[...] żółtko jajka z musztardą, solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Z pieprzem nie przesadzam, jeśli musztarda jest ostra. Potem dodaję kilka kropli oleju i całość ubijam mikserem. Gdy ta pierwsza porcja zgęstnieje, cieniutkim strumieniem wlewam resztę oleju cały czas ubijając i z przyjemnością obserwuję jak sos powoli zmienia się w gęstą emulsję.
DZIEŃ 35, Poniedziałek, 15.08 Dieta: 1. 3 jajka, chleb razowy własny 58g, 20g majonezu, 2 małe frankfurterki 2. naleśniki z mięsem, serem żółtym i warzywami w sosie 3. lody małe z automatu 4. pierś z indyka pieczona, chleb, masło, sałatka grecka: ser feta, ogórek, pomidor, oliwki 5. mała lampka czerwonego wina, kawałek placka z owocami (bez [...]
Gaja przepis z pamięci nie powiem :-) Ten sos to moja dziewczyna robi pycha , jak byłem mały i gruby tz pulchny bardzo to placki ziemniaczane śmietana i dużooo cukru
[...] i 2-3 jajka. Ale jakby tak zrobić z jaglanej zapiekankę? Kurczak jakoś nie bardzo, mielone też, ale może z łopatka? Do tego brokuły, marchew i ser żółty? Jak myślicie? z łososiem jest bardzo smaczna :) a zapiekankę robiłam z mielonym udźcem krowy albo mielonym cycem indyka. duszę te mielone w pomidorach i czosnku, dodaję bazylii, by wyszedł [...]
Gocha, tez lubie :-) Z przepisow, ktore wyprobowalam, najbardziej smakowal mi ten: http://www.blue-kitchen.com/2011/03/23/braised-rabbit-italian-grandmother-style/. Sos jest tak dobry, ze paluchami z patelni wyjadalam }:-(
no normalnie ;p bierzesz mąkę razową (pszenna lepsza niż żytnia bo lepiej rośnie), drożdże (proporcjonalnie do ilości maki) rozpuszczasz w letniej wodzie/mleku i karmisz je odrobiną cukru/miodu jak je rozmieszasz to dajesz do mąki i zagniatasz. Zostawiasz przykryte sciereczką do wyrośnięcia i potem już na blachę i sos+składniki