[...] będzie kwestią czasu, a ogólne powiększenie masy mięśniowej to ledwie jedna z możliwości . W dyscyplinach sprinterskich pożądane mogą być manipulacje genetyczne zwiększające zawartość włókien szybkich w mięśniach. Z kolei dla maratończyka najważniejsze będzie poprawienie wytrzymałości. Mięśnie będą prawdopodobnie pierwszą tkanką ulepszoną dzięki [...]
Pewnie nieraz slyszłes o tym ze mleko jest beee. Spozycie mleka ogolnie jest bee - a co dopiero mowic o spozyciu po treningu. Mleko po treningu? Tak - wlasnie po treningu! Zachecam do przeczytanie kilku badan na temat mleka. Pomijajac aspekt laktozy - bo nie wszyscy maja problemy z trawieniem laktozy - jesli ktos ma 'to' - to definitywnie jest [...]
[...] różne opinie. Niektórzy nie doceniają grzybów, inni przeceniają ich wartości pokarmowe. Warto zapoznać się z wynikami badań naukowych, które podają skład chemiczny grzybów i zawartość substancji pokarmowych różnych gatunków. Potrawy z grzybów traktowane są jako ciężkostrawne. Należy jednak podkreślić, że ludzie reagują na potrawy z grzybów w [...]
[...] resztek. Ułatwia to regularne wypróżnienie się. Żywność zawierająca dużo błonnika pokarmowego pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa zawartość wody w kale, przez co łatwiej go wydalić z organizmu. Pomaga w walce z otyłością. Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu [...]
Szanowni Państwo, Mam na imię Bartosz, jestem 21 letnim mężczyzną. Błagam wszystkich o pomoc, albowiem, gdybym zamiast błagam - użył słowa proszę: użyłbym zdecydowanie słowa o zbyt małej randze. Moje kłopoty zdrowotne zaczęły się we wrześniu 2008 roku. Od tej pory szczęśliwe życie przemieniło się w koszmar, który trwa po dziś dzień, a końca nie [...]
[...] herbaty (cukier to "puste kalorie"). Zwiększone spożycie warzyw i owoców Świeże warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin i soli mineralnych. Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego i wody oraz minimalną zawartość tłuszczu ich wartość kaloryczna jest niższa w porównaniu do innych produktów. Produkty pochodzenia roślinnego [...]
[...] RÓŻNICA MIĘDZY SODEM A SOLĄ: Sól jest to chlorek sodu (sodu oraz chloru). Ilość sodu w soli to informacja na którą trzeba zwrócić uwagę. Jeśli na etykiecie będzie pisało zawartość sodu nie soli musisz pomnożyć ilość przez 2,5 aby otrzymać równowartość zawartości soli. Na przykład, jeżeli porcja żywności zawiera 1g sodu na 100g, będziesz [...]
[...] zbożowych. Opisuje on brak przystosowania naszego organizmu do ich trawienia, wchłaniania oraz zwalczania znajdujących się tam substancji odżywczych. Autor opisuje zawartość odpowiednich składników odżywczych znajdujących się w owych produktach (bądź ich brak) oraz ich wpływ na organizm ludzki. I tak w zbożach nie oznaczymy zawartości [...]
[...] ochrona dla Twojego układu moczowego. Infekcjom stop. ŻURAWINA URO-COMPLEX™- innowacyjny suplement diety zawierający wysokoskoncentrowany (100:1) i standaryzowany na 10%-ową zawartość proantocyjanidyn (PAC) ekstrakt owoców żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon), wzbogacony dodatkowo w kompleks ekstraktów roślinnych, których substancje [...]
[...] zamiast deklarowanego barwnika E160 miał E120. Międzyrzecze Dolne Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe "Komers-Mag" Spółka Jawna, Hieronim Jarczok, Krzysztof Moc: zaniżona zawartość mięsa ryby w słoikach ze śledziami chłopskimi, wiejskimi i podwawelskimi (np. o 83,2 g w 400 g deklarowanych). Kraków Piekarnia "Kruczek", Zbigniew Kruczek Sp. J.: [...]
