Ostatnio zacytowałem pewnemu człowiekowi statystyki z kilku badań naukowych. Jego odpowiedzią był film stworzony nie wiadomo przez kogo, w którym występowała losowa osoba, na dodatek szafująca wziętymi z powietrza danymi. Film może być dobrym źródłem informacji, jeśli bazuje na ugruntowanej wiedzy. Wystarczy wkleić do niego źródła i ocena [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
[...] posypać szczypiorkiem. Smacznego! Podsumowanie Grzyby, jak wiadomo, są nieodłącznym elementem diety praktycznie każdego. Kosztujemy potraw z nimi, chociażby od święta, kuchnia bez nich praktycznie nie istnieje. Jak widać, są bardzo bogate w witaminy oraz minerały, dlatego powinniśmy po nie sięgać częściej. Przygotować je można na wiele [...]
[...] diety Polaka. Mało kto wie, że ziemniaki posiadają wiele cennych właściwości. Zawierają sporo witamin oraz minerałów i mogą być bardzo uniwersalnym składnikiem w polskiej kuchni. Wartości odżywcze 100 g ziemniaków dostarczy 76 kcal, w tym: 2 g białka 0,1 g tłuszczu 17 g węglowodanów 2,2 g błonnika Witaminy: 2 IU witaminy A 0,01 mg witaminy E [...]
[...] się szaszłyki, bywa farszem do tortilli czy pierogów. W smaku jest bardzo delikatna i soczysta, jest najbardziej znanym kawałkiem mięsa i najczęściej używanym w polskiej kuchni. Zawiera sporo witaminy A, ale też nieco E i C. Ponadto bogata jest w witaminy z grupy B oraz potas, fosfor, magnez, sód, wapń i pewną ilość żelaza oraz cynku. Jest [...]
[...] podwyższa stężenie SHBG i nie należy go promować. Względnie bezpieczne jest tylko krótkotrwałe i sporadyczne bieganie. Mateusz Jasiński napisał: „Nóż. Każdy ma go w kuchni. Nożem pokroisz chleb, ale i zabijesz człowieka. Nóż to tylko narzędzie i tylko od Ciebie zależy, jak je wykorzystasz. Z Kambo jest podobnie - Kambo jest darem natury, [...]
Wiem, iż ten temat powoduje wiele kontrowersji i można spodziewać się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, [...]
Zaraz obok garnka jest niezbędnym naczyniem w kuchni, dzięki któremu nasze potrawy są wspaniale wysmażone, podduszone czy grillowane. Patelnia, bo to o niej mowa, jest kluczem do przygotowania dobrych potraw. Rozpoczynając od smażenia steków, omletów, makaronów oraz innych potraw idealnych na każdą porę dnia. Jeśli zakupimy patelnię bez powłoki [...]
[...] są tzw. gripy, dzięki którym ćwiczący będzie miał mocny i pewny chwyt. DLA NIEJ: DLA NIEGO: Dobry blender będzie świetnym prezentem dla tych, co dużo czasu spędzają w kuchni. Doskonale sprawdzi się do robienia odżywczych koktajli czy ciasta na omlet. Kulturysta bez blendera jest jak listonosz bez roweru. W sklepach agd jest mnóstwo modeli [...]
[...] poważne problemy zawodowe. Bas Rutten (jeden z najlepszych zawodników MMA w latach 90. XX wieku) był przygotowany na odniesienie urazu w MMA - był wykwalifikowanym szefem kuchni. A Ty masz plan, co będziesz robił po uszkodzeniu kręgosłupa lub utracie kończyny w trakcie kolejnej “antyterrorystycznej interwencji”? Żołnierz jednostek [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
[...] w którym się znajdujemy. Kolejna pasja, która jest na równi ze sportem i podróżowaniem jest gotowanie. Od czasu do czasu możecie zobaczyć, co udało mi się wyczarować w kuchni w przepisach, które podsyłam do działu kuchni SFD. Jak tylko mam wolną chwilę, a mam ich bardzo mało, to czytam. Uwielbiam wszelkiej maści kryminały, im bardziej [...]
[...] ~109 kcal Białko ~23 g Tłuszcz ~1,5 g Węglowodany ~1,6 g Błonnik ~0,5 g Odżywka roślinna neutralna w smaku Innowacyjne wykorzystanie neutralnej w smaku odżywki białkowej w kuchni wegańskiej oferuje wiele możliwości dla tych, którzy chcą zwiększyć zawartość białka w swoich posiłkach i przełamać pewną rutynę. Ta odżywka staje się kluczowym [...]
[...] listę zakupów Źródłem nadmiaru produktów są niekontrolowane zakupy. Idąc do sklepu, zajrzyj najpierw do lodówki i zrób listę tego, czego rzeczywiście Ci brakuje. Organizacja kuchni FIFO (first in, first off - pierwsze weszło, pierwsze wyszło) Jest to użyteczny sposób na zorganizowanie jedzenia w domu. Zjadasz rzeczy w takiej kolejności, w jakiej [...]
Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w [...]
John Mountain to sławny szef kuchni urodzony w Wielkiej Brytanii, który występował w wielu programach telewizyjnych, takich jak Great British Menu. Obecnie prowadzi restaurację Fyre w Perth w Australii. Ostatnio stało się o nim głośno po tym, jak zakazał weganom wstępu do swojej restauracji. Stało się to po otrzymaniu negatywnej recenzji od jednej [...]
Wiele razy słyszeliście, że mięśnie brzucha robimy w kuchni, a nie na siłowni. Niestety jest to nieprawda, a za chwilę powiem Wam dlaczego. Mięśnie brzucha, tak jak każda inna partia wymaga treningu, aby rosnąć i tego nie zmienimy. To, co robimy w kuchni, ma znaczny wpływ na wygląd naszej sylwetki. Jednak przy niskim poziomie otłuszczenia, gdy [...]
Jednym z kluczowych elementów zdrowej diety jest ograniczenie spożycia cukru, który – choć pyszny – może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cukry proste, które powinny dostarczać do 10% energii z diety, wszechobecnie występują naturalnie w owocach, produktach zbożowych, oraz nabiale, jednak producenci żywności chętnie [...]
[...] żywieniowych. Podsumowanie Trzymanie się diety wcale nie musi być takie trudne, jak wydaje się osobom początkującym. Pewne zasady i możliwości w komponowaniu posiłków pozwolą nam na proste ich przygotowanie, oszczędność czasu w kuchni, jak i w czasie ich spożywania. Warto mieć to na uwadze, zamiast niepotrzebnie zniechęcać się na samym wstępie.