Jedzenie pysznych rzeczy to jedna z większych przyjemności życia, a wyjście do restauracji tym bardziej poprawia nastrój, bo po prostu siadamy i jemy. Nie trzeba stać w kuchni, robić zakupów i jedynym wysiłkiem jest dotarcie do danego lokalu. Wegetarianie mają nieco utrudnione zadanie. Z jakimi problemami muszą się zmierzyć? W niektórych [...]
Wszyscy chcemy wyglądać młodo i mieć gładką, promienną skórę. Chociaż magiczne metody nie istnieją, to poprzez właściwą dietę jesteśmy w stanie sprawić, że nasza skóra dłużej pozostanie elastyczna i młoda. Jak to zrobić? Na zakończenie Jak widzisz dodawanie owoców i warzyw do swoich codziennych potraw nie jest trudne, wystarczy je mieć w domu! [...]
[...] przygotowała nową serię zdrowych, łatwych w przygotowywaniu i przechowywaniu dań bez składników pochodzenia zwierzęcego. ALLNUTRITION VEGANMEAL to posiłki inspirowane kuchnią całego świata, jednak opierające się o produkty tylko pochodzenia roślinnego. Nie znajdziemy w nich mięsa, ryb, czy nabiału. Naturalna pasteryzacja i brak [...]
[...] ona do grupy kaktusów jadalnych, a dokładniej do sukulentów, jest przystosowana do gromadzenia dużej ilości wody, co za tym idzie również składników odżywczych. W przemyśle, kuchni i medycynie wykorzystuje się jej kwiaty, owoce, pestki, jak i miąższ. Popularność tej niezwykłej rośliny zawdzięczamy jej właściwościom prozdrowotnym. Najczęściej [...]
[...] kurkumy Nazwą „kurkuma” zazwyczaj określa się korzeń ostryżu długiego (curcuma longa). To właśnie korzeń wykorzystywany jest do celów zarówno kulinarnych (głównie w kuchni indyjskiej), jak i prozdrowotnych. Kurkuma zawiera aż 21 g błonnika na 100 g produktu, 2500 mg potasu i 50 mg witaminy C. Co więcej, zasobna jest w wielonienasycony [...]
[...] Podsumowanie Jak widzisz, awokado, możesz wykorzystać na wiele sposobów. Jest to bardzo zdrowy produkt, pełen wartości odżywczych, który naprawdę warto uwzględnić w swojej kuchni. Jeśli kiedykolwiek się zastanawiałeś, jak jeść ten zielony owoc, to zapamiętaj powyższe inspiracje. Do wyboru masz pasty, kanapki, wrapy, sałatki, a nawet desery. A [...]
Preparaty z kolagenem mają wielokierunkowe zastosowanie w kontekście regulacji stanu odżywienia i zdrowia człowieka. Stanowią cenne wsparcie wszystkich tkanek w organizmie, gdyż dostarczają ich główny budulec oraz szereg związków wspomagających. Warto wiedzieć, jakie są szczególne wskazania do stosowania tych produktów, gdyż brak świadomości na [...]
Jeśli rozstrzygam jakiś problem w moich artykułach, bardzo często stawiam warunkowość odpowiedzi. Nie żyjemy przecież w świecie czarno-białym ani binarnym. Nie ma zatem odpowiedzi typu 0/1. Podejście do tego artykułu będzie zatem podobne. Kiedy ważenie wszystkiego tego, co jemy, nie jest przesadą? Czy osoba, która pierwszy raz wchodzi na bieżnie, [...]
Mięśnie brzucha robimy w kuchni - to stwierdzenie odnosi się do działania, które polega na odpowiednio przyjętej strategii żywieniowej i która ma na celu odsłonięcie mięśni brzucha spod warstwy tłuszczu. Jest w tym całkowita racja. Odpowiednia dieta będzie tym czynnikiem, który pozwoli nam zredukować poziom otłuszczenia i ukazać to, co znajduje [...]
