Szacuny
19
Napisanych postów
802
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
11706
Czy praca na 5x5, ale piszę tutaj o domowym treningu bez sztang, sztangielek, ale na gimnastyce/kalistenice przyniesie efekty w postaci masy? Oczywiście ćwiczenia są wymagające nie jakieś tam zwykłe pompki, ale pompki na jednej ręce, pistolety, nachwyt, stanie na rękach, L-sit itp oraz dieta na bilansie kcal +
Słyszałem także, że praca na małych powtórzeniach nie powinna trwać długo tj do 8 tyg. po czym zmiana na większe repy, to stwierdzenie również odnosi się do kalistenicznych ćwiczeń czy tylko do sztang i wolnych ciężarów? Podobno trenując na siłę trenujemy CUN, więc możliwe, że nie powinno się cały rok pracować na 1-5 powtórzeń i masakrować się wymagającymi ćwiczeniami, jakie macie zdanie na ten temat?
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Zależy jakie chcesz mieć rezultaty . Ja w treningu manipuluję czasem przerw: jak czeka mnie ciężkie dźwiganie, to nie żałuję sobie odpoczynku. Jeżeli zaś jestem świeżo po zejściu z ciężarów, to lubię sobie podkręcić śrubkę. Raz możesz robić 10 sek, innym razem 30 sek, jeszcze innym 90 sek przy zmianie ilości powtórzeń w serii, zakładając, że Twój cel to wytrzymałość.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
2343
Napisanych postów
30730
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
271512
Słyszałem także, że praca na małych powtórzeniach nie powinna trwać długo tj do 8 tyg. po czym zmiana na większe repy, to stwierdzenie również odnosi się do kalistenicznych ćwiczeń czy tylko do sztang i wolnych ciężarów?
Generalnie nieprawda. Ok 8 tygodni to czas w jakim zwykło się polecać zmianę planow. Zmiana planu to może być zmiana ciężaru czy powtórzeń ale równie dobrze można zachować ilośc powtórzeń a zmienić metodę treningową. Tyczy się to zarówno kalisteniki jak i ćwiczeń na siłowni.
Podobno trenując na siłę trenujemy CUN, więc możliwe, że nie powinno się cały rok pracować na 1-5 powtórzeń i masakrować się wymagającymi ćwiczeniami, jakie macie zdanie na ten temat?
CUN trenujesz nie tylko na 1-5 powtórzeń. Dużą ilością powtórzeń również możesz go "masakrować
"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"