Niewiele jest osób, które bardzo lubią warzywa, a ilości ich w diecie mają na optymalnym poziomie. Z reguły znacznie ich brakuje lub spora część osób ogranicza się do kilku wybranych. Bez wątpienia urozmaicanie i spożywanie różnego rodzaju warzyw przyniesie nam wiele korzyści i pozwoli uniknąć możliwych problemów. Co jednak wybrać jako jedno z [...]
Ziemniaki - głośno o nich od dawna. Jedni twierdzą, że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? [...]
Burger King powstał w 1954 roku w Miami dzięki Jamesowi McLamore i Davidowi Edgerton. W Polsce pierwsza restauracja została otwarta w 2007 roku, aktualnie jest ich około 100. Następnym mocno kalorycznym burgerem i dobrą alternatywą dla Big Kinga XXL jest Double Whopper (836 kcal, białko 45 g, tłuszcz 50 g, węglowodany 50 g), zawiera ponad 100 [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
Nie trzeba być wielkim znawcą tematu, żeby wiedzieć, że sen odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym życiu. Łatwo zauważamy, że jego brak przekłada się na nasze gorsze samopoczucie, zmęczenie czy brak koncentracji. Nie każdy wie jednak, że niedobór snu wywiera na nas dużo większy wpływ. Może się bowiem przyczynić między innymi do rozwoju cukrzycy i [...]
Miód jest postrzegany, jako niezwykle zdrowy składnik diety. Czy słusznie? To zależy dla kogo. Ogólnie ze względu na dużą zawartość węglowodanów miód możemy potraktować jako skoncentrowane źródło energii. Dlatego podobnie jak odżywki węglowodanowe nie jest polecany w większych ilościach w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej i u osób mających [...]
Serwatka to roztwór białek mlecznych, pozostający po oddzieleniu się skrzepu serowego. Filtracja serwatki prowadzi do uzyskania koncentratu białek serwatkowych, w którym zawartość białka mieści się w przedziale od 35 do 80%. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wapnia – niezbędnego składnika pokarmowego, zaliczanego do grupy makroelementów. Z drugiej jednak strony ci osobnicy, którzy decydują się na całkowite zaspokajanie swojego zapotrzebowania na wapń ze źródeł roślinnych, [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]
Kawa jest jednym z najbardziej popularnych napojów w przekroju całego świata. Między innymi z tego powodu tak wielu naukowców docenia jej właściwości prozdrowotne, w tym ogromne bogactwo przeciwutleniaczy, czyli związków wspomagających nasz organizm w walce z nadmiarem wolnych rodników. Jednak o tym zastosowaniu kawy z pewnością mało kto słyszał. [...]
[...] smaczne, zarówno kasza, jak i kawałki warzyw dość chrupkie. Porcja 380 g wystarcza na posiłek dla drobnej osoby lub przekąskę dla kogoś o większym apetycie. Ze względu na zawartość tłuszczu kaszotto jest sycące. Skład Woda, dynia 19,8%, marchew, ekstrakt orzecha kokosowego, cebula, papryka czerwona 7,7%, quinoa 5,1%, soczewica czerwona 4,7%, [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Białko jest podstawowym budulcem organizmu. Potrzebne jest do regeneracji oraz regulacji procesów życiowych. Spożywanie odpowiedniej ilości białka może przyczynić się, w zależności od celów, do lepszego wyglądu naszej sylwetki. Każdy sportowiec wie, że nie zbuduje masy mięśniowej, jeśli nie dostarczy organizmowi niezbędnych aminokwasów. Kulki [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
Współcześnie Internet stał się znakomitym medium do dystrybuowania dezinformacji. Kiedyś był przeznaczony głównie dla naukowców, studentów, miłośników nowych technologii. Teraz trafił „pod strzechy”, dlatego mamy problem z wiarygodnością publikowanych danych. Oto kilka często powtarzanych teorii dotyczących odchudzania.
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]
Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]