Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
[...] dysk na odcinku szyjnym. No i rozpętała się z tego niezła afera. Wczoraj na Instastory, Qczaj bardzo mocno skrytykował Fit Loversów, zarzucając im brak zainteresowania stanem kobiety po wypadku. Nie wiemy kto tutaj ma rację i nie będziemy tego rozstrzygać, ale nasuwa nam się pytanie: Czy naprawdę nie dało się tego załatwić bez udziału [...]
[...] Administration on Energy Metabolism and Mitochondrial Efficiency in Humans” Gary R. Hunter, Nuala M. Byrne, Barbara A. Gower, Bovorn Sirikul Andrew P. Hills “Increased Resting Energy Expenditure after 40 Minutes of Aerobic But Not Resistance Exercise” http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/oby.2006.236/full#f R.K. Murray „Biochemia Harpera”
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
Chociaż w powszechnym mniemaniu uznajemy menopauzę za chorobę, przypadłość ta w rzeczywistości nie jest chorobą. Menopauza, nazywana wymiennie przekwitaniem lub klimakterium, jest zjawiskiem fizjologicznym. To etap w życiu kobiety, trwający zwykle od roku do dwóch lat, pomiędzy wiekiem prokreacyjnym, w którym jest ona zdolna wydawać potomstwo, a [...]
[...] dawno obalone, a nadal są chętnie powielane w Internecie. W tekście odniosę się też do często powielanych obiegowych teorii, w których niekiedy tkwi ziarnko prawdy. „Jak przestaniesz ćwiczyć, to mięśnie zamienią się w tłuszcz” W rzeczywistości tkanka mięśniowa nie ma nic wspólnego z podskórnymi zasobami tłuszczu. Tak, to prawda, niewielkie ilości [...]
Chociaż mleko i jego przetwory stanowią podstawę diety wielu ludzi na świecie, to nie każdy może lub chce po nie sięgać. Powodem może być na przykład nietolerancja laktozy albo awersja smakowa do mleka. Każdy, kto chce zapewnić sobie cenną dla organizmu dawkę aminokwasów niezbędnych, ale ma problem z produktami mlecznymi, z pewnością zainteresuje [...]
Z pewnością słyszałeś o osteoporozie. Jest to bardzo częsta choroba kości, szczególnie u kobiet. Powoduje ona osłabienie i łamliwość kości, co prowadzi do zwiększonego ryzyka złamań. I choć może się wydawać, że jest to choroba osób starszych, to warto poznać kilka dodatkowych faktów, żeby sobie uświadomić, jak szerokie grono ludzi może być na nią [...]
Często ludzie wydają się zapominać, iż istnieją nie tylko zyski, ale również koszty i ryzyko. Dotyczy to nawet treningu aerobowego i diety. Tak często powtarzam, iż „więcej nie znaczy lepiej”, że można by to hasło przenieść na koszulki. Czy są jakieś dowody na to, iż nadmiar treningu jest szkodliwy dla zdrowia? Niezliczone. Inne zaburzenia Objawy [...]
[...] – czyli o wiele cięższy niż strefa, w jakiej trenuje większość ludzi. Od zredukowania tłuszczu podskórnego i wisceralnego (tkanki aktywnej hormonalnie, sprzyjającej, stanowi zapalnemu i insulinooporności), poprzez trening aerobowy i interwałowy. Podaży, cukrów prostych. Dlaczego? Nadmiar cukrów prostych, węglowodanów z innych źródeł => [...]
Wykorzystanie kreatyny w suplementacji sportowej od lat spotyka się z ogromnym entuzjazmem. W środowisku osób trenujących kreatyna nosi miano najsilniejszego legalnego anabolika. Z tego też względu stanowi podstawę suplementacji każdego cyklu. Wysoka efektywność suplementacji w połączeniu z bezpieczeństwem działania kreatyny sprawiła, że [...]
[...] przynajmniej dwa razy w tygodniu lub suplementuj kwasy omega 3 – EPA i DHA. Utrzymuj prawidłową wagę ciała i zawartość tkanki tłuszczowej. Nadmiar tkanki tłuszczowej sprzyja stanom zapalnym, które wpływają na gorszą odpowiedź anaboliczną. Podsumowując Wraz z wiekiem zapotrzebowanie na białko zwiększa się. Jeśli zależy Ci na utrzymaniu masy [...]
Stres kojarzymy z czymś złym i szkodliwym dla zdrowia. Nie zawsze jednak tak jest. Ćwiczenia fizyczne to również rodzaj stresu, ale tak długo, jak nie jest to stres trwający przewlekle, jest to „dobry” rodzaj stresu, który prowadzi do korzystnych adaptacji. Te adaptacje sprawiają, że jesteśmy silniejsi, a skład naszego ciała zmienia się na [...]
[...] Body Composition in Women” https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1174469.pdf Edward L. Melanson, Sarah Kozey Keadle,2 Joseph E. Donnelly,3 Barry Braun,4 and Neil A. King “Resistance to exercise-induced weight loss: compensatory behavioral adaptations” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3696411/ Christian von Loeffelholz, M.D. and Andreas [...]
[...] kalorii równą wydatkowaniu. Mimo tego, że nie jestem na deficycie kalorycznym i jem zgodnie z zapotrzebowaniem, to ciągle jestem głodna. Jakie są możliwe przyczyny takiego stanu rzeczy? Jak sobie z tym radzić?" Zbyt niska ilość białka Białko pochodzące głównie z nisko przetworzonych źródeł, choć zalicza się również tutaj część odżywek [...]
[...] insulinę może rosnąć przy nieaktywności fizycznej, stosowaniu sterydów, hormonu wzrostu, stosowaniu niewłaściwej diety, utrzymywaniu nadmiarowej tkanki tłuszczowej (indukuje stan zapalny). Specyficznymi warunkami, w których rośnie oporność insulinowa, jest okres okołooperacyjny. Nieaktywność jest wymuszona, a dieta pozostawia wiele do życzenia (z [...]
[...] u otyłych stale obciążony jest układ ruchu, co często prowadzi do rozmaitych zmian degeneracyjnych stawu skokowego, kolanowego, biodrowego, kręgosłupa. Otyłość indukuje stan zapalny, który sprzyja, chociażby uszkodzeniom stawów. Otyłość sprzyja nie tylko kalectwu, ale i zwiększa ryzyko śmierci W retrospektywnym badaniu z Lille we Francji [...]
[...] we krwi) i policystyczną morfologią jajników, PCOS jest silnie związany z otyłością ulokowaną w tułowiu (tłuszcz podskórny i wisceralny) oraz insulinoopornością. Przewlekły stan zapalny o niskim nasileniu, stan związany z otyłością i cukrzycą typu 2, jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Najnowsze dowody sugerują, że stany zapalne o [...]
W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]
[...] otwarciu ładnie pachnie, posiada certyfikat ekologiczny, całkiem dobry skład Minusy: dostępność oraz cena Xucker Czekolada gorzka z ksylitolem 75% Skład: miazga kakaowa, substancja słodząca: ksylitol z Finlandii 23%; masło kakaowe, emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromat (Bourbon Wanilia). Masa kakaowa min. 75%. W 100 g tej czekolady [...]