Osoby kontrolujące spożycie kalorii z roku na rok napotykają coraz większe ułatwienia. Taki bonus, otrzymują również fani meksykańskiej kuchni i to wcale w nie mniej atrakcyjnej kompozycji smakowej. Wykwintny, pikantny, pomidorowo-paprykowy sos oferowany jako dip lub Salsa Mexicana, doczekał się odsłony w wersji fit. Bez tłuszczu, minimum kalorii [...]
Zapewne nikogo już nie zaskakuje fakt, że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie również liczba problemów zdrowotnych, wynikających z niewłaściwego sposobu odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
Kurkumina jest to składnik, znanej od lat przyprawy pochodzącej z kuchni azjatyckiej, czyli kurkumy. Wykazuje ona szereg właściwości prozdrowotnych dla organizmu człowieka. Osoby trenujące zazwyczaj sięgają po suplementy zawierające kurkuminę z tego względu, że wpływają one znacząco na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego, co przyczynia się [...]
[...] codziennego. Wykonywanie skłonów poza sesją siłową przynosi pewne efekty, ale nie należy zapominać, iż nie stanowi dużego wydatku energetycznego. Odchudzanie zaczyna się w kuchni, a nie w sali treningowej. Spięcia brzucha w leżeniu, nogi lekko ugięte w kolanach - zaangażowane mięśnie Mięsień prosty brzucha Mięsień skośny brzucha Spięcia brzucha [...]
[...] że warto jednak zrezygnować z ich spożywania ze względów zdrowotnych. Wegańskie alternatywy dla jajek No tak, ale co w takim razie zamiast jajek? Jak poradzić sobie w kuchni bez tego ważnego składnika? Istnieją różne sposoby na zastąpienie jajek prostymi wegańskimi produktami. Jajecznica - doskonale nada się tutaj TOFU, z którego można [...]
[...] dania na bazie makaronu czy kaszy, jogurty, desery i wiele, naprawdę wiele innych. Wybór jest niesamowity. To wielkie ułatwienie dla wegan, którzy nie muszą już stać w kuchni i moczyć fasolę, potem ją gotować godzinami, a następnie blendować, przyprawiać i tworzyć różne cuda. Teraz wystarczy pójść do sklepu i na spokojnie sobie wybrać. Co [...]
Obecna sytuacja sprawia, że czujemy się zmartwieni, pełni lęku i niepewni przyszłości. Kiedy pojawiają się kolejne ograniczenia, a pogoda nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, czujemy się przytłoczeni, osłabieni i bardziej podatni na złe emocje. Niepewność, z którą musimy się mierzyć każdego dnia, powoduje narastanie w nas negatywnych emocji. [...]
[...] natto? Japończycy lubią je podawać z ryżem lub rybą i najczęściej na śniadanie. Można też zmieszać je z kaszą jaglaną i warzywami. Grzyby shiitake Są stosowane zarówno w kuchni, jak i medycynie. Mają ziemisty smak i specyficzną konsystencję. Grzyby shiitake zawierają bardzo dużo związków bioaktywnych, które działają przeciwzapalnie. Mogą mieć [...]
Choć mamy zimę i aktualnie dostęp do pysznych, świeżych warzyw jest ograniczony, to i tak jest wielu zwolenników sałatek, którzy nie wyobrażają sobie bez nich życia. Sałatka to lekkie danie, którym można doskonale manipulować i tak kombinować dodatki, że stanie się niskokaloryczną przekąską lub nawet pełnowartościowym posiłkiem. Podsumowanie [...]
Kurkuma to bardzo znana przyprawa, stosowana od wieków w indyjskiej kuchni oraz w medycynie. Charakteryzuje się intensywnym, żółtym kolorem oraz specyficznym zapachem. Słynie ze swoich przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających właściwości. Jest ona często używana w gronie Pań ceniących naturalną medycynę. Czy kurkuma może mieć [...]