SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[art] SÓL geneza, normy, ciekawostki

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 11539

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 425 Napisanych postów 56364 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 184874
KILKA SŁÓW NA WSTĘPIE:
Słowo „sól" pochodzi z języka łacińskiego sal. Ciekawostką jest że w języku angielskim słowo "salary" czyli wynagrodzenie wzięło się właśnie od soli, gdyż niegdyś sól była prawie że walutą w wielu częściach świata.

Sól jest to związek chemiczny o nazwie „chlorek sodu", ze wzorem NaCl (Na = sód, CL = chlor). Chlorek sodu składa się z : 40% sód i 60% chlor. Sól ma niską toksyczność i jest niepalna. Widziana pod mikroskopem, sól kuchenna składa się z wielu kryształów w kształcie sześcianu.
Występuje ona naturalnie w wodzie morskiej. Gdy obszar wody morskiej jest nasłoneczniony woda paruje, sól natomiast tam znajdująca się „odkłada się w depozycie". Przez miliony lat inne osady również zostawały odkładane na soli, pozostawiając pokłady halitytów czyli soli kamiennej pod powierzchnią.

Sól kamienna (halityt):
Osadowa skała chemogeniczna złożona gł. Z halitu (chlorku sodu); zwykle bezbarwna, biała lub niebieskawa, b. Krucha; powstaje przez odparowanie lagun, zatok, mor. Lub słonych jezior; surowiec przemysłu chem., spoż. (sól kuchenna) i inne.

Sól była używana tylko jako uzupełnienie diety, jak i dla dłuższego zachowania żywności. Później, sól była używana w procesach takich jak garbowanie, farbowanie i wybielanie. Stosunkowo niedawno, sól została wykorzystana do produkcji szyb, ceramiki, mydeł i podejmowania wczesnych produkcji chloru. Dziś sól jest powszechnie stosowana w przemyśle chemicznym, a także do zmiękczania wody.


CIAŁO LUDZKIE POTRZEBUJE SOLI:
Sól nie tylko pomaga kontrolować nasz bilans płynów w organizmie ale również w pewien sposób odpowiada za kontrole systemu nerwowego i mięśniowego. Nasze organy automatycznie regulują ilość soli, lub sodu, która jest obecna w danej chwili. Jeśli poziomy te są zbyt wysokie mamy pragnienie i pomagamy sobie piciem - to przyspiesza eliminacje soli poprzez nasze nerki.


JAK SÓL WPŁYWA NA ZDROWIE:
Badania wykazały, że zbyt duże używanie soli jest związane z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie tętnicze (wysokie ciśnienie krwi) oraz osteoporozy. Jeśli cierpisz na nadciśnienie, należy używać mniej soli.

Bardzo małe dzieci, osoby w podeszłym wieku, jak również osoby z chorobą nerek nie mogą wydalać sodu a co za tym idzie skutecznie regulować płynami w organizmie.


ILE SOLI POTRZEBUJEMY:
Zgodnie z Food Standards Agency, Wielka Brytania, wytyczne człowieka Daily Amount (GDA) należy spożywać:
• Wiek 11 lat i powyżej, 6g dziennie
• Wiek 7-10 lat, 5g na dzień
• Wiek 4-6 lat, 3 g na dobę
• Wiek 1-3 lat, 2 g na dobę
Niemowlętom poniżej 1 roku życia soli nie należy dawać gdyż ich nerki są nie wykształcone do końca.


ILE TO JEST 6g?
To około jednej łyżeczki - nie więcej. Około trzech czwartych soli spożywamy już z żywności kupnej.

Niemożliwe jest dokładne sprawdzenie ile soli zjedliśmy danego dnia nie znając się na etykietach produktów. Jednakże, wiedząc, że zalecenie dzienne to maksimum 6g jest to przydatne, ponieważ można dowiedzieć się, jak dużo soli znajduje się w niektórych produktach żywnościowych które normalnie jemy. Najczęściej ludzie są zaskoczeni, jak wiele soli jedzą ,kiedy usiądą i sprawdzą ile faktycznie soli konsumują z produktów spożywczych.


RÓŻNICA MIĘDZY SODEM A SOLĄ:
Sól jest to chlorek sodu (sodu oraz chloru). Ilość sodu w soli to informacja na którą trzeba zwrócić uwagę. Jeśli na etykiecie będzie pisało zawartość sodu nie soli musisz pomnożyć ilość przez 2,5 aby otrzymać równowartość zawartości soli. Na przykład, jeżeli porcja żywności zawiera 1g sodu na 100g, będziesz wiedzieć, zawiera 2.5g soli na 100g.


