[...] kg tłuszczu. Dlaczego teoretycznie? Oczywiście ta matematyka nie działa w rzeczywistości, gdyż organizm dąży do homeostazy, obniża metabolizm spoczynkowy, zmniejsza wykorzystanie tkanki tłuszczowej, czyli optymalizuje zużycie energii. Dlatego też efektywność diet jest dużo niższa, niż pokazują teoretyczne obliczenia! Jednakże w innych badaniach [...]
[...] od początku swojej kariery. Po błędnej diagnozie okazało się, że cierpi na grzybicę w jelicie cienkim i brak równowagi bakteryjnej. Z powodu częstej antybiotykoterapii jego stan zdrowia się pogorszył. Chociaż podpisał kontrakt z ONE Championship w 2021 roku, nie mógł zawalczyć z powodu problemów jelitowych. W maju ujawnił, że cierpiał na [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
[...] regularna konsumpcja produktu nie przeznaczonego dla sportowca, czyli serwatki białkowej? Serwatka białkowa – czym jest? Serwatka to uboczny produkt, płynna substancja, która powstaje w procesie produkcji serów i kazeiny. Do wyprodukowania 1 kg sera potrzeba 10 litrów mleka. Serwatka stanowi od 85% do 90% objętości mleka zużywanego [...]
[...] FDA definiuje dodatki do żywności, jako dowolny związek dodawany do żywności i dzieli je na dwie klasy: bezpośrednią i pośrednią. Bezpośrednie dodatki do żywności to substancje dodawane do żywności w określonym celu, na przykład w celu zachowania świeżości produktu lub nadania mu smaku czy też odpowiedniej tekstury. Barwniki i sztuczne [...]
[...] w dni treningowe, mniej w dni wolne od treningu lub tam, gdzie występuje małe obciążenie. Ograniczenie wysokointensywnego wysiłku fizycznego, jeśli organizm nie jest w stanie się zregenerować. Piśmiennictwo: Kirsten S. Dorans i in. Effects of a Low-Carbohydrate Dietary Intervention on Hemoglobin A1cA Randomized Clinical Trial [...]
W poprzednim materiale opisałem, od czego zależy redukcja tkanki tłuszczowej i określiłem, czy konieczne jest wykonywanie treningu aerobowego w trakcie cyklu mającego na celu poprawę odtłuszczenia. W tym tekście odniosę się do praktycznych aspektów planowania treningu łączącego aeroby, interwały i trening siłowy. Przeciąganie lub pchanie [...]
[...] Donga E1, van Dijk M, van Dijk JG, Biermasz NR, Lammers GJ, van Kralingen KW, Corssmit EP, Romijn JA “A single night of partial sleep deprivation induces insulin resistance in multiple metabolic pathways in healthy subjects.” J Clin Endocrinol Metab. 2010 Jun;95(6):2963-8. doi: 10.1210/jc.2009-2430. Epub 2010 Apr 6. [...]
Przewlekły stan zapalny, który występuje w naszym organizmie, nie jest niczym dobrym i może prowadzić do licznych powikłań. Stany zapalne w organizmie mogą prowadzić nie tylko do chorób, złego samopoczucia czy pogorszenia naszego stanu zdrowia, ale również mają negatywny wpływ na naszą sylwetkę - prowadzą do otyłości. W poniższym artykule postaram [...]
Wykorzystanie suplementów jest niezbędnym elementem diety sportowca, który ma na celu wspomóc codzienną rutynę dietetyczną, ale i nie tylko. Głównym zadaniem produktów tego typu jest podniesienie efektywności stosowanego jadłospisu, poprzez pewne zmiany funkcjonowania metabolizmu. Wykorzystanie odpowiednio ukierunkowanej suplementacji posiada [...]
[...] do wielu informacji i badań naukowych. Omega-3 są dobre dla Twojej skóry DHA to także składnik strukturalny Twojej skóry. Odpowiada za zdrowie błon komórkowych, które stanowią dużą część skóry. Zdrowa błona komórkowa zapewnia miękką, wilgotną, elastyczną i pozbawioną zmarszczek skórę. Omega-3, a szczególnie EPA, są korzystne dla Twojej [...]
[...] jest podjęcie leczenia przyczyny choroby. Jednak czasem lekarz decyduje się również na uzupełnianie poziomu żelaza. Pamiętajmy, że o włączeniu suplementacji w przypadku stanów chorobowych decyduje wyłącznie lekarz prowadzący! Widzimy zatem, jak ważne jest dbanie o zapewnienie odpowiedniego poziomu spożycia, z diety i ew. suplementacji, [...]
[...] concurrent endurance and strength training sequence on aerobic performance and capacity. Glowacki SP, Martin SE, Maurer A, Baek W, Green JS, Crouse SF. Effects of resistance, endurance, and concurrent exercise on training outcomes in men. Gravelle BL, Blessing DL. Physiological adaptations in women concurrently training for strength and [...]
Istnieją tysiące sposobów na odchudzanie, jednak wysoką skuteczność posiadają tylko nieliczne z nich. Oto zbiór najciekawszych przykładów alternatywnego podejścia do zagadnienia. Ludzie wierzą i będą stosować podobne metody, gdyż nikogo nie kusi niewygodna prawda ani ciężka praca. Lepsze jest kultywowanie złudzeń, stwarzanie pozorów oraz szukanie [...]
Bardzo często wracają pytania nie tylko dotyczące budowania masy mięśniowej (nagle każdy młody człowiek chce być kulturystą), ale też odchudzania/redukcji tkanki tłuszczowej. Wiele osób nie chce samodzielnie rozwiązywać problemów, wolą skorzystać z porady fachowca. Problem polega na tym, iż często od takiego "fachowca" zamiast indywidualnego [...]
Wiele rodzajów pokarmów może pełnić ważną rolę w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym i ogólnej poprawie stanu zdrowia. Mogą być one szczególnie przydatne dla osób mających nadwagę, otyłość, początki syndromu metabolicznego lub cukrzycy. Ryby – źródło omega-3 Łosoś, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela są dobrym źródłem kwasów [...]
[...] koszty związane z alkoholem szacuje się na 26-32 mld złotych rocznie. Jako narkotyk, przedstawia się konopie indyjskie, których szerokie dopuszczenie do obrotu w wielu stanach w USA, wcale nie spowodowało żadnej katastrofy (tylko rekordowe wpływy do budżetu). Patologiczna sytuacja z marihuaną przypomina wylanie dziecka z kąpielą, co [...]
[...] produktów, niedoborem snu, brakiem aktywności fizycznej i nadwagą. Spirulina Spirulina to rodzaj szmaragdowoniebieskiej algi, która jest niezwykle bogata w substancje odżywcze. Wyróżnia ją przede wszystkim wysokie stężenie kwasu gamma-linolenowego (GLA). GLA to substancja, która działa przeciwzapalnie i wzmacniająco na układ [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
Wielu rodzajom raka można zapobiegać, w niektórych przypadkach naukowcy oceniają, iż może to być nawet w 60-70% zachorowań. Tylko aby profilaktyka była skuteczna, należy dysponować ugruntowaną, potwierdzoną wiedzą. Tymczasem młode kobiety często nie do końca rozumieją nawet zmian, jakim podlegają w trakcie cyklu miesiączkowego, nie znają osi [...]