Proces redukcji tkanki tłuszczowej nie jest łatwy. Wymaga od osoby trenującej opanowania wiedzy z zakresu odżywiania, treningu, jak i wsparcia suplementacyjnego. O ile podczas okresu budowania masy mięśniowej można było sobie pozwolić na pewne odstępstwa, o tyle podczas okresu odchudzania trzeba wyliczyć bilans dobowy, jak i trzymać się [...]
[...] potrzebujemy, co wydatkujemy). Tak samo nie tuczy ograniczona ilość węglowodanów, która zaspokaja tylko nasze podstawowe potrzeby (wynikające z podtrzymania ciepłoty ciała, metabolizmu, procesów komórkowych, pracy narządów wewnętrznych itd.). Jedyny wyjątek od reguły, jaki znam, to białko. Jeśli dostarczamy czyste proteiny, nawet w dużym [...]
Jeśli miałbym komuś polecać nawet symboliczną suplementację, to z pewnością zalecałbym magnez i potas. A im ktoś jest bardziej aktywny fizycznie, tym większe może być zapotrzebowanie na składniki mineralne. Norma magnezu dla mężczyzny to 400-420 mg dziennie, jednak sportowcy mogą potrzebować go o wiele więcej. Magnez a ryzyko raka Wystarczające [...]
Istotnym elementem, który będzie decydował o tym, jak dany trening będzie wpływał na rozwój muskulatury, są przerwy pomiędzy seriami. Otóż jak wykazują badania, dobór odpowiedniego czasu nie powinien być przypadkowy, a jego długość uwarunkowana powinna być celem naszego wysiłku. Ile powinny więc trwać przerwy między seriami, aby trening był [...]
[...] dieta ma na celu zapewnienie nie tylko ochrony tkanki mięśniowej przed działaniem katabolizmu, ale również wsparcie energetyczne, podtrzymanie optymalnej funkcji metabolizmu, jak i to, aby organizm miał siłę na aktywność dnia codziennego, pracę czy też treningi. O ile ilość węglowodanów, jak i tłuszczy, w diecie redukcyjnej przyjmuje [...]
Berberyna stosowana jest jako suplement diety najczęściej z uwagi na jej właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwmiażdżycowe. Nierzadko sięgają też po nią sportowcy, szczególnie z dyscyplin sylwetkowych, wykorzystując potwierdzony badaniami efekt jej suplementacji w postaci redukcji tkanki tłuszczowej. Niemniej powszechne wykorzystanie berberyny w [...]
[...] glukozy oraz wrażliwość insulinową, co przynosi korzyści z punktu widzenia kontroli łaknienia, czy poziomu energii w ciągu dnia. Aminokwasem, który przyczynia się do poprawy metabolizmu omawianej wcześniej l-karnityny jest l-metionina. Sprzyja ona również syntezie jednego z najsilniejszych antyutleniaczy organizmu – glutationu. Działania te mogą [...]
Czy plan treningowy na rzeźbę w ogóle istnieje? Czy jest coś takiego jak ukierunkowanie wysiłku, który ma za zadanie zredukować poziom tkanki tłuszczowej? I tak, i nie. Kluczem będzie jednak zaplanowanie strategii żywieniowej, która koniecznie musi posiadać bilans kaloryczny ujemny. Czy trening siłowy wystarczy? Na początku redukcji tak, jednak [...]
[...] bieżni (a nie na ergometrze rowerowym). Warto zauważyć, że poprzednie badania nie koncentrowały się na weganach i nie wykonywano pomiarów mleczanu / glukozy, jako markerów metabolizmu beztlenowego. Badania Josefine Nebl i wsp. poszerzają istniejącą wiedzę, ponieważ wykazano, że biegacze wegańscy i wegetariańscy nie różnią się od wszystkożernych [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnozyny i beta alaniny. Dziś rozmawiamy jednocześnie o karnozynie i beta alaninie z tego powodu, że problematyka poboru jednego i drugiego składnika diety z pożywienia są ze sobą nierozerwalnie związane. Tabletki są [...]
W ostatnich latach, wraz z rozpowszechnieniem mediów masowego przekazu, obserwuje się wzrost zainteresowania różnorodnymi trendami dietetycznymi, które często promowane są jako proste i skuteczne rozwiązania na poprawę stanu zdrowia oraz sylwetki. Do najbardziej popularnych należy picie wody z cytryną lub octem jabłkowym na czczo. Chociaż te [...]
[...] że produkt tego typu jest popularny, pomimo tego, że nie daje wyraźnych odczuć, które można by było odnotować podczas doraźnego użycia? Jaką funkcję pełnią? Podczas metabolizmu BCAA, organizm rozkłada aminokwasy na grupy aminowe i szkielety węglowe, które to stanowią źródło energii dla naszego ciała. Grupy aminowe, w wyniku reakcji [...]
Aktualizacja 30.01.2023 Redukcja tkanki tłuszczowej jest okresem, który wymaga od osoby trenującej dostosowania systemu żywieniowego, treningu, jak i odpowiedniego doboru suplementacyjnego, który to zapewni wsparcie regeneracyjne, pozwalające trenować na maksymalnych obrotach, pomimo panującego deficytu energetycznego. Redox 2.0, czyli zastrzyk [...]
Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]
Przyprawy często goszczą w naszej "suplementacji" jako naturalny środek wspomagający zdrowie, kondycję oraz nastrój. Nie każdy natomiast wie, że niektóre z nich mogą mieć nieco odmienne działanie w połączeniu ze sobą. Warto zatem zgłębić temat i zobaczyć jakie korzyści mogą nam przynieść kombinacje różnych przypraw. Jakie jeszcze właściwości ma [...]
Aktualizacja 03.06.2021 L-karnityna jest najczęściej wiązana z odchudzaniem. Jest ona wytwarzana przez nasz organizm z dwóch aminokwasów: metioniny i lizyny. Świat suplementacji wykorzystuje wiele rodzajów karnityny z różnymi głównymi założeniami. Jak dawkować i z czym łączyć? Ze względu na to, że ALCAR wydaje się bardziej aktywną formą [...]
[...] 66% jest magazynowana jako fosfokreatyna (PCr). Szacuje się, że codziennie 2% endogennych zapasów kreatyny ulega degradacji do kreatyniny, metabolicznego produktu ubocznego metabolizmu kreatyny. W przypadku większości osób, z wyjątkiem wegan i wegetarian, około 3 g egzogennej kreatyny (mięso, suplementy diety) dziennie może pomóc w utrzymaniu [...]
Tryb życia, szczególnie spora ilość pracy, obowiązki w domu, treningi, często sprawiają nam spore problemy, jeżeli chodzi o dietę i jej przygotowanie. Problemy tego typu często przytrafiają się osobom początkującym i niezdecydowanym, które jeszcze nie do końca zmieniły swój wcześniejszy tryb życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce [...]
Przy wyższym tempie przemiany materii komórki ulegają większemu "zużyciu", m.in. w postaci uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Dodatkowo układy biologiczne mają zagwarantowaną tylko określoną liczbę cykli (liczbę podziałów komórkowych), później występuje dużo większe ryzyko powstania uszkodzeń metabolicznych (defekty naprawy DNA), [...]
[...] z jego zdolności do działania jako bufor dla kwasu wytwarzanego przez typową zachodnią dietę. Referencje: Sara Castiglioni i in. Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3775240/ Marek Bolanowski i in. Regulacja hormonalna metabolizmu mineralnego i kostnego