WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

wycwiel-Wyciskanie Wielokrotne & Pompki

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 400478

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 114 Napisanych postów 216 Wiek 53 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 2667

class="link" target="_blank">dipy
Moja wersja na dipy jest taka:

Zmieniony przez - Tomasz 50 w dniu 2024-10-09 10:04:30
2
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 1351 Napisanych postów 1727 Wiek 3 lata Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 16493
Temat dipów często prowadzi do dyskusji. Im niżej zejdziemy tym bardziej rozciągamy mięśnie. Krótko mówiąc każdy robi taką wersję na jakiej mu zależy w osiągnięciu jakiegoś celu. Tak samo jest z przysiadami, jedni preferują pełne przysiady a inni do kąta lub ćwiartki przysiadów.
2
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 114 Napisanych postów 216 Wiek 53 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 2667
Mnie zawsze zależało w ćwiczeniach, aby przekroczyć tzw "martwy punkt". Tak mnie w latach 90 tych, jako nastolatek, uczył trener na siłowni. Mówił: pamietaj aby nie skracać ruchu, musisz pokonać martwy punkt", czyli pełen zakres ruchu. I tak mi zostało :)
2
...
Napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 8314 Napisanych postów 13255 Wiek 67 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 89468
Wersja taka czy siaka każda rozwija i wzmacnia te same partie mięśni jedynie z rozkładem o róznym procencie .
Jeżeli się nie przygotowuje do zawodów o konkretnym regulaminie mówiącym o zakresie ruchu to nie widzę żadnych przeciwwskazań do wykonywania wersji jaka nam odpowiada . Każdy z nas ma inną budowę ciała i bzdurą jest wyznaczanie jednej właściwej i akceptowalnej wersji .
Jednych interesuje ilość powt. drugich wykonanie powt. z jak największym ciężarem . Wykonujący będzie dążył do jak najkorzystniejszego dla siebie ułożenia ciała by wykonac zadanie .
...
Napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 8314 Napisanych postów 13255 Wiek 67 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 89468
:Martwy punkt " to zjawisko fizjologiczne - nagłe wyczerpanie tlenu podczas wykonywania wysiłku .
Mnie to właśnie bardzo interesuje przy tym co ja robie ( WW czy pompki ) . Znakomita większość w tym momencie odpuszcza dalszy wysiłek ale są i tacy którzy znają pojęcie " drugi oddech " i fazę " steade state ".
Większy zakres ruchu to mocniejsze rozciągnięcie mięśni czyli większy wysiłek dla mięśni .Tylko że do tego trzeba się przygotowac tak jak i do pokonywania "martwego punktu " i tu wchodzimy w wyczyn ( sport ) na czym nie wszystkim zależy .
Wracając do dipów konkretnej osoby aa3 uwazam że wykonuje je tak że muszą przynieść efekt w postaci większego wyciskanego ciężaru .

.

Zmieniony przez - wycwiel w dniu 2024-10-09 12:13:04
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 14376 Napisanych postów 21735 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 619118
Wycwiel tak z ciekawości - a to nie jest tak, że do wyciskania większego ciężaru potrzebna jest siła, a duża ilość dipów to raczej wytrzymałość siłowa? Nie lepiej robić mniej powtórzeń dipów ale z dodatkowym ciężarem?

Poza tym mam podobne zdanie jak XDM, trochę te dipy jak dla mnie za płytkie i za bardzo pochylona pozycja. Im krótszy ruch tym łatwiej, im niżej schodzimy tym trudniej. Może zakres jest za mały żeby to się przełożyło na siłę w wyciskaniu?

Ja mam jutro w planie to sobie nagram i zobaczę jak u mnie to wygląda.
Nigdy w życiu nie zrobiłam 18 dipów, nawet więcej niż 10 nie zrobię, a rekord w WL mam 62,5kg przy wadze 58kg.
...
Napisał(a)
Specjalista
Szacuny 63 Napisanych postów 763 Wiek 8 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 11072
Viki
Wycwiel tak z ciekawości - a to nie jest tak, że do wyciskania większego ciężaru potrzebna jest siła, a duża ilość dipów to raczej wytrzymałość siłowa? Nie lepiej robić mniej powtórzeń dipów ale z dodatkowym ciężarem?

Poza tym mam podobne zdanie jak XDM, trochę te dipy jak dla mnie za płytkie i za bardzo pochylona pozycja. Im krótszy ruch tym łatwiej, im niżej schodzimy tym trudniej. Może zakres jest za mały żeby to się przełożyło na siłę w wyciskaniu?

Ja mam jutro w planie to sobie nagram i zobaczę jak u mnie to wygląda.
Nigdy w życiu nie zrobiłam 18 dipów, nawet więcej niż 10 nie zrobię, a rekord w WL mam 62,5kg przy wadze 58kg.

bez przesady dochodziłem do kąta 90 stopni
a ja 2/3 lata temu miałem rekord 28 albo 29 i brakło troche żeby własny ciezar podniesc
...
Napisał(a)
Ekspert
aa3 na Twoim filmie widać jak podczas robienia dipów...hm...jak by to nazwać, robisz jakby pokłon do przodu, tak jak byś się kłaniał, a moja wersja jest taka, nazwę to tak, sztywny jakbym kij połknął :) Uważam, że moja wersja jest bardziej efektywna niż wersja z "kłanianiem" Pracuję triceps i klata, ciało sztywne jak w kostnicy :)
1
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 14376 Napisanych postów 21735 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 619118
Tomasz 50
aa3 na Twoim filmie widać jak podczas robienia dipów...hm...jak by to nazwać, robisz jakby pokłon do przodu, tak jak byś się kłaniał, a moja wersja jest taka, nazwę to tak, sztywny jakbym kij połknął :) Uważam, że moja wersja jest bardziej efektywna niż wersja z "kłanianiem" Pracuję triceps i klata, ciało sztywne jak w kostnicy :)

Dokładnie na to samo zwróciłam uwagę.
Wiem po sobie że jak się robi na ilości powtórzeń to czasem szuka się najlepszego (w sensie najłatwiejszego, najbardziej ekonomicznego, najmniej męczącego) ustawienia. A to może być za mały bodziec żeby się przełożyć na lepsze wyciskanie.

Nie mówię że dipy są złe, ale że w takiej formie mogą nie dawać oczekiwanego progresu. Jeśli ciało jest proste lub lekko pochylone to schodząc bardzo nisko trzeba użyć więcej siły żeby wyjść do góry. Podobny ruch jak przy wyciskaniu, szczególnie że wyciskanie robi się w pełnym zakresie, do klaty a nie półruch gdzieś w powietrzu.
...
Napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5392 Napisanych postów 8212 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 43381
Będzie ostra walka o kawałek blaszki haha

2
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Biustonosz na silownie

Następny temat

[BLOG]Może jakis start w 2017??? Let's do This shittt!!!

Shoty
Polecane artykuły