[...] - Najlepiej naturalną wodę mineralną średniozmineralizowaną - mówi dr Kozłowska-Wojciechowska. Taka woda ma już sporo minerałów i niezbyt dużo sodu. Warto sprawdzić też zawartość wapnia - to pierwiastek, którego ciągle brakuje w organizmach Polaków, a można go uzupełnić wraz z wodą. - Gazowaną czy niegazowaną? - To raczej kwestia gustu niż [...]
[...] - przykłady te wskazują, że serwatka jest najlepszym źródłem białka, które może być bezpośrednio przetworzone na masę mięśnia. Inną właściwością białek serwatki jest duża zawartość tzw. aminokwasów rozgałęzionych, które metabolizowane są bezpośrednio w tkance mięśniowej, w przeciwieństwie do innych aminokwasów, których metabolizm odbywa się w [...]
[...] Izolat białka serwatkowego, mimo że zaliczany do produktów mlecznych, zawiera maksymalnie 1% laktozy, a spotykane są typy nie zawierające tego cukru w ogóle. Tak niska zawartość tego węglowodanu nie powoduje alergii na mleko. KAZEINA Pozostałe 80% białka w mleku to kazeina, a jej zawartość w mleku waha się najczęściej od 2,3 do 2,6%. [...]
[...] dwie odzywki są bardzo podobne do wyżej opisanych, jest niewielka różnicą miedzy nimi, bilans Aminokwasów - BCAA i EEA - w tych odzywkach jest nieco lepszy oraz maja niższa zawartość tłuszczu i węglowodanów. Te odzywki są przeznaczone dla osób uprawiających sport na poziomie wyczynowym gdzie niewielkie różnice mogą zadecydować o wygranej. Osoby [...]
[...] białkom błony komórkowej, aktywowanym przez insulinę. Hormon ten jest zatem odpowiedzialny za wychwyt kreatyny przez komórki mięśniowe. U człowieka o masie 70 kg całkowita zawartość kreatyny wynosi przeciętnie 120 gram, z czego aż 95% znajduje się w mięśniach, a pozostałe 5% w sercu, mózgu i jądrach. Pula kreatyny obejmuje kreatynę wolną (ok. [...]
[...] redukowany następnie do retinolu. Wykorzystywanie retinolu i beta-karotenu jako witaminy A w organizmie człowieka nie jest jednakowe. Na przykład w produktach roślinnych zawartość beta-karotenu trzeba podzielić przez 6, aby otrzymać odpowiednią ilość retinolu (taką którą wykorzysta organizm). Dane odnośnie witaminy A z tabeli są podane w [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] im wyższa wartość biologiczna białka, tym lepiej i w większych ilościach zostanie odpowiednio wykorzystane przez organizm, a tym samym mięśnie. Kolejna zależność: im większa zawartość aminokwasów egzogennych w proteinach, tym wyższe BV. Aminokwasy są składnikami, z których proteiny są zbudowane, natomiast aminokwasy egzogenne, to takie których [...]
Witam. Jako że ostatnio na forum byłem uczestnikiem kilku dyskusji na temat jaj kurzych, a przede wszystkim wpływu żółtek na poziom cholesterolu we krwi pozwoliłem sobie zamieścić lekko zmodyfikowaną wersję mojej prezentacji, którą robiłem na zaliczenie pierwszego semestru z żywienia człowieka. Na początek kilka wiadomości ogólnych o jajkach, [...]
[...] Brałem pod uwagę ceny z allegro (nie doliczałem kosztów przesyłki) Kolejność jest przypadkowa: 1. WPC 80 ŁOWICKIE - dostępne opakowania : 1 800 g - cena 52,90 zł - zawartość białka w 100g produktu 80 g - cena 100 g czystego białka 3,67 zł - rodzaj białka WPC (białko serwatkowe) - dostępne smaki ciastko kruche, tiramisu 2. BIAŁKO [...]