[...] przekraczać 40-110 mg/ 100 ml. W przypadku uzupełniania strat wodno-elektrolitowych po treningach krótszych, bardziej intensywnych, odbywających się w gorącym otoczeniu, zawartość węglowodanów w napojach nie powinna być wyższa niż 6 g /100 ml, ale też nie mniejsza niż 3 g/100 ml. Osmolarność spożywanych płynów uzależniona jest nie tylko od [...]
[...] światowa produkcja serwatki kształtowała się w granicach koło setki milionów ton rocznie! Tak wielki odpad stanowił poważne zagrożenie ekologiczne, ze względu na zbyt dużą zawartość składników organicznych (białek i cukrów). Dlatego też wraz z postępem technologii uwalniania i frakcjonowania składników roztworów organicznych ( a takim właśnie [...]
[...] fosfokreatyny jest ważnym czynnikiem wpływającym na wydolność organizmu przy obciążeniach krótkiego czasu. Zapasy kreatyny w mięśniach mogą zostać zwiększone Przeciętna zawartość kreatyny w komórkach mięśniowych wynosi, przy stosowaniu zróżnicowanej diety, około 300 mg/100 g tkanki mięśniowej. Koncentracja ta może zostać zwiększona przez [...]
[...] fosfokreatyny jest ważnym czynnikiem wpływającym na wydolność organizmu przy obciążeniach krótkiego czasu. Zapasy kreatyny w mięśniach mogą zostać zwiększone Przeciętna zawartość kreatyny w komórkach mięśniowych wynosi, przy stosowaniu zróżnicowanej diety, około 300 mg/100 g tkanki mięśniowej. Koncentracja ta może zostać zwiększona przez [...]
DŁUGO SIĘ ZASTANAWIAŁEM CZY DODAĆ TEN TEMAT I W JAKIM DZIALE GO UMIEŚCIĆ, IDZIE LATO I PEWNIE KAŻDY Z NAS KULTURYSTÓW CHCE UZYSKAĆ SUPER SYLWETKĘ WIĘC ZEBRAŁEM INTERESUJĄCE SPOSOBY NA RZEŹBĘ, ZACHĘCAM DO PRZEZCYTANIA Uprawiajacy sporty wytrzymalosciowe oraz osoby utrzymujace diete pragna spalac wiecej tluszczu podczas cwiczen fizycznych: [...]
[...] syntezy kwasów tłuszczowych, wydzielania vldl oraz do zwiększenia stężenia triglicerydów w surowicy krwi. Natomiast z węglowodanami złożonymi sprawa ma się ze względu na zawartość w nich błonnika, witamin, minerałó, od ich IG - ogółem od ich stopnia przetworzenia i dostępności dla enzymów glikolitcznych. Obróbka produktu, sposób przetwarzania [...]
[...] postu bardzo istotne jest odpowiednie nawodnienie. Polecam tutaj szczególnie wysokozmineralizowane wody ( u mnie jak zawsze Kryniczanka, bo jest w czołówce jeśli chodzi o zawartość wapnia i magnezu ). Po dodaniu soli potasowej ( najlepiej takiej z minimum 10% RDI potasu na 3g, czyli ok. 470mg potasu ) można sobie na jej bazie przygotować [...]
[...] a proces ten zachodzi jeszcze szybciej, jeśli są poddane wcześniej hydrolizie tłuszczu. Rozkładają się karotenoidy a także witaminy A i E. Powoduje ona straty NNKT i wzrasta zawartość nadtlenków, hydrotlenków i produktów ich rozpadu, które przecież wykazują właściwości toksyczne. Co robią? Mogą uszkadzać błony komórkowe, struktury wewnątrz [...]
[...] również od rozdrobnienia liści herbacianych, ilości herbaty użytej na porcję, warunków parzenia (temperatury wody, czasu zaparzania – im dłuższy czas zaparzania tym większa zawartość kofeiny (w tabeli dane przedstawione dla 5 minut zaparzania)). W przypadku kawy: od odmiany, warunków uprawy, marki produktu, gatunku (Arabica ma mniejszą [...]
[...] jak i metody żywienia. Wpływ treningu wytrzymałościowego na przemianę tłuszczową jest dobrze udowodniony: nasila całkowite utlenianie kwasów tłuszczowych zwiększając zawartość triglicerydów w mięśniach i maksymalne uwalnianie kwasów tłuszczowych. Procesy te pozwalają zachować zapasy węglowodanów i wydłużyć intensywny wysiłek. W zakresie [...]
[...] jak i metody żywienia. Wpływ treningu wytrzymałościowego na przemianę tłuszczową jest dobrze udowodniony: nasila całkowite utlenianie kwasów tłuszczowych zwiększając zawartość triglicerydów w mięśniach i maksymalne uwalnianie kwasów tłuszczowych. Procesy te pozwalają zachować zapasy węglowodanów i wydłużyć intensywny wysiłek. W zakresie [...]
[...] jak i metody żywienia. Wpływ treningu wytrzymałościowego na przemianę tłuszczową jest dobrze udowodniony: nasila całkowite utlenianie kwasów tłuszczowych zwiększając zawartość triglicerydów w mięśniach i maksymalne uwalnianie kwasów tłuszczowych. Procesy te pozwalają zachować zapasy węglowodanów i wydłużyć intensywny wysiłek. W zakresie [...]
TEMAT:Jak uchronić się przed infekcją. Jakie substancje zawarte w suplementach diety pomogą nam ustrzec się przed przeziębieniem. Sezon jesienno-zimowy w pełni , wiele osób właśnie teraz postanawia rozpocząć swoją drogę do wymarzonej sylwetki , planując dłuższą przygodę ze sportem .Część osób stawia sobie za cel polepszenie kondycji i zrzucenie [...]
[...] jak i metody żywienia. Wpływ treningu wytrzymałościowego na przemianę tłuszczową jest dobrze udowodniony: nasila całkowite utlenianie kwasów tłuszczowych zwiększając zawartość triglicerydów w mięśniach i maksymalne uwalnianie kwasów tłuszczowych. Procesy te pozwalają zachować zapasy węglowodanów i wydłużyć intensywny wysiłek. W zakresie [...]
[...] a przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm sam nie umie wytworzyć, a które biorą udział w ważnych dla ustroju przemianach metabolicznych. W mace zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych wynosi ponad 70%, a nasyconych niespełna 30%, co wskazuje na ich bardzo korzystny stosunek z punktu widzenia odżywczego. Wśród [...]
[...] JEST WAŻNYM CZYNNIKIEM WPŁYWAJĄCYM NA WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU PRZY OBCIĄŻENIACH KRÓTKIEGO CZASU. ..: ZAPASY KREATYNY W MIĘŚNIACH MOGĄ ZOSTAĆ ZWIĘKSZONE :.. Przeciętna zawartość kreatyny w komórkach mięśniowych wynosi, przy stosowaniu zróżnicowanej diety, około 300 mg / 100 g tkanki mięśniowej. Koncentracja ta może zostać zwiększona przez [...]
[...] rozkładana w układzie trawiennym, a znajdujący się tam suplement pod postacią proszku zostaje szybko wchłonięty. Najtańsza formą podania są tabletki. Ze względu na zawartość substancji zbrylających wchłanianie jest znacznie wolniejsze niż w przypadku płynu, czy kapsułek, dlatego też w przypadku tabletek należy to uwzględnić i [...]