SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość

  • Zespół jelita drażliwego (IBS - Irritable Bowel Syndrome) to przewlekłe i osłabiające zaburzenie żołądkowo-jelitowe, które dotyka 9% -23% populacji na całym świecie. Odsetek pacjentów generujących koszty w systemie opieki zdrowotnej związane z IBS wynosi 12% w podstawowej opiece zdrowotnej i jest zdecydowanie największą podgrupą w klinikach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6352 Data: 2019-03-05 17:13:51
  • Wiele osób lekceważy wpływ alkoholu na wyniki sportowe, niektórzy nawet źle interpretują wyniki dotyczące picia alkoholu i poziomu testosteronu we krwi. Dziesiątki lat krążą mity o tym, iż piwo dobrze robi na „zakwasy” oraz o tym, iż alkohol chroni przed zatruciami pokarmowymi. Właściwie na ten temat mógłbym napisać książkę. Nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 48238 Data: 2017-05-16 07:45:32
  • Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mineralne: wapń 29 mg żelazo 2,5 mg magnez 79 mg fosfor 221 mg potas 280 mg sód 9 mg cynk 2,1 mg miedź 0,4 mg mangan 1,3 mg selen 37,7 mg Plusy: najniższa cena, najwyższa zawartość wapnia, najmniej fosforu, sporo błonnika, nie zwiększa objętości po gotowaniu, dzięki czemu można zjeść jej więcej (istotne dla osób spożywających spore ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26771 Data: 2017-09-08 09:54:49
  • Koenzym Q10 (CoQ10) to substancja, która jest niezbędna w komórkach dla produkcji energii. Jest również antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do różnych chorób i starzenia się. Stany zapalne i stres oksydacyjny Kilka publikacji przeglądowych podsumowało również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 694 Data: 2023-09-14 18:58:36
  • Jakie parówki są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] konserwująca: azotyn sodu. 100 g tych parówek dostarczy 208 kcal, w tym 16 g tłuszczów, 13 g białka, 2,5 g węglowodanów, w tym 0,8 g cukrów oraz 1,7 g soli. Plusy: duża zawartość mięsa, niskokaloryczne, dobra dostępność, w smaku są delikatne, ładnie pachną, mają lekką konsystencję. Minusy: skład mógłby być zdecydowanie lepszy. Świat Drobiu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50817 Data: 2017-08-30 09:40:14
  • Skażenie olejów roślinnych. Czy olej roślinny jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wszystko szkodzi! Wszystko powoduje raka! Wszystko nas zabija! Te hasła dotyczące skażonej i trującej żywności są powtarzane przez osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 552 Data: 2024-01-10 10:55:36
  • [...] - 3,5 g / h, zdolności do zwiększenia uczucia sytości oraz długotrwałego tłumienia głodu, zbliżonego do frakcji białka mleka - kazeiny.  Co więcej, ze względu na wysoką zawartość argininy, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie naszego układu sercowo-naczyniowego. Jest również cennym źródłem roślinnego żelaza.  Tyle rodzajów białka, co wybrać? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18700 Data: 2020-12-29 18:40:51
  • W Internecie krąży wiele niepotwierdzonych opowieści. Na przykład, historię o tym, iż Andy Bolton, na samym początku swojej przygody z treningiem, wykonywał przysiad z ciężarem 226 kg oraz martwy ciąg z ciężarem 272 kg, można włożyć między bajki. Podobnie, jak twierdzenia, iż Dorian Yates wyciskał leżąc ponad 140 kg przy swoich pierwszych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16931 Data: 2019-04-03 13:52:56
  • Masa mięśniowa jest celem każdego faceta, choć wielu z nich o tym nie wie. Często słyszy się, gdy dany mężczyzna widzi zdjęcia profesjonalnych kulturystów: „ja nie chcę być aż tak wielki”. Problem w tym, iż osoby ze zdjęć poświęciły wiele lat i wcale nie stosują tylko odżywek oraz suplementów, często to ciężka farmakologia. Poza tym w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18673 Data: 2018-08-19 18:10:54
