen to pierwiastek, który dostarczany do organizmu jest w śladowych ilościach, jednak pełni szerokie spektrum funkcji. Źle skomponowana dieta może prowadzić do jego niedoborów, a to może ciągnąć za sobą liczne konsekwencje zdrowotne. Regularna i odpowiednio wysoka jego podaż, podobnie jak innych składników mineralnych, może zatem zapewnić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2224 Data: 2021-10-12 20:50:01
  • Czy beta-alanina jest bezpieczna?

    Artykuł
    Suplementy

    Ciągle pojawiają się informacje o „zagrożeniu ze strony kreatyny”. Ten suplement miał być niebezpieczne dla nerek, wątroby i w ogóle być źródłem wszelkiego zła. Tymczasem okazało się, że kreatyna jest na tyle przydatna, iż stosuje się ją nawet u osób w podeszłym wieku lub cierpiącym z powodu określonych schorzeń. Podsumowanie 24 tygodnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2183 Data: 2020-08-18 16:55:40