ETYKIETY:
Należy sprawdzać na etykietach żywności, aby dowiedzieć się, które z nich mają wysoką a które niską zawartość soli\ Jeśli produkt zawiera więcej niż 1.5G soli (lub 0.6g sodu) na 100g to jest wysokiej zawartości soli
Jeśli ma 0.3g soli (sodu 0.1g) na 100g to ma niską zawartość soli

Wysoka zawartość soli w żywności = 1.5G soli (lub 0.6g sodu) na 100g
• Średnie zawartości soli w żywności = między wysokimi i niskimi danymi
• Niska zawartość soli w żywności = 0.3g soli (sodu 0.1g) na 100g
Porcja jedzonej żywności decyduje o tym ile soli dostarczysz do organizmu.

Lekarze uważają że powinniśmy unikać produktów zawierających wysoka zawartość soli, a rozglądać się za takimi które jej w ogóle nie zawierają.


Wielka brytania I etykiety
Niektóre brytyjskie supermarkety i producenci używają sygnalizacji świetlnej kolory na przedniej części opakowania. Mają one pomóc klientom podejmować szybkie decyzje.
• Wysoki (czerwony) = jeść ich jak najmniej
• Medium (bursztynowy) = nadają się do spożycia są OK
• Niski (zielony) = zdecydowanie najzdrowszy wybór


SKĄD WIEDZIEĆ ILE SOLI W PORCJI ŻYWNOŚCI?
A no jeśli produkt ma np:1g soli na 100g a zjedliśmy porcję 300g to również spożyliśmy 3g soli. Jeśli produkt ma 1g sodu na 100g a spożyliśmy go 300g to dostarczyliśmy 2,5x3= 7,5g soli.


KILKA CIEKAWOSTEK Z WIELKIEJ BRYTANII:
The Food Standards Agency w Wielkiej Brytanii, ma na celu zmniejszenie zużycia soli do 6g dziennie do roku 2010 wśród dorosłych obywateli.

The Food Standards Agency (FSA) zaleca spożycie soli w oparciu o zagadnienia zawarte w SACN (Naukowy Komitet Doradczy ds. Żywienia). SACN jest niezależnym ekspertem komisji, która doradza FSA i DOH (Department of Health, UK).

W 1994 roku COMA (Komitet ds. Medycznych Aspektów Żywności i Żywienia polityki) w swoim raporcie - Nutritional Aspects of Cardiovascular Disease - zalecił ograniczenie spożycia soli średniej brytyjskiej populacji do 6g dziennie. Zalecenie to zostało poparte związkiem wysokiego spozycia soli z nadciśnieniem tętniczym.

Nadciśnienie zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zgonów z chorobą układu sercowo-naczyniowego. Zalecane dzienne spożycie limitów soli dla niemowląt i dzieci również obniżono.

Według FSA, najlepszym sposobem na zmniejszenie nadciśnienia jest przestrzegania diety, które ma niską zawartość soli, tłuszczu ogółem i tłuszczów nasyconych, a bogata jest w warzywa, owoce i produkty mleczne niskotłuszczowe.

Ludzie, którzy utrzymują zdrową wagę ciała, nie zużywają zbyt dużo alkoholu, i są aktywni fizycznie są znacznie mniej narażeni na nadciśnienie tętnicze, mówi FSA.


Sól może być anty-depresantem:
Według Kim Johnson, University of Iowa, szczury, które mają niedobór soli nie mają ochoty działań, które normalnie wykonują, jak na przykład picie słodkiej substancji czy naciskanie przycisku który wywołuje w ich mózgach przyjemne uczucia. Naukowcy twierdzą, że ewolucja odegrała ważną rolę w ludzkiej tęsknocie za solą
Źródło: Medical News Today, Christian Nordqvist

Artykuł nie został przetłumaczony aby odwieść całkowicie od spożycia soli, ale jako ciekawostka I zastanowienie się nad swoją dietą. Mam nadzieję że nigdzie nie popełniłem żadnej gafy pozdr

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 340 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5687
supee art warty przeczytania

Wszystko czym jesteśmy jest rezultatem tego o czym myśleliśmy.

Buddha

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 226 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 8692
Naprawdę dobry artykuł SOG
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2830 Napisanych postów 50982 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 343696
jeżeli tylko tłumaczyłeś, nie będę się czepiał,
ale artykuł bardzo okrojony, a co za tym idzie średni, drobne błędy, choć pewnie pisany dla jakiejś kolorowej gazetki, więc tyle informacji ludziom starczy.

pzdr/
1

POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGÓW ONLINE . KONTAKT: koniu151.sfd@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 16634 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 66505
ciekawe,musze zaczac ograniczac sol
sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 251 Wiek 1 rok Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 11524
Sog
Ciekawe,ciekawe,szkoda tylko,że teraz sól jest tak naprawdę we wszystkim A tak btw,niektóre źródła podają iż w Polsce średnia spożycia soli wynosi ok.15g
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 425 Napisanych postów 56364 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 184874
Koniu151 wiem że nie ma wszystkiego ale taki spotkałem
a kilka informacji się przyda bo nie widziałem na forum dzięki Panowie

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1160 Wiek 26 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 8304
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wegetarianin kulturysta

Następny temat

niejasnosc ckd

Wheya