  • Kiwi to cenny owoc – dosłownie i w przenośni. Charakteryzuje go wysoka zawartość witaminy C, choć nie najwyższa wśród warzyw i owoców (istnieją na ten temat rozbieżności). Witamina C bierze udział w procesach oksydoredukcyjnych (jest silnym czynnikiem redukującym). Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2954 Data: 2019-06-19 07:18:54
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Veldhorst MA i wsp. z 2010 r. Badani (w wieku ~23 lat) byli podzieleni na dwie grupy. Każdej zaproponowano dwie diety w układzie randomizowanym: grupa 1 (n 22): normalna zawartość protein (NP; 10% białka, 60% węglowodanów i 30% tłuszczów) wysokobiałkowa (HP; 30% białka, 40% węglowodanów i 30% tłuszczów) grupa 2 (n 23): normalna zawartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3242 Data: 2019-07-16 22:56:14
  • Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1836 Data: 2020-05-25 12:32:08
  • Zagadnienie to budzi wiele emocji, powiązanych jest z nim cała masa mitów. Niestety, w literaturze brakuje przekonujących dowodów mogących pozwolić na obalenie lub potwierdzenie wpływu sterydów anaboliczno-androgennych oraz innych środków hormonalnych na syntezę kolagenu. W kolejnym z badań u szczurów wywołano reumatoidalne zapalenie stawów (ang. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9754 Data: 2017-10-12 10:23:49
  • Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 179686 Data: 2017-11-23 08:39:56
  • [...] spożywane przez osoby z nietolerancją. Produkty, które mogą się znaleźć w naszej diecie Zott Jogurt naturalny bez laktozy Skład: mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii. *zawartość laktozy ≤0,1 g/100 g. Wartość odżywcza 100 g tego jogurtu dostarczy 67 kcal, w tym: 4,9 g białka 3,1 g tłuszczu (w tym 2,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 3,9 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6750 Data: 2017-11-13 09:56:14
  • [...] co nie powinno dziwić. Kreatyna „zasila” beztlenowe procesy energetyczne, a włókna typu I są angażowane przy długotrwałej pracy niższej intensywności. W jednym z badań zawartość kreatyny we włóknach typu I była ~9.6% niższa w porównaniu do włókien typu II. Ponadto po wysiłku (30 maksymalnych wyprostach nogi ze stałą prędkością kątową) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10639 Data: 2018-10-01 11:16:01
  • Jeśli nie chcesz czytać całego tekstu: współczesne, zachodnie modele żywienia długofalowo wyrządzają duże szkody metaboliczne. Kiedyś (w latach winą za całe zło, np. choroby sercowo-naczyniowe) obarczono tłuszcze nasycone. Diety spopularyzowane w Europie i USA w dużej mierze opierają się o węglowodany o różnej kinetyce. Wbrew obiegowym opiniom, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6394 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • [...] jednej nogi zwiększyła wzrost całkowitej zawartości kreatyny w ćwiczonej nodze, ale nie miała wpływu na stężenie kreatyny w drugiej kończynie.  U tych osób średnia całkowita zawartość kreatyny wzrosła z początkowych wartości 118,1 ± 3,0 mmol na kg suchego mięśnia przed suplementacją do 148,5 ± 5,2 w nodze kontrolnej i do 162,2 ± 12,5 mmol w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34285 Data: 2020-05-12 19:27:51
  • Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3046 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • [...] a 23% chciało utrzymać swoją wagę ciała. Pokazuje to, iż większość ludzi nie chce przytyć lub chce zrzucić zbędne kilogramy. Podsumowanie Naukowcy sądzą, iż owoce, przez zawartość błonnika, niską gęstość energetyczną, wpływ na zmniejszenie podaży energii, wydłużenie okresu sytości, wpływ na mikroflorę jelit, zawartość niezbędnych składników [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15445 Data: 2018-12-08 09:16:15