Wiele kobiet skarży się na niski popęd seksualny, brak energii i siły na nocne igraszki. Przyczyn tego stanu może być naprawdę wiele, począwszy od hormonów, a jak wiadomo, u kobiet są one przez cykl menstruacyjny bardzo zmienne. Dalej poprzez stres, złą dietę, brak odpowiedniego wypoczynku, czy zbyt małą ilość ruchu. W jaki sposób można naturalnie [...]
[...] zdrowotne. Jako że sportowcy często zmagają się z zaburzeniami gastrycznymi, wyjątkowo wysoką popularność w ostatnich latach zyskały badania nad zależnościami pomiędzy stanem jelit a kondycją fizyczną człowieka. Probiotyki – ostateczne ustalenia ISSN Główne zalecenia: Wsparcie kondycji przewodu pokarmowego oraz układu odpornościowego u [...]
Zdrowy popęd seksualny, podobnie jak dobrostan psychiczny, zależny jest w dużym stopniu od stylu życia. Oczywiście nie można pomijać tutaj jeszcze znaczenia czynników genetycznych, które mogą kształtować zarówno libido, jak i ściśle ze sobą powiązane nastrój czy motywację. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że za pomocą narzędzi takich jak dieta [...]
Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Przyczynia się ona do utrzymania zdrowia człowieka jako przeciwutleniacz, kofaktor w syntezie kolagenu i czynnik immunomodulujący, a także w szerokim zakresie dodatkowych działań biologicznych wspierających zdrowie skóry, układu krążenia i układu nerwowego, wykazuje nawet pewne właściwości [...]
[...] suplementem diety dzięki swojemu wielokierunkowemu działaniu. W badaniach wykazano liczne jego zastosowania prozdrowotne, które nie ograniczają się tylko do optymalizacji stanu skóry czy włosów. Ponadto wzmożone zainteresowanie suplementacją kolagenem tłumaczy się tym, że jego źródła spożywcze nie należą do najpopularniejszych wyborów [...]
Woda odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Pełni ona funkcje transportowe, reguluje temperaturę ciała, wspomaga trawienie, usuwa toksyny i utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry. Bez odpowiedniego nawodnienia możemy doświadczać zmęczenia, osłabienia, problemu z koncentracją oraz problemów z układem pokarmowym. Prawidłowe nawodnienie [...]
Życie jest pełne stresu. Nie ma tak naprawdę dnia, żebyśmy nie byli narażeni na jakąś nieprzyjemną sytuację, nadmiar obowiązków, pośpiech, sprzeczkę, zdenerwowanie i wiele innych. Jest naprawdę wiele czynników zwiększających poziom stresu, a ten z kolei sprawia, że czujemy się wyczerpani i przytłoczeni. Niezależnie od tego, czy jesteś [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze rozwiązania Jako dobre rozwiązanie [...]
[...] poszukuje suplementacji, głównie wykazując zainteresowanie preparatami odchudzającymi. Dobór odpowiedniego spalacza pod obecne cele treningowe, jak i poziom otłuszczenia, stanowi kluczowy element wsparcia dietetycznego. Jak więc wybrać odpowiedni preparat? Jakie składniki powinien posiadać? Czy są to produkty bezpieczne? Na czym polega [...]
[...] nazywamy lipolizą. Gdy w efekcie działania tego procesu do krwi dostają się m.in. wolne kwasy tłuszczowe, wraz z nią docierają do komórek ciała, gdzie, jeśli tylko ich stan energetyczny pozwala, mogą zostać utlenione/zutylizowane/spalone. Co to jest termogeneza? Jesteśmy zwierzętami stałocieplnymi, których jak sama nazwa wskazuje, cechą [...]
[...] poprawili parametry zdrowotny, wyrównując poziomy insuliny, a także glukozy. I to może być bardzo ciekawa obserwacja, mniejsza ilość posiłków mogła zdecydowanie wpłynąć na stan gospodarki insulinowo-glukozowej, wyrównując jej parametry, co również mogło przyczynić się do spadku wagi. Nie ma jednego idealnego rozwiązania Warto zaznaczyć, iż nie [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
Jedzenie jest czymś więcej niż tylko uzupełnieniem energii. Kiedy, co i ile zjadamy, w dużej mierze wynika z czynników społecznych, psychologicznych i kulturowych. Głęboko zakorzenione przekonania o jedzeniu i masie ciała, mają duży wpływ na to, co jemy, kiedy i ile. Podsumowanie Większość zjadanych przekąsek nie jest motywowana głodem. Pamiętaj [...]
30-letnia Amanda Piotrowski z USA, w ciągu dwóch lat straciła 88 kilogramów! Wszystko zaczęło się od noworocznego postanowienia, aby schudnąć i poprawić stan zdrowia. Teraz wygląda, jak zupełnie inna osoba i zmieniło się całe jej życie. Amanda ważyła 176 kilogramów i przed decyzją o zmianie stylu życia miała już za sobą kilka nieudanych prób [...]
[...] z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 tysięcy Polaków, co stanowi średnio ok. 46% wszystkich zgonów w Polsce. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Odpowiem pytaniem na pytanie... Jaki jest podstawowy warunek do utraty tkanki tłuszczowej? Jeśli odpowiedziałaś: spożywanie mniejszej ilości kalorii niż jej codzienne wydatkowanie, to masz rację. Oczywiście, nie każda dieta redukcyjna musi zakładać znaczne ograniczenie spożywanych pokarmów i wartości energetycznej. Podsumowanie W bardzo [...]
Siłownia najczęściej kojarzy się z młodym i wysportowanym ciałem. Jednak nie tylko takie osoby odwiedzają “świątynię wysiłku”. Co więcej, zarówno w rozmowach z pacjentami, jak i obserwując w przerwach między seriami swoje otoczenie na siłowni, zauważam coraz większą ilość osób w kwiecie wieku. Wybierając ten najlepszy, warto sprawdzić, czy [...]
Cukier to substancja, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Kochają ją głównie dzieci i łasuchy, ale także producenci przetworzonej żywności. Nienawidzą z kolei dietetycy i wszyscy fanatycy zdrowego odżywiania. Znajduje się on niemal w każdej pakowanej żywności, nie tylko w słodyczach, ale także w sosach, mrożonych gotowych obiadach, pieczywie, a [...]
Po zakończeniu wieku produkcyjnego zmiany w organizmie stopniowo mogą zacząć utrudniać codzienne życie. Z wiekiem przyspiesza wtedy ryzyko wystąpienia różnego rodzaju schorzeń i stopniowo ogranicza się samodzielność. Wspierając jednak organizm od strony żywieniowej, można się w pewnym stopniu zabezpieczyć, Co zatem warto mieć na uwadze, kupując [...]
Ilość kontuzjowanych osób wzrasta w okresie Nowego Roku, jak i w czasie powrotu do szkół jesienią. Jest to naturalne zjawisko, które połączone jest ze wzrostem ilości trenujących osób. Ćwiczący nie do końca wiedzą, jak w pierwszych dniach zachowywać się na siłowni, nie mają pojęcia o przygotowaniu ciała do treningu. Wybór planów treningowych [...]